Çiftçiler gözünü dört açsın! Konya, Ankara, Diyarbakır, Denizli ve birçok ilde kırmızı alarm: Bu kez bela büyük!

Çiftçiler gözünü dört açsın! Konya, Ankara, Diyarbakır, Denizli ve birçok ilde kırmızı alarm: Bu kez bela büyük!

Tüm Türkiye’de çiftçilerin başı dertte! Konya, Ankara, Diyarbakır, Denizli... Gözünüzü dört açın! Birçok ilde kırmızı alarm verildi! Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüğü ekipleri harekete geçti. Bu kez bela büyük...

Son zamanlarda Türkiye genelinde üreticilerin başı tarla fareleriyle dertte. Denizli'de tarım alanlarını tehdit eden tarla fareleriyle mücadele kapsamında önemli bir adım atıldı. Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüğü ekipleri, tarla farelerine karşı biyolojik mücadele stratejilerini uygulamalı olarak göstererek çiftçilere bilgi verdi.

ÜRETİCİLER BİLGİLENDİRİLDİ

Tarlalara Dadanan Farelere Karşı Topyekün Mücadele - Denizli Aktüel, Son Dakika Denizli Haberleri

Çardak ilçesinin Merkez Mahallesi'nde gerçekleştirilen toplu mücadelede, İlçe Müdürü Eşe Üret, teknik personel ve mahalle muhtarları ve üreticilerle bir araya gelerek tarım alanlarının fare istilasına karşı nasıl korunabileceği konusunda üreticilere bilgi verdi.

ZEHİRLİ BUĞDAY DAĞITIMI YAPILDI

Müdür Üret, tarla farelerinin bu yıl özellikle yoğun bir şekilde artış gösterdiğini belirterek, “Bu sene tarla faresi popülasyonu yoğun bir şekilde artış göstermiş olup, ilçe müdürlüğümüz tarafından zehirli buğday dağıtımı yapılarak mücadelenin etkin olabilmesi için toplu tarama ve derin sürümün yapılması gerekmektedir. Çiftçilerimize bu konuda duyarlı olmalarını diliyorum” şeklinde konuştu.

ÇOK HIZLI ÜREYEN TARLA FARELERİNE DİKKAT!

Tarlaları delik deşik eden farelere karşı biyolojik mücadele başlatıldı

Tarla farelerinin tarım bitkileriyle birlikte çayır mera bitkilerini de zarar verdiğini belirten Üret, "Ayrıca yiyecek bulamadıklarında meyvelik ve orman fidanlıkların gövdeleri ile kök boğazını kemirerek zarar verirler. Şartlar uygun olduğunda 2 ayda bir ve her seferinde 6-10 arası yavru yapması, doğan yavrularında 2-3 ay sonra üremeye başlaması nedeniyle çok hızlı çoğalabilen bir zararlıdır. Tarla faresinin doğal düşmanları olan yılan, baykuş, sansar, tilki, gelincik, atmaca, şahin, doğan gibi hayvanlar fare ile beslenmektedirler. Tarla faresi mücadelesinde bireysel mücadeleden öte üreticilerimizin aynı anda toplu olarak tarlalarındaki beslenme deliklerine zehirli buğday bırakmaları mücadelenin etkinliği açısından önemlidir. Bundan dolayı etkin mücadele için çiftçilerimizin büyük kısmının katılımıyla toplu ve taramalı mücadele yapılmalıdır. Böylece o bölgede bulunan mera, yol kenarları, sulama kanalları etrafı, orman, nadasa bırakılan tarlalar ve işlenmeyen arazilerin bir bütün olarak taranması ve kimyasal mücadelenin yapılması başarı için önemlidir. Yapılacak uygulamada 25 metrekareye 4-5 işlek delik görüldüğünde, il, ilçe müdürlüklerinden zehirli buğday temin ederek plastik kaşık ve eldivenle beslenme deliklerinin iç kısmına el değmeden 5 adet zehirli buğday kullanılarak üreticilerimiz toplu şekilde mücadele etmeleri gerekmektedir" ifadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN