Cihat Yaycı'nın 'deniz yetki anlaşması' açıklamaları çelişti: Filistin mi yoksa İsrail mi?

Cihat Yaycı'nın 'deniz yetki anlaşması' açıklamaları çelişti: Filistin mi yoksa İsrail mi?

Deniz Kuvvetleri'den emekli Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, Türkiye'nin Filistin ile deniz yetki anlaşması yapması gerektiğini belirtti. "Hem Filistin, hem Doğu Akdeniz'deki kazanımlar düşünüldüğünde böyle bir anlaşmanın tam zamanı" diyen Yaycı'nın 2 ay önce de İsrail için aynı öneriyi gündeme taşıdığı ortaya çıktı.

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı, Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, 2 ay arayla iki farklı gazeteye röportaj verdi. Doğu Akdeniz ile ilgili Türkiye'nin alması gerektiği pozisyonlar hakkında görüşlerini paylaşan Yaycı'nın, 'deniz yetki anlaşma'ları ile ilgili açıklamaları çelişti.

10 Mart'ta Şalom gazetesine röportaj veren Yaycı, Türkiye'nin İsrail ile deniz yetki anlaşması yapmasını gerektiğini belirterek şunları kaydetti:

"ANLAŞMA HER İKİ ÜLKENİN DE ÇIKARINA"

"Türkiye, tüm bölge ülkelerini uyardığı gibi, İsrail'i de kayıpları konusunda uyarmaya çalışmakta. Türkiye ve İsrail arasında imzalanacak bir deniz yetki alanları anlaşması her iki ülkenin de çıkarınadır. Fakat anlaşma imzalanmasa dahi, Türkiye münhasır ekonomik bölgesini ilan ederek kendi deniz yetki alanlarını belirleyebilir. O yüzden İsrail de Türkiye’nin kendisine muhtaç olduğunu asla sanmamalıdır. İsrail, kendi uzun vadeli çıkarlarını düşünüyor ise Türkiye ile ilişkilerini düzeltmelidir."

"FİLİSTİN BİZİMLE DE ANLAŞMA İMZALAYABİLİR"

Yaycı, bugün Yenişafak gazetesine verdiği mülakatta da Türkiye'nin Filistin ile deniz yetki anlaşması imzalaması gerektiğini vurgulayarak Libya örneğine dikkat çekti.

"Libya'daki gibi bir pozisyon da oluşturulabilir. Burada İsrail faktörü de anlaşmaya engel değil. Doğu Akdeniz Gaz Forumu'na (East-Med) Filistin üye olabiliyorsa bizimle de anlaşma imzalayabilir. East-Med üyeliği, Filistin'in Doğu Akdeniz'de kıyısı olan başlı başına uluslararası bir birim olduğunun göstergesidir. Böyle bir anlaşma, East-Med üzerinden Türkiye'ye karşı oynanan oyunu lehimize çevirebilir. Bizim açımızdan stratejik bir satranç hamlesi olacaktır" diyen Yaycı, uluslararası alanda Filistin'e desteğin artacağını açıkladı.

"BÖYLE BİR ANLAŞMANIN TAM ZAMANI"

Yaycı, şunları kaydetti: "Bu anlaşma imzalandığı taktirde Filistin'in denizlerdeki doğalgazdan hak almasını sağlarız. Filistin'e destek olurken, Yunanistan ve Rum Kesimi'nin de oyununu bozarız. İsrail Doğu Akdeniz'deki ittifakları gereği görüntüde karşı çıksa da, East-Med'e üye Filistin'in yapacağı böyle bir anlaşmaya çok büyük tepki vermeyecektir.

Hem Filistin, hem Doğu Akdeniz'deki kazanımlar düşünüldüğünde böyle bir anlaşmanın tam zamanı. Bu anlaşma, Filistin'in uluslararası tanınırlığına büyük katkı sağlayacağı gibi, reel politik açıdan Filistin'e uluslararası desteği de arttıracaktır. Böyle bir gelişme karşısında İsrail uluslararası camiada başkalarıyla bambaşka şekilde karşı karşıya kalır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN