Cinayeti barutçuya yıkacaklar

Cinayeti barutçuya yıkacaklar

Bartın faciasının 'cinayetten farksız' ihmallerle yaşandığı, bilirkişi heyetinin incelemesine de yansıdı. Bir hafta geçmesine rağmen tek bir kişinin karakola bile çağrılmaması soru işaretlerine yol açarken rahatsız eden tablo asıl sorumlulardan hesap sorulmasına dönük endişeleri besledi. '41 kişinin ölümü bir barutçunun, mühendisin üstüne yıkılıp dosya kapatılmasın' çağrıları yapıldı.

AMASRA'NIN KARA KUTUSUNA SİBER İNCELEME

Amasra'da meydana gelen patlamanın ardından başlatılan soruşturma kapsamında deliller 15 torbayla adliyeye getirildi. Emniyet Siber Daire Başkanlığı'ndan uzmanlar da 'kara kutu' olarak tanımlanan ve gaz ölçümleri, hava akış oranı gibi verileri içeren cihazlar üzerinde inceleme başlattı. Madende 6.5 saat süren keşfe katılan bilirkişi heyetindeki avukatlar ise dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

'İHMAL BULUNDUĞUNA İLİŞKİN İZLENİMLER EDİNDİK'

Bartın Baro Başkanı Ferhat Parlatır, ihmale ilişkin izlenim edindiklerini belirtti. Mürsel Önder "İşletme, TTK kadroları ve Enerji Bakanlığı yönetimindeki kişilerin ihmali olduğunu düşünüyoruz" dedi. Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi Tamer Doğan ise "Önemli olan soruşturmanın nereye gideceği. TTK, bakanlık dahil edilecek mi yoksa gariban bir barutçunun üstüne mi yıkılmaya çalışılacak, göreceğiz" ifadesini kullandı. manset.jpg

Bartın faciasındaki ihmaller zinciri bilirkişi heyetinin incelemesine de yansıdı. Madende 6.5 saat inceleme yapan heyette yer alan Bartın Baro Başkanı Ferhat Parlatır, ihmale ilişkin izlenim edindiklerini belirtti. Mağdur ailelerin avukatı Mürsel Önder de “İşletme, TTK kadroları ve Enerji Bakanlığı yönetimindeki kişilerin ihmali olduğunu düşünüyoruz” dedi. Çağdaş Hukukçular üyesi Tamer Doğan ise “Önemli olan soruşturmanın nereye gideceği. TTK, bakanlık dahil edilecek mi yoksa gariban bir barutçunun üstüne mi yıkılacak” ifadesini kullandı.

Bartın Amasra’da 41 canın yitirildiği faciasının ihmallerle yaşandığı, bilirkişi heyetinin incelemesine de yansıdı. Amasra’da meydana gelen patlamanın ardından başlatılan soruşturma kapsamında deliller 15 torbayla adliyeye getirildi. Emniyet Siber Daire Başkanlığı’ndan uzmanlar da ‘kara kutu’ olarak tanımlanan ve gaz ölçümleri, hava akış oranı gibi verileri içeren cihazlar üzerinde inceleme başlattı. Soruşturma kapsamında bilirkişi heyeti ocağın bulunduğu alanlarda incelemede bulundu. Bartın Cumhuriyet Başsavcısı Faruk Kaynak ve bilirkişi heyetinin çalışmaları altı buçuk saat sonra sona erdi. Başsavcı ile birlikte 3 savcı, 7 bilir kişi, 5 avukat ve Bartın Baro Başkanı Av. Ferhat Parlatır’ın bulunduğu 17 kişilik heyet, sistemlerin takip edildiği yerde teknik incelemelerinin yanı sıra müessese müdürü ile diğer birikim sorumlularından işleyiş ve teknik cihazların nasıl çalıştığı yönde çalışmalar yaptı.

İZLENİMERİMİZ İHMAL OLDUĞU YÖNEÜNDE

İnceleme sonrası açıklama yapan Bartın Baro Başkanı Av. Ferhat Parlatır “Bizim genel olarak kendi izlenimlerimiz ve tespitimiz burada olayın bir ihmal olduğu ve yakın zamanda bilirkişilerin ön raporları doğrultusunda sorumluların tespit edilerek adalet önünde hesap vereceklerini düşünüyoruz” dedi. Daha önce ‘kara kutu’ konumunda olan dijital materyallere el konulduğunu açıklayan Parlatır “Bugün yapılan keşifte gerek idari personel ve gerekse teçhizatlar yönünden bilirkişiler yerinde inceleme yapıldı. Madende hali hazırda can güvenliği sağlanamadığından madene girilemedi. Bizim genel olarak yaptığımız tespit ve gözlemlere dayılı olarak birtakım bulguları tespit etik” diye konuştu.

GAZDAN DOLAYI MADENE GİREMEDİK

Maden ocağı yetkililerinin sensörlerin ve gaz akışının ölçüldüğü cihazların patlama sonrası otomatik olarak devre dışı kaldığını ifade ettiklerini kaydeden Parlatır “Patlamadan sonra herhangi bir şekilde gaz ölçüm cihazlarının sıfırlandığı doğrudur. Ama şu detay da vardır, kişileri veya kamuoyunun bildiği nokta haricinde maden ocağındaki teknolojik veriler hep birlikte değerlendirilerek buna göre kusurun ortaya çıkacağını belirtebilirim. Sadece sensör değil, birtakım teknolojik verilerin ve hatta telsiz kayıtları gibi birtakım verilerin hepsi değerlendirilip ona göre sonuca ulaşılacak. Madenne girilememesi delillerin karartıldığı şeklinde bir düşünce oluşamaz. Ön rapor sonucunda burada ihmalin olduğunu düşündüğümüz için en yakın zamanda soruşturmanın tamamlanarak kamu davası açılacağını düşünüyorum” ifadesini kullandı.

KASTA VATAN İHMAL OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ

Mağdur ailelerin avukatlarından Mürsel Önder ise şunları söyledi: “Mağdur ailelerin avukatları olarak çok ciddi sorumluluklar, alt düzeydeki yöneticilerden, Amasra Taşkömürü İşletmesi Müessesesi, TTK’nın yönetici kadroları ve Enerji Bakanlığının çeşitli yönetim kademelerindeki kişilerin sorumluluklarının, ihmallerinin olduğunu ayrıca kasta varan davranışların olduğunu düşünüyoruz. Şu an itibariyle ifadesi alınmış bir şüpheli yok. Gözaltına alınmış veya tutuklanmış olan kimse yok. Bir an önce savcılığın sorumluluğu olduğu düşünülen herkesin buradan el çektirilerek kendileriyle ilgili olarak tutuklama tedbiri başta olmak üzere tüm tedbirlerin alınmasını istiyoruz. Acılı ailelerin yaşadıkları trajediyi, sıkıntıyı bu işlemlerin yapılmamış olması her geçen gün artırmaktadır.”

OLAY BARUTÇUNUN ÜZERİNE Mİ YIKILACAK?

İncelemeye katılanlar arasında yer alan madenci yakınlarının avukatlarından Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi Tamer Doğan, gözlemlerini DW Türkçe ile paylaştı. Daha önce savcılık tarafından el konulan havalandırma sensörlerinin verilerinin incelendiğini aktaran Doğan, madende çalıştığı için bilgisine başvurulan bazı mühendis ve iş güvenliği uzmanlarının verilerle ilgili manipülasyon yapmaya çalıştıklarını ileri sürdü. Amaçlarının delil karartılmasını engellemek olduğuna vurgu yapan Doğan “Aradan geçen 5 günlük süre içinde elbette ki bazı delilleri karartmış olabilirler. Bunu ilerleyen süreçte göreceğiz” dedi. Soruşturmayla ilgili de değerlendirmede bulunan Doğan “Önemli olan soruşturmanın nereye kadar gideceği. Türkiye Taşkömürü Kurumu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı dahil edilecek mi yoksa gariban bir barutçu veya mühendisin üzerine mi yıkılmaya çalışılacak bunu hep birlikte göreceğiz” İfadelerini kullandı.

‘İŞ SAĞLIĞI KORUMA ODASI’ STANDART DIŞINDA KALDI

Amasra Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait ocaktaki ‘İş Sağlığı Koruma (ATT) Personel Odası’nı ANKA Haber Ajansı görüntüledi. Odada bir sedye, bir masa ve bir kanepenin yanı sıra steteskop ve ilaçlar olduğu görüldü. Türk Tabipleri Birliği (TTB) İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyon üyesi Bülent Aslanhan “İş yeri sağlık biriminde bulunması gereken en asgari yasal mevzuata uygun donanım -oksijen tüpü, acil durum seti, soğuk uygulama ve duş vs.- bulunmamaktadır. Eğer bu oda iş yeri sağlık hizmetlerinin sunulduğu oda ise durum gerçekten çok acıdır. Bu odanın mevcut hali bile, işletmenin iş sağlığı, iş güvenliği hizmetlerine bakışının ne kadar değersiz olduğunu gözler önüne sermektedir” dedi.

‘GÜNLER GEÇTİ YİNE SORUMLU YOK YİNE İSTİFA EDEN YOK’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Bartın’daki maden faciası ile ilgili TBMM Araştırma Komisyonu kurulmasına ilişkin görüşmelerde, olay gününden bugüne 5 gün geçmesine rağmen tek bir sorumlunun ortaya çıkmamasını eleştirdi. Akın “8 yılda değişmeyen bir şey daha var: 41 işçimizin hayatını kaybetmesinin yine sorumlusu yok. Ne istifa var ne bir sorumluluk var. Sadece siyasi pişkinlik var. 41 can kaybettik, 6 savcı çalışıyor, 5 gün oldu, bir tane gözaltı yok. 18 saatte cansız bedenleri çıkarmakla gururlanan iktidar 120 saattir tek sorumluyu bulamadı. Bu, kabul edilemez” tepkisi gösterdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN