Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay Kanal İstanbul'u övdü: Bu bir kazan kazan projesidir

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay Kanal İstanbul'u övdü: Bu bir kazan kazan projesidir

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, muhalefetin Kanal İstanbul Projesi açıklamalarını eleştirerek, projeye övgüler yağdırdı. Oktay, ''Muhalefet Kanal İstanbul'a sadece Karadeniz'in refahı ve çevre açısından bile bakabilse bugüne kadar projeyi karalamak için boşuna nefes tükettiğini anlardı. Kanal İstanbul'la İstanbul Boğazı nefes alacak böylece Mavi Karadeniz ve tüm Karadeniz ülkeleri kazanacaktır. Bu bir kazan kazan ilişkisidir'' dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Grand Cevahir Otel'de düzenlenen 7. Uluslararası Mavi Karadeniz Kongresi’ne katıldı. Burada Kanal İstanbul Projesi'ne dair dikkat çeken değerlendirmelerde bulunan Oktay, muhalefetin projeye bakış açısını eleştirerek siyasetçilerden bilim insanlarına kadar birçok uzmanın Karadeniz için tehlike olarak gördüğü Kanal İstanbul projesini övdü.

Oktay, ''Marmara'da su kalitesini artırıp, müsilajın önüne geçilmesinden su akış hızında sağlayacağı olumlu katkılara ve etkilere kadar Kanal İstanbul çevreci bir projedir. Muhalefet Kanal İstanbul'a sadece Karadeniz'in refahı ve çevre açısından bile bakabilse bugüne kadar projeyi karalamak için boşuna nefes tükettiğini anlardı. Kanal İstanbul'la İstanbul Boğazı nefes alacak böylece Mavi Karadeniz ve tüm Karadeniz ülkeleri kazanacaktır. Bu bir kazan kazan ilişkisidir.'' dedi.

oktay.jpg

Konuşmasına başlarken Karadeniz Havzasında "Barış, Güvenlik ve İş Birliği"nin farklı boyutlarda ele alınacağı kongrenin Türkiye ve bölge için hayırlı olmasını dileyen Oktay, Avrasya'nın tam merkezinde yer alan Karadeniz Bölgesi'nin, yüzyıllardan bu yana küresel gelişmeler açısından stratejik alanlardan biri olduğunu söyledi.

Oktay, Karadeniz hinterlandının, bugün de doğal bir jeopolitik merkez ve ticaret yol olduğunu vurgulayarak, "Bölgede ticari hareketliliğin Hazar Denizi'nden başlayarak, Avrupa'ya doğru yayıldığı çizgide Karadeniz, bölge ülkelerinin dünya pazarlarına açılabilmesi için küresel bir işlev üstlenmektedir. Karadeniz'de 1695 kilometrelik en uzun kıyı şeridine sahip olan ülkemiz, deniz bağlantısıyla Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Rusya ve Gürcistan ile denizden komşu durumdadır. Bir içdeniz olan Karadeniz'deki deniz yetki alanlarımız, 462 bin kilometre kare mavi vatan sathımızın önemli bir bölümünü oluşturmaktadır." diye konuştu.

''KARADENİZ'DE SORUNLARIN EN İYİ ÇÖZÜMÜN BÖLGE ÜLKELERİNİN İÇİNDEN ÇIKABİLECEĞİNE İNANIYORUZ"

Deniz güvenliğine etkisi, ticaret potansiyeli ve enerji kaynaklarıyla Karadeniz'in barış, istikrar ve refah denizi olması için Türkiye'nin önemli sorumluluk üstlendiğinin altını çizen Oktay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak Karadeniz'in jeopolitik, jeostratejik ve jeogüvenlik açısından önemine istinaden tüm kıyıdaş devletlerin bölgede müşterek sorumluluğu bulunduğuna inanıyoruz. Bu açıdan Karadeniz hinterlandında iş birliği imkanlarının Kafkaslar ve Balkanları da katarak, ekonomi, enerji, güvenlik ve ulaşım gibi yönlerden ele alınacağı bu kongreyi son derece önemli buluyoruz. Tespit ve önerilerinizi yakından takip ediyor olacağız. Mavi vatanın önemli bir parçası olan Karadeniz'de, çok taraflı diyalog ve iş birliği yönündeki gayretlerimizi, 'bölgesel sahiplenme anlayışı' temelinde, Cumhurbaşkanımız liderliğinde sürdürüyoruz. Yani Karadeniz'de bölgenin sorunlarına en iyi çözümün yine bölge ülkelerinin kendi içinden çıkabileceğine inanıyoruz.

Karadeniz havzasında yeni fırsatların oluşması açısından da yaklaşımımız aynıdır. Karadeniz'in barış, istikrar ve refah denizi olarak anılması için; bölgede ülkeler arası karşılıklı ticaretin ve yatırımların artması, kültürel ilişkilerin ve turizmin gelişmesi, ikili ve bölgesel sorunların, ülkelerin toprak bütünlüğü, egemen eşitliği, hakkaniyet ve meşruiyet çerçevesinde çözülmesi ve sivil toplum kuruluşlarının ve bölge üzerinde çalışan KASAM gibi merkezlerin çalışmaları vesilesiyle komşuluk dayanışmasının güçlenmesi için Türkiye olarak gayret sarf ediyoruz."

"NATO İÇİNDE DE KARADENİZ'E YÖNELİK ADIMLARIN ÖLÇÜLÜ OLMASI GEREKTİĞİNİ SAVUNUYORUZ"

Fuat Oktay, Karadeniz havzasındaki ülkelerin ortak paydada ve aynı masa etrafında bir araya getiren Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü "KEİ"nin bu açıdan önemli bir platform olduğunu ifade ederek,

"Geçen yıl Kuzey Makedonya'nın katılımıyla üye sayısı 13'e yükselmiştir. Kuruluşuna öncülük ettiğimiz KEİ bünyesinde çevre, kültür, turizm ve denizcilik gibi alanlarda projeleri hayata geçiriyor üye ülkeler arasındaki bağların kuvvetlendirilmesine önemli katkılar sunuyoruz. Bir yandan KEİ gibi platformlar vasıtasıyla bölge ülkeleriyle ilişkileri geliştirirken, diğer yandan bölgedeki sorunların iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde çözümünü arzuluyoruz. NATO içinde de Karadeniz'e yönelik adımların hep ölçülü ve ihtiyatlı olması gerektiğini savunuyoruz. Karadeniz'de bir deniz yetki alanı sorununun olmaması bölgede barış ve istikrarın sürdürülebilirliğine katkı sağlayan faktörlerden biridir. Özellikle ticaret ve yatırımların sağlıklı zeminde yürüyebilmesinde temel şartının huzur ve istikrar olduğuna inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"TÜRKİYE BÖLGEDEKİ ORTAKLARIYLA BİRLİKTE TARİHİ ÖNEMDEKİ PROJELERİ BAŞARIYLA HAYATA GEÇİRDİ"

Türkiye perspektifinden Karadeniz bölgesinde güvenliği tesis etmenin ve korumanın yolunun, bölgedeki kontrolsüz askeri yapılanmaları teşvik etmek yerine, ortak iş birliği hedefine odaklanmaktan geçtiğine dikkati çeken Oktay, şunları kaydetti:

"Kıyıdaş ülkeler arasında yükselen iş birliği ve dayanışma, Balkanlar'dan Kafkasya'ya kadar bölgeye sirayet ederek Karadeniz'i çevresiyle birlikte daha müreffeh hale getirecektir. Bu doğrultuda enerji iş birlikleri bölgede barış, istikrar ve refahın devamlılığı için büyük önem taşımaktadır. Türkiye bölgedeki ortaklarıyla birlikte tarihi önemdeki projeleri başarıyla hayata geçirmiştir. 'Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı', 'Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal Gaz Boru Hattı', 'Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP)', 'Mavi Akım ve Türk Akım' gibi projeler bölgesel enerji güvenliğine somut katkı sağlamaktadır. Yunanistan ve Bulgaristan ile tesis ettiğimiz elektrik bağlantıları ve ENTSO-E üyeliğimiz yine Karadeniz bölgesinde enerji güvenliğini pekiştirmektedir.

İstanbul Enerji Borsası ve vadeli doğal gaz piyasası ise Karadeniz bölgesinde fiyat istikrarı ve piyasa şeffaflığı açısından belirleyicidir. Bunların yanı sıra geçtiğimiz yıl Sakarya sahasında keşfettiğimiz 540 milyar metre küplük doğal gaz rezervi, bölgedeki enerji denklemini yeni baştan kurgulayan bir etkiye sahiptir. Fatih Sondaj Gemimiz, doğalgaz sahaları arasında 'dev' olarak tanımlanan Sakarya Sahasının Türkali-5 kuyusunda, geçtiğimiz günlerde sondaj çalışmalarına başlamıştır."

'KANAL İSTANBUL, KAZAN KAZAN İLİŞKİSİDİR'

'Karadeniz'in çevre sınamalarına karşı korunması da önem vermekteyiz. İstanbul'da ev sahipliği yaptığımız Bükreş sözleşmesi Karadeniz'in kirliliğe karşı korunmasında önemli bir uluslararası işbirliği çerçevesi teşkil etmektedir' diyen Oktay, Kanal İstanbul projesi hakkında açıklamalarda bulundu:

''Bölgede denizcilik, çevrenin korunması, ulaştırma, balıkçılık ve kıyı turizmi faaliyetlerinin çevreye uyumlu bir şekilde icra edilmesini destekliyoruz. Çevreyi korurken, aynı zamanda sürdürülebilir ekonomik büyümeyi hedefleyen ve bu doğrultuda deniz kaynaklarından faydalanan Mavi ekonomi çalışmalarını da önemsiyoruz. Ülkemizin mega projelerinden birisi olan, Kanal İstanbul projesi Karadeniz'e her açıdan değer katacak hamlelerimizin başında gelmektedir. Kanal İstanbul projesi, Karadeniz'i Marmara denizine bağlayan alternatif su yolu güzergahı yapımını içermektedir. Proje son yıllarda Karadeniz havzasında son yıllarda artan ticaret hareketliliği, liman ve gemi sayılarındaki artışa bağlı olarak oluşan İstanbul Boğazı'nın trafik yükünü ve trafiğe bağlı tüm riskleri azaltacaktır. Marmara'da su kalitesini artırıp, müsilajın önüne geçilmesinden su akış hızında sağlayacağı olumlu katkılara ve etkilere kadar Kanal İstanbul çevreci bir projedir. Muhalefet Kanal İstanbul'a sadece Karadeniz'in refahı ve çevre açısından bile bakabilse bugüne kadar projeyi karalamak için boşuna nefes tükettiğini anlardı. Kanal İstanbul'la İstanbul Boğazı nefes alacak böylece Mavi Karadeniz ve tüm Karadeniz ülkeleri kazanacaktır. Bu bir kazan kazan ilişkisidir.''

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (14)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
14 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN