Dağda yetişen o ağaca aşı yaptılar fıstık fışkırdı! Anteplilere rakip: Tonlarca hasat veriyor

Dağda yetişen o ağaca aşı yaptılar fıstık fışkırdı! Anteplilere rakip: Tonlarca hasat veriyor

Siirtliler menengiç ağaçına aşı yapıp fıstığa çevirdi. Büyük gelir elde eden Siirtliler bu işlemden tam 15 bin ton hasat topları. Yeni proje tüm Türkiye’de büyük ilgi gördü

Bitlis Tarım ve Orman Müdürlüğü, yıllardır yakacak olarak kullanılan menengiç ağaçlarının ekonomiye kazandırılması amacıyla “Adı Siirt’ten, Aşısı Bitlis’ten Projesi”ni 2011 yılında başlattı. Bu proje kapsamında, Siirt fıstığı aşısı yapılan menengiç ağaçlarından 15 ton fıstık elde edildi.

KÖYLÜLERE YENİ İŞ İMKANI

Siirt ile aynı iklim özelliklerine sahip köylerde aşısı tutan 5 bin ağaçtan elde edilen fıstığın büyük bir kısmı Siirt’teki fabrikada işlenerek diğer şehirlere gönderiliyor. Bu projenin amacı, köylülere yeni iş imkanları sağlamak ve fıstık üretimini yaygınlaştırmaktır.

img-8052.jpeg

ÜRETİM MİKTARI GÜN GEÇTİKÇE ARTACAK

Bitlis Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Çolak, fıstığın Bitlis’te gelişmekte olan bir ürün olduğunu belirtmiş ve aşılı ağaçların sayısını ve üretim miktarını artırmayı hedeflediklerini ifade etmiştir.

SİİRT FISTIĞI İLE AYNI KALİTEDE

Aşılama yapılacak köyler, kurum tarafından belirlenmekte ve önümüzdeki yıllarda aşılı ağaç sayısının üç katına çıkarılması planlanmaktadır. Hizan’ın Nuh köyünde fıstık hasadı yapan gençlerden Sıddık Üzen, fıstığın bölgede köylülerin önemli bir gelir kaynağı haline geldiğini söylemiştir. Üzen, aşılama yapılan ağaçların Siirt fıstığıyla aynı lezzete sahip olduğunu belirtmiştir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN