Dejavu önlemi

Dejavu önlemi

İçişleri Bakanı’na yönelik iddialar karşısında AK Parti uzun süre sessiz kalırken Bahçeli “Soylu yalnız değil” demiş, 24 saat sonra da Erdoğan sahip çıkmıştı. Tartışma gündemden düşmeyince Bahçeli 43 gün sonra yeniden Soylu’ya destek açıklaması yaptı. Gözler yine Cumhurbaşkanı’na çevrildi, aynı tablonun oluşup oluşmayacağı merak konusu oldu. Ancak dünkü AK Parti grubunun yapılmaması ‘Benzer sürecin yaşanması önlendi’ yorumuna yol açtı.

Suç örgütü lideri Peker’in İçişleri Bakanı aleyhindeki suçlamaları sonrası AK Parti kanadından destek açıklaması gelmedi. 23 günlük sessizliğin ardından MHP lideri “İçişleri Bakanı yalnız değil. Hedef Soylu değil Türkiye” çıkışıyla tam destek verdi. Erdoğan, 26 Mayıs’taki AK Parti grup toplantısında bakana sahip çıktı. Yaklaşık bir aylık sürecin ardından Soylu’ya yönelik yeni suçlamalar kamuoyu gündemine yansıdı.

BİR AY SONRAKİ ‘KOPYA TABLO’DA AK PARTİ KANADI YİNE SESSİZ

Kulislerde istifa ve görevden alınmaya yönelik iddialarla ilgili değerlendirmeler yapıldığı kamuoyuna yansıdı. AK Parti yine sessiz kalırken Bahçeli “Kim demiş Soylu desteksiz” vurgusu yaptı. Öncekiyle ‘kopya süreç’ işleyince ‘Erdoğan bu kez nasıl bir yaklaşım sergileyecek?’ sorusu gündeme geldi. AK Parti grubu yapılmadı. Dünkü MKYK açıklamasında ve Erdoğan’ın katıldığı açılış törenindeki konuşmasında da Soylu konusu yer bulmadı.

birincisayfapersembe-001.jpg

İKİNCİ SOYLU SESSİZLİĞİ

Suç örgütü liderinin hedef aldığı İçişleri Bakanı hakkındaki iddia ve spekülasyonlara yenileri eklenirken, Soylu’ya yönelik ilk destek yine Bahçeli’den geldi. Bir buçuk ay önce yaşanan süreçte İçişleri Bakanı’na “Yalnız değilsin” mesajı veren MHP lideri tavrını sürdürdü. Mayısta 25 gün sessiz kalan Erdoğan ise şu ana dek açıklama yapmadı. AK Parti grubu da düzenlenmedi.

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, 2 Mayıs’tan bu yana yayınladığı ve bir süredir ara verdiği videolarında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelik ithamlarda bulunmuştu. Peker, iddialarını Twitter paylaşımlarıyla gündeme getirmeyi sürdürürken, Soylu’ya yönelik suçlamalarına yenilerini ekledi. İçişleri Bakanı’na hakaret içerikli ifadeler dikkat çekerken, yaklaşık bir buçuk ay önce yaşanan süreçte olduğu gibi Soylu’ya ilk destek yine ittifak ortağı MHP’den geldi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, muhalefetin “Peker’in iddialarının sağlıklı şekilde soruşturulması için görevden alınsın” çağrısı yaptığı dönemde, 25 Mayıs’taki grup toplantısında “Soylu yalnız değildir. Hiç kimse boynuna tasma geçiremeyecek” ifadelerini kullanmıştı. İktidar kanadındaki sessizlikten dolayı kendisini yalnız hissedip hissetmediği sorulan İçişleri Bakanı’na, Erdoğan’ın Bahçeli’den sonra destek vermesi dikkat çekmişti. Cumhurbaşkanı, 26 Mayıs’taki AK Parti grubunda “İçişleri Bakanımızın yanında olduk, yanındayız ve yanında olacağız” demişti. Aradan geçen bir buçuk ayda Soylu’ya yönelik iddialara yenileri eklendi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen ve doğrudan İçişleri Bakanlığı’nı ilgilendiren iki etkinlikte Soylu’nun yer almaması “Beştepe’ye çağrılmadı, davet edilmedi” iddialarına yol açmıştı. Soylu’ya yönelik spekülasyonlar, Peker’in iddialarında da yer verdiği eski AK Parti Milletvekili Feyzi İşbaşaran’ın paylaşımıyla sürdü. İşbaşaran, hafta sonu yaptığı paylaşımda “Kulis bilgisi: Süleyman Soylu istifa etmiş (Affını istemiş) Erdoğan, İçişleri Bakanlığı için Bahçeli’ye iki isim önermiş” ifadelerini kullandı. Bakanlık kaynakları bu iddiayı yalanlarken, İçişleri Bakanlığı resmi hesabından Soylu’nun bakanlıkta, Güvenlik ve Koordinasyon Toplantısı’na başkanlık ettiği anları paylaştı. Soylu’ya yönelik iktidar kanadından tek destek AK Parti Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ’dan geldi. Dağ, sosyal medyada “Birlik ve beraberliğimizi bozamayacaksınız” mesajı verdi.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak ise “Ortaya saçılan bu kadar rezaletten sonra Erdoğan, kendi atadığı İçişleri Bakanı’nı, Saray’ındaki toplantılara davet etmiyormuş. Beraber resim vermek istemiyormuş. İçişleri Bakanı ‘Ben dünyanın en kötü adamıyım değil mi’ diyerek, basın mensuplarının önünde kendini acındırıyor. Erdoğan da anlaşılan, ‘Küstüm, konuşmuyorum’ diyerek, bu işten sıyrılırım zannediyor. Oysa ne demişti suç örgütünün başı; ‘Biz hepimiz aileyiz, her suçta beraberiz.’ Ortalığa dökülen tüm bu rezaletlerde, müteselsilsen sorumluluk var” yorumunda bulundu.

Soylu’ya yönelik suçlamaların yeniden tırmandığı süreçte mayıstaki gerilime benzer gelişme yaşandı ve ilk destek yine MHP liderinden geldi. Bahçeli, parti grubunda “Bilhassa terörle mücadele alanında ismini altın harflerle yazdıracak İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’ya yapılan itibar suikastlarını, siyasi linç girişimlerini, zulme varan isnatları kaygıyla izlediğimizi, asla ama asla kabul etmediğimizi tarihe not olarak düşmek istiyorum. Kim demiş Sayın Soylu yalnız diye? Kim demiş Sayın Soylu kimsesiz diye?” ifadelerini kullandı. Soylu da Bahçeli’ye bir kez daha desteğinden ötürü teşekkür etti. İçişleri Bakanı “Devletimizin terörle mücadele azim ve kararlılığına, kahraman güvenlik güçlerimize, edeben ifade ederim ki şahsıma ve mücadele arkadaşlarıma, büyüğümüz Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’ye güven ve inancı için minnet ve şükran duyuyorum. Allah razı olsun” dedi.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de partisinin Ordu Kadın Kolları Başkanı Fatma Yümlü’nün gözaltına alınmasına ilişkin “Ters kelepçe uygulamasının en ekstrem durumlarda ve son çare olarak uygulanması gerektiğine dair tüm kolluk güçlerine, İçişleri Bakanımızın talimatı olduğunu da biliyoruz. Soylu’nun bu ve benzer hususlardaki yüksek hassasiyeti ve talimatlarına rağmen bunların yaşanıyor olması da çok manidardır. Biz bakanımıza güveniyoruz. Onun özellikle terörle, suçla ve suçlularla karşı ne kadar fedakar bir çalışma yürüttüğüne de şahidiz. Devletin terörle mücadelesinin en sağlam aktörlerinin başında olan Sayın İçişleri Bakanımız, bu tür hadiselerle de yıpratılıp terörle mücadelesine de sekte mi vurulmak istenmektedir?” ifadelerini kullandı.

Ancak bir buçuk ay sonra yaşanan benzer tabloda bu kez AK Parti grubu düzenlenmedi. AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, partisinin Merkez Karar Yönetim Kurulu’na başkanlık etti. AK Parti grubunun düzenlenmemesi ‘benzer sürecin yaşanmasının önüne geçildiği’ şeklinde yorumlandı. Bahçeli ve Destici’den destek mesajları gelirken, AK Parti’de bir kez daha ‘Soylu sessizliği’ yaşanıyor.

BURADA BİR PROBLEM VAR AK PARTİ'DEN SOYLU'YA DESTEK GELMİYOR

CHP İstanbul milletvekili Yunus Emre, Karar TV’de Semra Alkan’la 40 Dakika’ya konuk oldu. Emre, Bahçeli’nin Soylu’ya verdiği desteğe ilişkin “Burada bir problem var çünkü AK Partililerden Sayın Soylu’ya destek gelmiyor” dedi. “Sedat Peker’in kamuoyu tarafından bu kadar dikkat çekmesinin temel sebebi, Peker’in AK Parti’nin içinden biri olarak görülmesidir” ifadelerini kullanan Emre, AK Parti’de çatırdama olduğunu savundu. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da TBMM’de düzenlediği basın toplantısında “Bahçeli, Erdoğan ve Soylu arasındaki mesafenin kapanması için ültimatom verdi” değerlendirmesinde bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN