Demet Evgar BM Kadın Birimi Türkiye Ofisi’nin ilk iyi niyet elçisi seçildi: Birçok kadın şiddetin içinde doğuyor

Oyuncu Demet Evgar, BM, Un Women Türkiye Ofisi’nin ilk ‘iyi niyet elçisi’ seçildi. Evgar, 'iyi niyet elçisi' seçilmesi hakkında ''Bu sorumluluğun bilinciyle daha önce yürüttüğüm çalışmaları BM Kadın Birimi'nin ortaklığıyla güçlendirerek daha fazla kadına ilham olabilmek ve kadınların hikayesini daha fazla kadınla buluşturabilmek istiyorum. Bu yola 'Ben kadınım, farkındayım, değişiyorum ve değiştiriyorum' diyerek çıktık.'' ifadelerini kullandı.

Oyuncu Demet Evgar, Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi (Un Women) Türkiye Ofisi’nin ilk ‘iyi niyet elçisi’ seçildi.

Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın haklarına verdiği destekle bilinen Demet Evgar, geçen günlerde parçası olduğu bir kamusal alan projesiyle dikkat çekmişti.

Ünlü oyuncu, “#BenKadınım kampanyasıyla sen de bize katıl! Sesin tüm kadınların sesi olsun” sloganıyla tüm kadınları güçlerini fark etmeye ve eşitlik için birlik olmaya çağırmıştı.

BM Kadın Birimi de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nden bir gün önce, Conrad Otel'de bugün düzenlenen etkinlikte Demet Evgar’ı Türkiye Ofisi’nin ilk iyi niyet elçisi olarak ilan etti. Daha önce bu unvanlar Danai Gurira, Nicole Kidman, Emma Watson ve Anne Hathaway gibi isimlere verilmişti.

İş birliği kapsamında Demet Evgar’la yürütülecek #BenKadınım kampanyası, kadınlara toplumda kendilerine biçtikleri konumları konusunda bilinç kazandırmayı başlıca gayesi olarak ele alırken kadınların potansiyellerinin farkında olmaları, sessiz kalmamaları, şiddet ve ayrımcılığa karşı birlik olmaları ve gerekli başvuru mekanizmalarını kullanmalarını amaçlıyor.

Demet Evgar ve BM Kadın Birimi, toplumu dönüştürebilmek için bir kadın dayanışması yaratmak ve gerçek kadın hikâyelerini görünür kılmayı amaçlıyor.

Ünlü oyuncu Demet Evgar, kendisine verilen bu görevle ilgili düşüncelerini şu sözlerle anlattı:

YAPTIĞIM SEÇİMLERLE BUGÜN BURADAYIM

“Beni iyi niyet elçileri seçmeleri, bu zamana kadar yaptığım, hayatta yaptığım hem özel hayatımda hem profesyonel hayatımda yaptığım seçimlerin eşitlik için, kadın hakları için ortaya koyduğum niyetlerin ne kadar görünür olduğunu gösteriyor. Galiba yaptığım seçimlerle bugün buradayım. Çok muhteşem bir ekiple çalışıyor olacağız. Bizim ortak hedefimiz, kadın ve kız çocuklarının güçlenmesi çatısı altında toplanacak. Türkiye’nin dört bir yanında hikâyeyi duyulur kılmak, onlarla o hikâyeler üzerinden temasa geçebilmek, kadının kadına uzatacağı dayanışma elinde bir elçi olabilmek ve elbette ki bunu sanat aracılığıyla da yapabilmek en büyük hedefimiz.

SINIRLAR ÖTESİNDEKİ KADIN DAYANIŞMASINA İNANIYORUM

Sınırlar, insanların iki yüzyılda, bir yüzyılda bir genel olarak da erkeklerin değiştirdiği kavramlar. Dolayısıyla sınırlar ötesindeki kadın dayanışmasına inanıyorum. BM'nin zaten temeli de biraz buna dayanıyor. Kendi ülkelerindeki elçilerle mutlaka bir araya gelinecektir elbette ki.

BU YÜZYILDA HALA BÖYLE ŞEYLERİN OLUYOR OLMASI ÇOK İÇ ACITICI

Bu yüzyılda hala böyle şeylerin oluyor olması çok iç acıtıcı. İnsan, böyle, insanlığın bir yerde geriye gittiğini, geriye sardığını görüyor. Faşizm uyuyan bir dev, tekrardan uyandı. Ukrayna sadece görünen tarafı ve dünyanın dört bir yanındaki çatışmaların bir an evvel son bulmasını dilemekten başka şu anda yapabileceğim bir şey yok.

‘BEN KADINIM’I BİRLİKTE PAYLAŞMAYA DAVET EDİYORUM

Burada yaptığım o bir günlük bir şey olarak kalmasını istemiyorum. 'Ben Kadınım’ın duyulur olması, görünür olması için tüm kadınları ve toplumsal cinsiyet eşitliği için çalışan kadın-erkek herkesi bu hashtagi paylaşmaya ve ardında hikâyeleri ile birlikte paylaşmaya davet ediyorum.

BU YOLA ‘BEN KADINIM, FARKINDAYIM, DEĞİŞİYORUM VE DEĞİŞTİRİYORUM’ DİYEREK ÇIKTIK

Kadınların zorlu süreçlerden geçerek kazandığı tüm hakları kutladığımız ve hala süregelen eşitsizlikleri tekrar masaya yatırdığımız 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi iyi niyet elçisi ilan edilmek tabii ki büyük bir gurur, fakat büyük de bir sorumluluk. Bu sorumluluğun bilinciyle daha önce yürüttüğüm çalışmaları BM Kadın Birimi'nin ortaklığıyla güçlendirerek daha fazla kadına ilham olabilmek ve kadınların hikayesini daha fazla kadınla buluşturabilmek istiyorum. Bu yola 'Ben kadınım, farkındayım, değişiyorum ve değiştiriyorum' diyerek çıktık.

BİRÇOK KADIN ŞİDDETİN, EŞİTSİZLİKLERİN İÇİNE DOĞUYOR

'Ben kadınım şiddete karşıyım, ben kadınım haklarımın savunucusuyum, ben kadınım çalışmak istiyorum, çocuklarım için bakım hizmeti talep ediyorum, ben kadınım ihtiyaçlarıma yönelik hizmetlere erişebilmeliyim' diyebilmek istiyoruz. Yine iş birliği çerçevesinde kadınların farkındalığının artmasına destek olmak istiyorum. Birçok kadın, maruz bırakıldığı şiddetin, eşitsizliklerin içine doğuyor. Artan farkındalıklarının değişime kavuşması, şiddete maruz bırakıldıklarında, eşitsizliklerle karşı karşıya kaldıklarında ses çıkarabilmeleri için onlarla birlikte yürümek ve onlara rol model hikayeleri sunabilmek istiyorum.”

TÜRKİYE’DE BİRLEŞMİŞ MİLLETLER KADIN BİRİMİ (UN WOMEN)

BM Kadın Birimi, Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlenmesinin hayatın her alanında ilerletilmesi için hükümet, sivil toplum kuruluşları, özel sektör, medya, diğer BM kuruluşları ve uluslararası ortaklarla yakın iş birliği içinde çalışıyor. BM Kadın Birimi, dört hedef doğrultusunda çalışmalarına devam ediyor: Kadınların liderliğinin ve karar alma süreçlerine katılımının güçlenmesi; toplumsal cinsiyete duyarlı planlama, bütçeleme ve hizmetlerin geliştirilmesi; kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü şiddetin sonlandırılması ve mülteci kadınların hak ve fırsatlara erişimlerinin artırılması. Bu hedeflere ulaşmak üzere BM Kadın Birimi, 2020 yılından beri Covid-19 salgını başta olmak üzere kadınların ve kız çocuklarının birçok alanda artan ve değişen ihtiyaçlarını gözeten çok çeşitli projeler ve programlar hayata geçiriyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN