Deprem bölgesinde uyarılara rağmen 'alelacele' inşaat! Niye bu ısrar?

Deprem bölgesinde uyarılara rağmen 'alelacele' inşaat! Niye bu ısrar?

İktidar tüm uyarılara rağmen deprem bölgesinde inşaattan vazgeçmiyor. Tarım arazilerinin üstüne ve artçılar devam ederken yapılan inşaatlar bölge halkı için tehlike barındırıyor. Uzmanlar, iktidarın bu adımını 'acele ve yanlış' bulurken; Bakan Murat Kurum'un Gaziantep'ten son paylaştığı inşa çalışmaları "Depremden ders çıkarılmadı" yorumlarına neden oldu.

KARAR | ÖZEL

Deprem gerçeği, Türkiye'nin unutamayacağı bir parçasıyken iktidarın önlemsizlik dayatması 6 Şubat ve devamında meydana gelen depremlerde 50 bine yakın insanın canına mal oldu. Fakat Türkiye'yi enkaz altında bırakan bu gerçek yine de iktidara ders olmadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, henüz enkazlardaki arama-kurtarma çalışmaları sürerken 11 il için alelacele 'yeniden inşa talimatı' verdi. Erdoğan'ın açıklaması uzmanlar tarafından eleştirilerek, "Bu neyin acelesi" tepkilerine neden oldu.

İKTİDAR UYARILARA ALDIRIŞ ETMİYOR

İktidar uzmanların görüşlerini yok sayıp hızlıca inşaata başlarken, inşaat alanı olarak tarım alanlarının seçildiği ortaya çıktı. Bu da yetmezmiş gibi deprem bölgesinde artçılar devam ederken yapılan inşaatlarda hasarlar meydana geldi. "TMMOB'dan 'acil yıkım' uyarısı: İşte ihmalin fotoğrafı" başlıklı haberimizde karar.com'a değerlendirmede bulunan uzmanlar da hasarlı katların yıkılıp yeniden yapılması gerektiğinin altını çizdi ve çökme riskine dikkat çekti. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Tatlı, "Beton ile donatının bütünleşik halde çalışması lazım. Beton daha kıvamını almadan artçı ile sallandığında problem olacaktır" ifadelerini kullandı.

BAKAN ÖVÜNEREK PAYLAŞTI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un sosyal medya hesabından yaptığı "İlk kazmayı vurduğumuz Gaziantep İslahiye ve Nurdağı'nda çalışmalarımız son sürat devam ediyor" açıklaması iktidarın depremden ders çıkarmadığı gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi.

NACİ GÖRÜR: BÖLGE AKTİF FAY SİSTEMLERİ ETKİSİNDE

İktidar yeniden inşadaki acelesinde ısrarlarını sürdürmeye devam ederken Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, bir kez daha uyarılarda bulundu. Görür, bölgenin tümüyle aktif fay sistemleri etkisinde olduğunu ve deprem bölgelerine özel teknolojilerle inşaat yapılması gerektiğini söyledi ve ekledi:

"Buralarda yapılacak binalar deprem dirençli malzemelerle yapılmış hafif, elastikiyeti fazla, deprem etkisini azaltacak donanımlarla takviye edilmelidir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN