Deprem bölgesinin yaraları sarılamıyor: İşsizlik ödeneği başvuruları iki katına çıktı

Deprem bölgesinin yaraları sarılamıyor: İşsizlik ödeneği başvuruları iki katına çıktı

Maraş depremlerinin ardından yaraların sarılmaya çalışıldığı illerde işsizlik ödeneği başvurularında artış yaşanıyor. Depremin yaraları sarılmaya çalışılırken TEPAV'ın raporuna göre; Kahramanmaraş, Hatay, Malatya ve Adıyaman’da işsizlik ödeneği başvuruları iki katına çıktı.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremlerin yaraları sarılamıyor. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) yayımlamış olduğu Haziran İstihdam İzleme Bülteni’nde yer alan bilgilere göre; depremden etkilenen illerde işsizlik ödeneği başvuruları ortalama yüzde 28.5 arttı.

İki büyük depremden en çok etkilenen iller olan Kahramanmaraş, Hatay, Malatya ve Adıyaman’da başvurular iki katına çıktı. Haziran ayında Türkiye bütününde toplam sigortalı sayısı geçen yılın aynı ayına göre 785 bin (yüzde 1.8) azalırken, öneki aya göre 260 bin arttı ve 22 milyon 819 bin kişi oldu.

Ekonomim'de yer alan habere göre; sigortalı, ücretli çalışanlarda yıllık yüzde 4.6 azalma olurken, aylık yüzde 1.6 artış yaşandı. Esnaf ve çiftçi grubunda yıllık yüzde 2.4 azalma yaşandı. Azalma esnaf grubunda yüzde 2.6, çiftçi grubunda ise yüzde 1.1 düzeyinde gerçekleşti. Aylık bazda ise esnaf sayısı yüzde 1, çiftçi sayısı yüzde 2.4 azaldı.

Haziran ayında imalat, toptan-perakende ticaret sektörlerinde istihdamda daralma yaşanmasına karşın inşaat sektöründe artış devam etti. Sigortalı ücretli çalışanların yüzde 52.4’ü imalat, toptan-perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde istihdam edildi.

Özellikle deprem sonrasında imalat ve toptan perakende ticaret sektörlerinde gerileme gözlenirken, haziranda imalatta yüzde 7.9, toptan ve perakende ticarette yüzde 4.2 düşüş gözlendi. İnşaat sektöründe ise artış eğilimi sürdü ve Haziran’da yüzde 3.5 artış yaşandı. Sigortalı ücretli çalışanların yüzde 8.8’ini oluşturan dördüncü ana sektör olan idari ve destek faaliyetlerindeki istihdamda yüzde 1.8 artış oldu.

İSTİHDAM 75 İLDE DÜŞTÜ

75 ilde istihdam geçen yılın aynı ayına göre gerileme gösterdi. Haziran’da deprem bölgesinde yer alan 11 ilin sigortalı ücretli istihdam içindeki payı yüzde 9.3 hesaplanırken, çalışan sayısında yıllık 126 bin azaldı. Aylık ise 203 bin 33 istihdam artışı oldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN