'Devlet tedbir diyor uygulama yok' diyen çiftçi kuraklığın pençesinde: Kapattırılan kuyular tekrar açılıyor

'Devlet tedbir diyor uygulama yok' diyen çiftçi kuraklığın pençesinde: Kapattırılan kuyular tekrar açılıyor

Türkiye'de kuraklık ciddi boyutlara ulaşırken tarlalarda da durum korkutan seviyelere ulaştı. 15 gün içerisinde yağmur yağmazsa arpa, nohut gibi tohumların bozulacağını söyleyen çiftçiler, kışın kapatılan ve tarımsal sulamada kullanılan kuyuları yeniden açtıklarını kaydetti. 'Devlet tedbir diyor başka bir şey demiyor, uygulama yok" diyen çiftçiler destek verilmediği takdirde köylerini terk edip metropollere yerleşeceklerini ifade etti.

Kış mevsiminin son yılların en kurak döneminden geçtiği ülkemizde yağışlar Doğu Anadolu’da yüzde 74, Marmara’da yüzde 61, Ege’de yüzde 57, Akdeniz’de yüzde 64, İç Anadolu’da yüzde 59, Karadeniz’de yüzde 19 ve Güneydoğu Anadolu’da yüzde 59 azaldı. Durum böyle olunca tarlalarda da durum endişe verici boyutlara ulaştı.

Sonbahar aylarında ekilen hububat ürünlerinde şu an çimlenme gerçekleşmesi gerekirken yağış olmadığı için ekili araziler çimlenemedi. Tarım ve Orman Bakanlığı bu zamana kadar, baraj doluluk oranları ile ilgili bilgiler verirken, tarımsal kuraklıkla ilgili hiçbir açıklamada bulunmadı.

ÇİFTÇİLER TEDİRGİN

Çiftçiler, özellikle kuraklık ve dona karşı ürünlerine TARSİM (Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş.) yaptırıyor. Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu TARSİM “1 dönüm poliçe maliyetinin bu yıl 700-800 TL olduğunu” çiftçinin ödemesinin mümkün olmadığını belirtiyor.

İskenderoğlu, “45 gündür bölgemize yağmur yağmadı. Çiftçilerimiz tedirgin. 15 gün içerisinde yağmur yağmazsa buğday arpa, nohut, mercimek tohumları bozulacak. Çıkanlar da kuruyacak” diyerek yaşanılan sıkıntının boyutunu anlatmaya çalışıyor ve şöyle devam ediyor:

Ciddi anlamda tarımsal kuraklık ile karşı karşıyayız. Cumhurbaşkanımıza, Tarım Bakanımıza kuraklıkla ilgili acil önlemler, kısa vadede TARSİM poliçeleri ile ilgili çiftçiye yardımcı olmaları, primleri yükseltmeleri çünkü şu anda 1 dönüm maliyet 700-800 lira yapıyor ve bunu çiftçinin ödemesi mümkün değil.

'SADECE TEDBİR DİYOR UYGULAMA YOK'

Çiftçilerimiz için kuraklık fonu kurulup ve fondan destek sunulması konusunda çağrıda bulunuyorum. Hükümet 45 gündür hiçbir adım atmadı. Bakanlıktan herhangi bir açıklama yok. Sadece tedbir, tedbir… Başka bir şey demiyor, uygulama yok. Zaten çiftçi girdi maliyetleri altında ezilmiş durumda üstüne de kuraklık krizi gelince çiftçi bitti. Acil kullanım için fon devreye konulup çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi lazım.”

Diyarbakırlı çiftçi Mustafa Tayfur da kuraklığa dikkat çekerek; yetkililere, “Her yer kupkuru 40-50 gündür yağmur yağmadı. Eğer yağmur yağmazsa devletten destek bekliyoruz. Devlet destek vermezse mecburen köyümüzü terk edip metropollere yerleşmeyi düşünüyoruz. Başka bir çaremiz yok” diye seslendi.

'KAPATTIRDIĞIMIZ KUYULARI TEKRARDAN AÇTIRIYORUZ'

Konyalı çiftçi Hacı İyilik ise, kuraklık nedeniyle ekilen arazilerin çimlenmesi için arazilerini sulamaya başladıklarını söyledi. ANKA’ya konuşan İyilik, “Bizim tarımsal sulamada kullandığımız kuyuların elektriklerin kuyularını kış aylarında kapatırız. Çünkü hiç saati yürümese bile (elektrik sayacı) 500-600 lira gibi bedellerde kayıp-kaçak bedeli alınıyor. Ama bu sene kapattırdığımız kuyuları tekrardan açtırıyoruz şimdi. Açtırma da ücretli. Kuyu kapama- açma ve kayıp-kaçak bedelinin çiftçilerden alınmasını istemiyorum. Şu anda kuraklıkla mücadele ediyoruz. Bu ülke için üretiyorsak devlet yetkililerin de bizleri korumasını istiyoruz” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN