Dezenformasyonun böylesi görülmedi: Deprem için gelen Çinli'yi yapay zekayla Müslüman yaptılar

Dezenformasyonun böylesi görülmedi: Deprem için gelen Çinli'yi yapay  zekayla Müslüman yaptılar

Toplum yaşanan deprem felaketinin ardından dayanışmayla yaralarını sarmaya çalışırken, iktidara yakın medya kuruluşları ve sosyal medyada bazı çevreler oldukça ilginç bir dezenformasyona ve asılsız habere imza attı. Çin’den arama kurtarma faaliyetleri için Türkiye’ye gelen Jun Cang adlı bir kişinin, Müslüman olarak Yusuf ismini aldığı iddia edildi. Bu iddia, sözde Jun Cang’ın elinde Kur'an tuttuğu iki fotoğrafla sunuldu. Ancak fotoğrafın yapay zeka ile oluşturulduğu ortaya çıktı.

Türkiye ve 100'e yakın ülkeden gelen arama-kurtarma ekipleriyle depremde can kurtarmak için seferber oldu. Ancak toplum yaşanan deprem felaketinin ardından dayanışmayla yaralarını sarmaya çalışırken, iktidara yakın medya kuruluşları ve sosyal medyada bazı çevreler oldukça ilginç bir asılsız habere imza attı.

fo-bphdxeaekcak.jpg

Çin’den arama kurtarma faaliyetleri için Türkiye’ye gelen Jun Cang adlı bir kişinin, Müslüman olarak Yusuf ismini aldığı iddia edildi. Bu iddia, sözde Jun Cang’ın elinde Kur'an tuttuğu iki fotoğrafla sunuldu. Bir fotoğrafta Jun Cang’ın camide aralarında çocukların da olduğu bir grupla yer aldığı görüldü.

'ASILSIZ HABERE GÖRE JUN CANG KELİME-İ ŞAHADET GETİRDİ'

Asılsız haberlere göre Artvin'in Yusufeli ilçesinden belediye ekipleriyle birlikte depremin vurduğu Malatya’ya gelen Çinli takımın içinde yer alan Jun Cang, enkaz altında Kur'an buldu. Jun Cang, Kur'an’ı Sinan Kaçmaz’a teslim etti. Kaçmaz ise Kur'an’ı Cang’a hediye etmeye karar verdi. Jun Cang da bundan çok etkilenerek Müslüman oldu. Kelime-i şahadet getiren Jun Cang’a ‘Yusuf’ ismi verildi.

fo-bpuqx0aaaqdm.jpg

Ancak Jun Cang’a ilişkin kullanılan görsellere bakıldığında, unsurların yapay zekanın ürünü olduğu kolaylıkla fark edilebiliyor. Fotoğraflarda yer alan yüzlerin hiçbiri gerçek durmuyor. Uzuvlar da olması gerektiği gibi görünmüyor. Ayrıca görsellerde yer alan hiçbir yazı okunmuyor.

'BİRÇOK GAZETE YAYINLADI, HABER BÜLTENİNDE SUNULDU'

Bu asılsız haber Yeni Şafak, Sabah ve Türkiye gibi gazetelerin yanı sıra TRT Haber ve Diyanet TV tarafından da servis edildi. Ülke TV, haberi haber bülteninde bile sundu.

fo-bpvqxgaimztl.jpg

Söz konusu haberin İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan 'Dezenformasyon Bülteni'ne girip girmeyeceği ise merak ediliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN