Dışişleri'nden Brezilya'daki Kongre baskınına kınama: Seçim sonuçlarına saygılı olunmalı

Dışişleri'nden Brezilya'daki Kongre baskınına kınama: Seçim sonuçlarına saygılı olunmalı

Brezilya’da Ekim ayında düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerini kaybeden Jair Bolsonaro’nun destekçileri Kongre, Yüksek Mahkeme ve Başkanlık Sarayı’nı bastı. 300 kişinin gözaltına alındığı protestoları kınayan Dışişleri Bakanlığı'ndan, “Ülkede halkın iradesini yansıtan seçimlerin sonuçlarına ve demokratik süreçlere saygılı olunması önem taşımaktadır. Bu eylemler karşısında Devlet Başkanı Lula da Silva Hükümeti ve Brezilya halkıyla dayanışma içerisinde olduğumuzu ifade ediyoruz” açıklaması geldi

Geçtiğimiz ekim ayındaki seçimlerde rakibi Luiz Inacio Lula da Silva’ya mağlup olan eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun destekçisi yüzlerce kişi başkent Brasilia’daki Başkanlık Sarayı, Kongre ve Yüksek Mahkeme binalarını bastı. Polis biber gazıyla olaylara müdahale etti.

300 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Bunun sonucunda göstericiler binalardan çıkarılarak, güvenlik güçleri tarafından kontrol tamamen sağlandı. Polis tarafından yapılan açıklamada, 300 kişinin gözaltına alındığı ve konu hakkında incelemelerin devam ettiği bildirildi.

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Yüksek Mahkeme ve Planalto Sarayı’nı (devlet başkanlarının çalışma mekanı) ziyaret ettiğini belirterek, sorumluların tespit edilerek cezalandırılacağını söyledi. Lula ayrıca, ‘eski başkanın’ yaşanan olayları tahrik eden birkaç konuşması olduğunu ifade ederek olaylarla ilgili Bolsonaro ve onu destekleyen tarafları suçladı.

or.jpg

“CEZALANDIRILACAKLAR”

STF Başkanı Rosa Weber de yaptığı açıklamada, STF genel merkez binası, Kongre ve Planalto Sarayı’nın ‘vandallar ve anti-demokratlar’ tarafından ciddi şekilde tahrip edildiğini belirterek, “Brezilya bugün (8 Ocak 2023), demokrasiyi kabul etmeyi reddedenlerin uygunsuzluğunun sonucu olarak tarihinin üzücü ve esef verici bir sayfasını yaşadı. STF, bu eylemlere katılan teröristlerin usulüne uygun olarak yargılanmasını ve ibret verici bir şekilde cezalandırılmasını sağlayacaktır. Yüksek Mahkeme, demokratik hukukun üstünlüğüne aykırı olan suç eylemleri ve suçluların gözünü korkutmasına izin vermeyecektir” dedi.

kaka.jpg

'FİNANSÖRLER, AZMETTİRİCİLER, ESKİ VE MEVCUT KAMU GÖREVLİLERİ SORUMLU TUTULACAK'

Brezilya medyasında yer alan haberlere göre, Brezilya Federal Yüksek Mahkemesi Yargıcı Alexandre de Moraes, Brasilia Federal Bölge Valisi Ibaneis Rocha’yı 90 gün süreyle görevinden uzaklaştırdı. Moraes sosyal medya hesabından olaylara dair yaptığı açıklamada, “Demokrasi ve Cumhuriyet Kurumlarına yönelik alçakça terör saldırılarından, hukuka aykırı olarak anti-demokratik eylemlerde bulunmaya devam eden finansörler, azmettiriciler, eski ve mevcut kamu görevlileri sorumlu tutulacaktır” dedi.

kara-001.jpg

BOLSONARO: TEMELSİZ SUÇLAMALAR

Öte yandan eski Devlet Başkanı Bolsonaro, Lula’nın kendisine yönelik suçlamalarına sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada cevap vererek, ‘temelsiz suçlamaları’ reddettiğini belirtti. Bolsonaro, "Hukuk çerçevesinde barışçıl gösteriler demokrasinin bir parçasıdır. Ancak bugün olduğu gibi, 2013 ve 2017'de solun uyguladığı vandalizm ve kamu binalarına yönelik işgaller bu kuralın dışındadır. Görevim boyunca her zaman Anayasa'nın dört satırına bağlı kaldım ve yasalara, demokrasiye, şeffaflığa ve kutsal özgürlüğümüze saygılı ve savunucusu oldum” ifadelerine yer verdi.

koro.jpg

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı, Brezilya’nın eski devlet başkanı Jair Bolsonaro taraftarlarının dün başlattıkları protestolarda Kongre ve Anayasa Mahkemesi binalarına yönelik baskınlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklama şöyle:

“Brezilya’da Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva liderliğindeki Hükümet, Kongre ve Anayasa Mahkemesi’ne yönelik şiddet eylemlerini kınıyoruz. Ülkede halkın iradesini yansıtan seçimlerin sonuçlarına ve demokratik süreçlere saygılı olunması önem taşımaktadır. Bu eylemler karşısında Devlet Başkanı Lula da Silva Hükümeti ve Brezilya halkıyla dayanışma içerisinde olduğumuzu ifade ediyoruz.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN