Disney'e bile gücümüz yetmiyor

Disney'e bile gücümüz yetmiyor

Türkiye’yi isyan ettiren skandal... Disney, Ermeni lobisinin hedef göstermesiyle ‘Atatürk’ dizisini yayından kaldırdı. 85 milyonluk bir ülke karşısında Türkiye’nin toprak bütünlüğüne dönük sapkın görüşleri olan bir lobinin girişimlerinin sonuç vermesi düşündürücü tablo ortaya çıkardı. ‘Dış politika, STK’lar bu kadar etkisiz olmasa iş buralara gelmezdi bile’ yorumları yapıldı.

Dijital yayın platformu Disney önceki haftalarda ‘Atatürk’ dizisini fragmanlarla duyurdu. Ancak Amerika Ermeni Ulusal Komitesi, Türkiye’nin kurucusu Atatürk’e küstah ifadelerle saldırarak yapımın yayından kaldırılmasını istedi. Talep hızlı bir şekilde yerine getirilince de teşekkür mesajları yayınlandı. Tüm bu süreç işlerken yeterli girişimde bulunmayan Ankara ise sosyal medyadaki protesto dalgası sonrası tepki açıklamaları yaptı.

TEPKİLER SONRASI ‘ÜCRETSİZ KANALDA YAYINLANACAK’ BAHANESİ

TÜK kanalla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik “ABD’deki sözde soykırım şebekesi tarihi olayları yalan siyasetine alet ediyor” açıklaması yaptı. Artan protestolar sonrası şirket “Ücretsiz kanalda yayınlanacak” bahanesini ‘müjde’ diye duyurması da skandala boyut kattı. Türkiye’nin toprak bütünlüğüne dönük kirli amaçlar güden örgütün ‘müttefik’ ülke ABD’de faaliyet göstermesi de eleştiri konusu oldu.

0308krt01a-tum.jpg

Yerli içeriklerini kaldırma kararı alan Disney Plus’ın, daha önce yayınlayacağını duyurduğu Aras Bulut İynemli’nin başrolünü oynadığı Atatürk dizisinini iptal ettiği ileri sürüldü. Platformun, skandal kararı Ermeni lobisinin baskısıyla aldığı iddia edilirken bir Ermeni haber sayfası “Disney’in Atatürk dizisini iptal etme kararı aldığını duyurmaktan mutluluk duyuyoruz” paylaşımı yaptı. RTÜK Başkanı Şahin ise inceleme başlatılmasına karar verildiğini duyurdu.
Disney Plus’ın global olarak tüm ülkelerde yayına alınacak olan “Atatürk” dizisiyle ilgili tartışmalar devam ediyor. ABD Ermeni Ulusal Komitesi’nin ‘Atatürk’ dizisinin yayınlanmaması içim yaptığı provokatif paylaşımların ardından Disney’in diziyi yayından kaldırma kararı aldığı iddia edilmişti. Mustafa Kemal Atatürk adıyla çekilen dizinin yayınlanmama ihtimalinin ardından çok sayıda kullanıcı üyeliklerini sonandırdı. İktidardan ve muhalefetten de tepki geldi.

İptal kararının ardından Twitter’daki bir Ermeni haber sayfası tepki çeken bir paylaşım yaptı. Paylaşımda “Disney+’ın Atatürk dizisini iptal etme kararı aldığını duyurmaktan mutluluk duyuyoruz. 29 Ekim 2023’te yayınlanması planlanan altı bölümlük bir dizi olan yayını duyurmasına ve Emma Wattson’ın kadrosu dahil 8 Milyon Dolar harcadığı bildirilmesine rağmen, platform akıllıca onu yayınlamamayı seçti. Yapımcılığını Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına ithafen Disney Plus’ın üstlendiği dizi, şimdi sinema filmine dönüştürülerek 3 Kasım’da sadece Türk sinemalarında gösterilecek. Dizinin platformdaki yayınını iptal etme kararının, Ermeni cemaatinden gelen baskı ve Amerika Ermeni Ulusal Komitesi’nin (ANCA) taleplerinden etkilendiği bildirildi.” ifadeleri kullanıldı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Disney Plus’ın kararına tepki göstererek “Söz konusu platformun bu tutumu, Türkiye Cumhuriyeti’nin değerlerine ve milletimize saygısızlıktır. Bu lobinin yegane amacı, defalarca görüldüğü üzere Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine de mani olmaktır. Bu şebekelerin faaliyetleri, Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti karşısında hiç hükmündedir. Bu şebekelere boyun eğenler utansın” ifadelerini kullandı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin, Disney Plus hakkında inceleme başlatılmasına karar verildiğini duyurdu. Şahin paylaşımında “Disney + isimli dijital medya hizmet sağlayıcının yerli içerik olan “Atatürk” dizisini platformunda yayınlamama kararı aldığına dair kamuoyuna yansıyan bilgilerden hareketle kuruluşun savunmasının alınmasına ve inceleme başlatılmasına karar verilmiştir. Türkiye Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk en önemli toplumsal değerimizdir. Basına yansıyan Ermeni lobisi müdahalesi iddiaları titizlikle araştırılmaktadır. Kamuoyuna saygılarımla duyuruyorum” ifadelerini kullandı.

Gazeteci Candaş Tolga Işık “Atatürk dizisiyle ilgili Ermeni Diasporası’nın her zamanki dezenformasyonlarından biri dönüyor. Yalan diasporası kendine yontmaya çalışıyor ama Disney’in kararında etkileri sıfır! Hakan Fidan ve İbrahim Kalın sürece bizzat müdahil oldu. Yarın Disney bir açıklama yapacak” paylaşımında bulundu. İYİ Parti Sözcüsü ve Medya İlişkileri Başkanı Kürşad Zorlu “Mustafa Kemal Atatürk demek Türk milleti demektir. Türkiye düşmanlarının yalan kampanyasına alet olunmamasını diliyoruz. Böyle bir karar alındığı takdirde söz konusu platforma üye olan tüm vatandaşlarımızı üyeliklerini sonlandırmaya çağırıyoruz.” ifadelerini kullandı.

CHP Parti Örgütü ve Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Engin Özkoç, Disney Plus’a “Atatürk ve Türkiye karşıtı lobilere boyun eğmek yerine, tüm dünyaya nam salmış bir liderin hatırasına saygı duymanızı beklerdik. Hemen geri adım atılmalı ve Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anlatan dizi yayınlanmalıdır. Aksi bir tutum kabul edilemez” çağrısı yaptı.

Memleket Partisi lideri Muharrem İnce ise “Atatürk ile ilgili çekilen dizinin diaspora ve lobi faaliyetleriyle engellenmesi asla kabul edilemez. 29 Ekim’de kendi platformunuz üzerinden, tüm dünyaya açık bir şekilde diziyi yayınlayacağınızı duyurmanızı bekliyorum” mesajı paylaştı. Atatürkçü Düşünce Derneği söz konusu medya platformunun insanlık değerlerine bakış açısını ve aldığı kararların arkasında durma cesaretini ortaya koyduğunu ifade etti.
Öte yandan Tele1.com.tr’den Egehan Erkün Disney+’ın Türkiye temsilciliğine ulaştı.

Gündemdeki tepkiler üzerine Disney’in yurt dışı bürosuna rapor hazırladıklarını belirten yetkili “Bizler aldığımız çağrılar neticesinde dosya oluşturup yurt dışındaki ekibe raporluyoruz. Aslında sosyal medyadaki spekülatif bir olaydan ibaret bir algı yaratıldı. Atatürk’ü görmek istemeyen kesimler var. Onların başlatmış olduğu bir kampanya. Bizlere olumlu ya da olumsuz herhangi bir bilgi henüz verilmedi. ” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (13)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
13 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN