Elinde dolar olanlar ve dolar alacaklar, bu tarihi bekleyin! Uzman isim dolar/TL kurunun geleceği noktayı açıkladı

Elinde dolar olanlar ve dolar alacaklar, bu tarihi bekleyin! Uzman isim dolar/TL kurunun geleceği noktayı açıkladı

FED'in faiz kararı sonrası dolar/TL'nin yönü noktasında değerlendirmede bulunan finans piyasaları uzmanı İris Cibre, "Ekim-kasım itibarıyla bu söylemlerimin sonuçlarını görmeye başlayacağımızı düşünüyorum" dedi. Peki, dolar yükselir mi düşer mi? Dolar ne kadar olacak? İşte, dolar/TL kurunda son durum...

2022 Mart ayından bu yana her toplantıda politika faizini artıran ABD Merkez Bankası (FED), geçen ay bu adımlarına ara vererek politika faizini sabit bırakmıştı.

2023 Temmuz toplantısında ise politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 5,25-5,50 aralığına yükselten FED, böylece politika faizini 31 Ocak 2001 tarihinden bu yana en yüksek seviyeye çıkarmış oldu.

FED'in karar metninde, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 enflasyon elde etmeyi amaçladığının altı çizilirken, bu hedeflerin desteklenmesi için federal fon oranının yüzde 5,25-5,50 aralığına yükseltilmesine karar verildiği bildirildi.

"DİKKATLİ ŞEKİLDE KARAR VERECEĞİZ"

FED Başkanı Jerome Powell da düzenlediği basın toplantısında, "Veriler gerektirirse eylülde faiz oranını yeniden artırmamızın mümkün olduğunu söyleyebilirim ancak sabit de bırakabiliriz. Dikkatli şekilde karar vereceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Enflasyonu tekrar yüzde 2'ye indirme sürecinde katedilmesi gereken uzun bir yol olduğuna dikkati çeken Jerome Powell, enflasyonun 2025 tarihine kadar yüzde 2'ye ineceğini düşünmediğini ifade etti.

YATIRIMCILARI KARARSIZ BIRAKTI

Jerome Powell'ın verilere bağlı kalacaklarını vurgulaması, yatırımcıları FED'in bir sonraki hamlesi konusunda kararsız bıraktı. Öte yandan Powell ekonomide artık resesyon beklemediklerini de dile getirdi.

Jerome Powell'ın sözle yönlendirmelerinin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda, FED'in eylülde 25 baz puan faiz artırma ihtimali yüzde 22'ye çıkarken, aralık ayı için ise faiz indirimi fiyatlamalarda yer bulmaya devam ediyor.

"FED UZUN SÜRE SIKI KALACAKTIR"

FED'in faiz kararı sonrası dolar/TL'nin yönü noktasında değerlendirmede bulunan Finansal Piyasalar Uzmanı İris Cibre, şunları söyledi:

"Daha önce dolar gülümsemesini anlatmıştım. Piyasalar FED'in diğer merkez bankalarından daha erken gevşeyeceğini düşündüğü sürece Dolar gülmeyi bırakır. Diğer bankaların hala faiz artırımına devam edeceği imajı bittiği gün Doların tekrar gülmeye başlayacağı gündür. Bu yüzden artık FED'in şahin görünümü yetmiyor, diğer geçmiş ülkelerde enflasyon ABD kadar hızlı yumuşamadığından dolar endeksi grafiği hızla aşağı geldi."

Fakat benim beklentim ABD'de enflasyonun baz etkisi bitişi, güçlü istihdam ve varlık ve emtia fiyatlarındaki ralli nedeniyle tekrar yükselişe geçeceği yönünde. Bu yüzden FED daha uzun süre sıkı kalacaktır, 1 artırım daha yapacaktır ve enflasyon beklenenden fazla üzerse devamını dahi getirebilir. Bu da dolar endeksi grafiğinin tekrar gülmesi anlamına gelir. Çünkü en önemli banka FED'dir ve diğer bankalar gibi ya da daha uzun sürebilecek sıkılaşma doların gücünü koruması anlamı taşır."

İris Cibre, "Ekim-kasım itibarıyla bu söylemlerimin sonuçlarını görmeye başlayacağımızı düşünüyorum" diye belirtti.

DOLAR/TL'DE SON DURUM NEDİR?

Öte yandan FED'in faiz kararı sonrası dolar/TL, yeni güne de yükselişle başlamasının ardından önceki kapanışının yüzde 0,1 üzerinde 26,9560'tan işlem görüyor.

Düşüş eğilimini üst üste 3. işlem gününe taşıyan dolar endeksi, şu sıralarda yüzde 0,1 azalışla 100,9 seviyesinde bulunurken, avro/dolar paritesi ise bugün önceki kapanışının yüzde 0,2 üzerinde 1,1100 seviyesinde seyrediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN