Doktorlardan büyük vergi kaçırma skandalı! Milyonlarca lira beyan dışı kaldı

Doktorlardan büyük vergi kaçırma skandalı! Milyonlarca lira beyan dışı kaldı

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın verilerine göre, bazı doktorlar yüksek gelirlerine rağmen vergi ödemekten kaçınıyor. Bir kadın doğum uzmanı 53 milyon lira kazancını 6,5 milyon lira, bir saç ekim uzmanı ise 69 milyon lira gelirini 3 milyon lira olarak beyan etti.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), özel muayenehanelerde faaliyet gösteren doktorların vergi beyanlarını incelemek amacıyla yapay zekâ destekli analiz programlarını devreye soktu. Yapılan denetimlerde, özel muayenehanelerde çalışan bazı doktorların kazançlarını eksik beyan ettiği tespit edilirken, gerçek gelirleri ile beyan edilen kazançlar arasında yüzde 400’lere varan farklar olduğu belirlendi. Vergi kaçakçılığına karşı yürütülen kapsamlı çalışmalarda en riskli 3 bin 663 mükellef tespit edildi.

DOKTORLARIN BEYANLARI İLE GERÇEK GELİRLERİ ARASINDA BÜYÜK FARK VAR

Özel hastanelerle anlaşmalı çalışan ya da kendi muayenehanesinde hasta kabul eden doktorların, özellikle ameliyat ücretlerini düşük göstererek vergilendirilmesi gereken kazançlarını sakladıkları ortaya çıktı.

Yapılan incelemelerde, genel cerrahi, ortopedi ve beyin cerrahisi gibi alanlarda faaliyet gösteren bazı doktorların, hastalardan aldığı ücretleri eksik beyan ettiği görüldü. Örnek vakalardan biri olarak, bir kadın doğum uzmanının yıllık 53 milyon liralık gelirini sadece 6,5 milyon lira olarak beyan ettiği tespit edildi.

Diş hekimlerine yönelik yapılan incelemelerde ise özellikle implant, protez, ortodonti ve estetik diş tedavisi alanlarında yüksek miktarda kazanç elde eden bazı hekimlerin gelirlerini eksik beyan ettikleri belirlendi. Örneğin, bir diş hekiminin yıllık 67 milyon lira gelir elde etmesine rağmen, bunu sadece 3 milyon lira olarak gösterdiği tespit edildi.

ESTETİK SEKTÖRÜNE SIKI DENETİM: KAYIT DIŞI GELİRLER ORTAYA ÇIKTI

Son yıllarda Türkiye’de büyük bir ivme kazanan estetik sektörü de denetimlerin odağında yer aldı. Özellikle burun estetiği, dolgu, botoks, liposuction gibi işlemler yapan bazı estetik doktorlarının kazançlarını kayıt dışı bıraktıkları saptandı.

Özellikle yurt dışından hasta kabul eden ve dövizle çalışan bazı estetik kliniklerinde, gelirin büyük bir kısmının beyan edilmediği görüldü. Yapılan araştırmalar sonucunda, bir saç ekimi uzmanının yıllık 69 milyon liralık gelir elde ettiği, ancak bunu yalnızca 7 milyon lira olarak beyan ettiği ortaya çıktı.

İLK AŞAMADA 850 DOKTOR BEYANLARINI DÜZELTTİ

GİB, yürüttüğü bu çalışma kapsamında ilk aşamada doktorları gönüllü uyuma davet etti. Çağrıyı dikkate alan 850 doktor, beyanlarını düzelterek vergi matrahlarını güncelledi. Ancak, bu sürecin devam ettiği ve kayıt dışı gelirlerin önüne geçilmesi için denetimlerin süreceği bildirildi.

Vergi denetim uzmanları, yüksek gelirli meslek gruplarında vergi kaçırma eğilimlerinin daha fazla olduğunu belirterek, bu tür incelemelerin diğer sektörlere de genişletilebileceğini vurguladı. Gelir İdaresi yetkilileri, kayıt dışı kazançların önüne geçmek için teknolojik sistemlerin etkin kullanımına devam edeceklerini ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN