Doları olana vergi şoku! Dövize zamlı vergi düzenlemesi yola çıktı: Binlerce kişiden kesinti yapılacak

Doları olana vergi şoku! Dövize zamlı vergi düzenlemesi yola çıktı: Binlerce kişiden kesinti yapılacak

Son zamanın en büyük yatırım araçlarından biri olan dolara vergi şoku geldi. Bir süredir gündemde olan ve yarın TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek olan ekonomik düzenlemeler içerisinde dövize zamlı vergi konusu da yer alıyor. Bu kapsamda binlerce dolar yatırımcısı bazı kesintilere maruz kalacak.

Yarın TBMM Genel Kurulu’nda ekonomiye ilişkin yeni düzenlemeler görüşülecek ve bunların içinde yer alan kanun teklifine göre yabancı para fon ve faiz gelirlerine uygulanacak vergide artırıma gidilecek. Bu kapsamda dolar kullanıcıları vergiye tabi tutulacak.

YÜZDE 40’A YÜKSELTİLECEK

Geçtiğimiz günlerde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından kabul görülen torba yasa yarın TBMM Genel Kurulu’na taşınacak. Torba yasada ekonomik düzenlemelere ilişkin birçok madde yer alırken bu maddeler arasında milyonlarca insanı ilgilendiren ve en dikkat çeken konu ise döviz gelirlerine yönelik kısıtlamalar oldu.

yeni-proje-6-001.jpg

Yeni kabine ile beraber Hazine ve Maliye Bakanı olarak Mehmet Şimşek’in Eve başlarıyla birçok alanda ek vergi uygulamasına gidildi. Meclise gelen son düzenleme kapsamında ise döviz geliri elde edenlerden kesinti yapılacağı ve bu kesinti oranının yüzde 40’a kadar çıkacağı bildirildi.

TÜM DÖVİZ GELİRLERİNDE UYGULANABİLİR

Yabancı para fon ve faiz gelirleri dahil olmak üzere her türlü döviz kaynaklı gelir için konusu olan vergi kısıtlaması yeni değişikliklerle beraber yüzde 40 seviyesine çekilecek. Konuya ilişkin kanun maddesinde yer alan bilgilere göre bu yetki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından sınırlandırılabilecek. Dolayısıyla TCMB istediği vadeye dilediği oranda vergi kesintisi yapabilecek.

yeni-proje-7-001.jpg

TCMB İSTİSNALAR GETİRME HAKKINA SAHİP

Halihazırda yüzde 15 olarak uygulanan stopaj vergisinin%30 a yükseltilmesine alan sağlayan düzenleme ile yüzde 10’luk artış sonucunda yüzde 40 seviyesine çıkarılsa da TCMB gerekli gördüğü takdirde uygulamalarda istisnalar yapılabilir.

Bu karar doğru da yollarını dile ekonomistler ise yapılan değişikliğin ilerleyen zamanlarda ülkeye girmesi planlanan paranın kontrollü kullanılması amacıyla yapıldığını ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN