Dört ay geçti Thodex nerede

Dört ay geçti Thodex nerede

Türkiye tarihinin en büyük vurgunlarından biri olan Thodex’in akıbeti, yoğun gündem trafiğinde unutuldu. Göz göre göre yurt dışına kaçan Faruk Fatih Özer için yapılan ‘Ensesindeyiz’ açıklamalarına rağmen aradan geçen dört ayda sonuç çıkmadı. Bağlantıları karanlıkta kaldı. Boyutu milyar doları bulan ve vahim iddiaların gölgesinin düştüğü soruşturmanın ‘dondurucudan’ çıkarılıp hızla ilerletilmesi gerektiği belirtildi.

Kripto para piyasasına talebin arttığı dönemde büyük hacimde talep gören Thodex’e erişim sağlanamayınca 22 Nisan’da soruşturma başlatıldı. Sanal cüzdanda yaklaşık 2 milyar dolar değerinde kripto para bulunduğu kaydedildi. Şirket sahibi Faruk Fatih Özer soruşturmadan iki gün, MASAK’ın hesaplara bloke koymasından bir gün önce yurt dışına kaçtı. 400 bin kişinin mağdur olduğu vurgunun ardından Özer hakkında kırmızı bülten çıkarıldı.

KARANLIKTA KALAN İDDİALAR HÂLÂ AYDINLATILAMADI

Özer’in iadesi için işlem başlatıldığı duyuruldu, iki kardeşi tutuklandı. Suç örgütü lideri Peker ise, firarinin bağlantıları hakkında dikkat çeken iddialar ortaya attı. Skandalın ardından muhalefetten ‘Denetimsiz kripto piyasasına karşı uyardık ama düzenleme yapılmadı’ tepkisi geldi. Ancak vurgunun üstünden dört ay geçmesine rağmen Özer’in yakalanmasına ve karanlıktaki noktaların aydınlatılmasına ilişkin gelişme olmaması eleştiri konusu oldu.

21-agu-sayfa1.jpg

THODEX’İN ÜSTÜNDEKİ ÖRTÜ 4 AYDIR KALKMADI

Thodex adlı kripto para şirketi üzerinden yaklaşık 400 bin kişiden 2 milyar dolar topladıktan sonra ortadan kaybolan Faruk Fatih Özer’in yurt dışına kaçışı kamera görüntülerine yansıdı. Özer hakkında kırmızı bülten çıkarılmasına rağmen bir gelişme yaşanmadı. Türkiye tarihinin en büyük vurgununun ardından altı kişi tutuklandı. Ancak büyük çaplı olayın ardındaki karanlık ilişkiler ağının aradan geçen sürede aydınlatılmaması tartışma konusu oldu.

Kripto para piyasasında hareketliliğin arttığı dönemde birçok yatırımcının işlem yaptığı Thodex, erişime kapandı. Firmanın kurucusu Faruk Fatih Özer’den haber alamayan yatırımcıların şikayeti üzerine 22 Nisan’da soruşturma açıldı. Bu kapsamda yaklaşık 400 bin kişiyi 2 milyar dolar dolandırarak Türkiye tarihinin en büyük vurgununu yapan Özer hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Ancak soruşturma kapsamında Özer’in 48 saat öncesinde yurt dışına kaçtığı anlaşılınca şirket hesaplarına bloke konuldu.

Arnavutluk’a kaçtığı öğrenilen Faruk Fatih Özer’in 6 mayısta bir otele giriş yaptığı görüntüleri ortaya çıkınca hakkında kırmızı bültenle yakalama kararı çıkarıldı. 23 Nisan’da Thodex’le ilişkili olduğu tespit edilen 78 kişinin yakalanmasına yönelik İstanbul merkezli sekiz ilde operasyon düzenlendi. Gözaltı kararı verilen 78 kişiden 62’si yakalandı. Yakalananlar arasında yer alan Özer’in iki kardeşi ve dört şirket çalışanı tutuklandı.

Sosyal medyada Özer ile fotoğrafı ortaya çıkan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise kendisini tanımadığını söyledi. İçişleri Bakanı Soylu da Thodex’in sahibi Faruk Fatih Özer’in Türkiye’de bankalarda bulunan 31 milyon lirasına el konduğunu söyledi. Soylu, şu anda maliyetinin ne kadar olduğunu bilmemekle birlikte, bir olayla karşı karşıya olduklarını, günler geçtikçe bunun etkilerinin ne olduğunun hep beraber görüleceğini ifade etti. Suç örgütü lideri Sedat Peker’ de konuyla ilgili yaptığı paylaşımda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya işaret ederek “Anadolu Adliyesi’ndeki sana bağlı savcılar ve İstanbul’daki istihbarattan sorumlu il emniyet müdür yardımcısıyla Thodex operasyonunu nasıl yönlendirdiğinizi, yeğenin ve oğlun vasıtasıyla bu şahısla irtibat kurup yurtdışında bu paranın büyük kısmını nasıl aldığınızı da anlatacağım” iddiasında bulundu.

Mağdurların avukatlığını yapan Ankara Barosu Sermaye Piyasası ve Finans Hukuku Kurulu Başkanı Avukat Oğuz Evren Kılıç, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Artık bundan sonra çok zorlu ve uzun bir süreç başlıyor. Allah herkese sabır versin” ifadelerini kullandı.

Şirkette parası kalanların savcılığa suç duyurusunda bulunması gerektiğini, hukuki sürecin yıllarca sürebileceğini belirtti. Kritik süreç devam ederken CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, hükümeti yıllardır böylesi bir dolandırıcılığa karşı uyardıklarını fakat sözlerinin dinlenmediğini söyleyerek iktidarı eleştirdi. Ancak, Türkiye’de son dönemde özellikle doğal afetlerin başını çektiği yoğun bir gündemin oluşması, ülke tarihinin en büyük vurgunlarından biri olan Thodex’i unutturdu.

Üzerinden 4 ay geçmesine rağmen henüz somut bir adım atılmadı, mağdurların mağduriyetinin giderilmesi için herhangi bir işlem yapılmadı. Özere yönelik yapılan ‘En kısa sürede Türkiye’ye getireceğiz’ açıklamalarının havada kalması ve iddia edilen karanlık bağlantıların aydınlatılmaması eleştiri konusu oldu. Soruşturmanın derhal hızlandırılarak mağduriyetlerin giderilmesi gerektiği ifade edildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN