Economist dergisi: Türkler eve kapatılıp turistlere kırmızı halı serildi

Economist dergisi: Türkler eve kapatılıp turistlere kırmızı halı serildi

İngiltere'de yayımlanan Economist dergisi, Türkiye'de tam kapanma döneminde turistlerin kısıtlamalardan muaf olmasını yazdı. Turistlerin, denizin ve boş sokakların 'keyfini çıkardıklarının' belirtildiği yazıda, 'ülkede yaşayanların eve kapatılıp turistlere kırmızı halı serilmesinin hoş karşılanmadığı' ifadeleri yer aldı.

İngiltere'de haftalık yayımlanan Economist dergisi, Türkiye'de 29 Nisan'da başlayan ve 17 Mayıs'ta sona erecek tam kapanma döneminde turistlerin kısıtlamalardan muaf olmasını Bodrum'dan kaleme aldığı bir izlenim yazısıyla aktardı.

Ülkeye gelen turistlerin "el üstünde tutulduğunu" söyleyen Economist, turizm sektörünü canlandırmak için kısıtlamalardan muaf tutulan turistlerin denizin ve boş sokakların "keyfini çıkardığını" ancak aynısını yapan Türklere asgari ücretin üzerinde ceza kesildiğini aktardı.

'TURİSTLERE KIRMIZI HALI SERİLMESİ HOŞ DEĞİL'

17 Mayıs'a kadar sürecek tam kapanma döneminde alkollü içecek satışlarının yasaklandığı belirtilirken, yabancı turistlerin otellerde bu içecekleri serbestçe tüketebildiği kaydedildi.

Economist, Nisan ayında 60 bine kadar çıkan günlük yeni tip koronavirüs (Kovid-19 vakalarının düşmeye başlamasının turizm için umut yarattığını ancak "ülkede yaşayanların eve kapatılıp turistlere kırmızı halı serilmesinin hoş karşılanmadığını" belirtti.

KAZAK TURİST: KOMŞULARIMA ADALETSİZLİK

Dergi, Bodrum'daki Türkler ve turistlerle de görüşerek onların düşüncelerine yer verdi. Bodrum'da çalışan Kaan Alpan, "Bu saçmalık. Eğer zamanında kapanma uygulasaydık şimdi normalleşme dönemine geçebilecektik" derken, Kazakistan'dan soyadı verilmeyen Anara adlı kişi ise Türk komşuları evlere kapanırken yüzmeye gidemeyeceğini söyleyerek "Bunu onlara yapamam, adaletsizlik olur" ifadelerini kullandı.

'TL'DEKİ DEĞER KAYBI TÜRKİYE'DE TATİLİ UCUZA GETİRİYOR'

Economist dergisi, Türkiye'nin birçok açıdan turistler için cazip bir ülke olduğunu şu sözlerle anlattı:

"Yemekler harika, insanlar misafirperver. Karadeniz'de dağ yürüyüşlerinden, Ege'de tekne turlarına ve Kapadokya'da balon turlarına kadar birçok tatil seçeneği var. İki yılda Türk Lirası'nın Amerikan Doları karşısında yüzde 60'a yakın değer kaybetmesi de Türkiye'de tatili ucuza getiriyor. Lüks bir otel odası, Avrupa'nın merkezinde Airbnb sitesinde bulacağınız tekliflerden daha ucuz."

'TURİSTLER ERDOĞAN HAKKINDA TWEET ATMASIN YETER'

Economist dergisi turistlerin tek yapması gerekenin, "Recep Tayyip Erdoğan hakkındaki düşüncelerini tweet atmaktan uzak durmaları" olduğunu söyleyerek, bir yılda en az 36 bin kişi hakkında "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçlamasıyla soruşturma açıldığını hatırlattı.

'TURİSTİN GÖRDÜĞÜ HER YER AŞILANACAK'

Türkiye'nin 15 Mayıs'tan itibaren birçok ülkeden gelen turistlerden "negatif Kovid-19 testi gösterme" şartını kaldıracağı aktarılırken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun turizmle ilgili sözlerine de makalede yer verildi:

"Dışişleri Bakanı, 'Turistin görebileceği herkesi aşılayacağız' dedi. Turistlerin görüş alanının dışında kalması muhtemel olan ve henüz tek doz aşı için bekleyen Türkler buna çok kızdı. Aşılama programı yavaş gidiyor. Çin'den gelmesi planlanan 100 milyon aşı dozunun sadece 27 milyonu ülkeye ulaştı."

'TURİZM GELİRİNDEKİ DÜŞÜŞ, TL KRİZİNİ DERİNLEŞTİRDİ'

Türkiye'nin turizme duyduğu ihtiyaca da değinen Economist, turizm sektörünün geçmişte bir yılda 34 milyar dolar kazanç getirdiğini, ancak geçen yıl salgın nedeniyle bunun 12,6 milyar dolara düştüğünü anımsattı. Bu durumun TL krizini derinleştirdiği aktarılırken, 2021'de durumun daha da kötü olabileceği, Ocak ve Mart arasındaki turizm gelirinin geçen yıla kıyasla yüzde 40 düştüğü belirtildi.

İNGİLTERE TÜRKİYE'Yİ KIRMIZI LİSTEYE ALDI

İngiltere'nin, Türkiye'yi en riskli kategoriyi temsil eden "kırmızı listeye" alması da makalede yer aldı. İngiliz futbolseverlerin Türkiye'ye gidişini engelleyen kararın neticesinde UEFA Şampiyonlar Ligi finali İstanbul'dan Porto'ya alınmıştı.

Erdoğan'ın Kırım konusunda Ukrayna'ya desteğini yinelemesinin ardından Rusya'nın da Türkiye'ye uçuşları askıya aldığı hatırlatıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN