Ege Bölgesi adeta beşik gibi! Prof. Dr. Ercan'dan uyarı gecikmedi: "7.2'den daha büyük olabilir"

Ege Bölgesi adeta beşik gibi! Prof. Dr. Ercan'dan uyarı gecikmedi: "7.2'den daha büyük olabilir"

Ege Bölgesi beşik gibi! Prof. Dr. Ercan'dan 7.2 büyüklüğünde deprem uyarısı: Tsunami riski ve sismik tehdit bölgede kalıcı tehlike oluşturuyor.

Ege Denizi'nde gece yarısı meydana gelen deprem, bölgede endişeleri artırdı. Yerbilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 14 Mayıs 2025 saat 01.20’de Girit ile Rodos arasındaki Çoban Adası yakınlarında hissedilen sarsıntıya dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ercan, depremin büyüklüğünü 6.0, derinliğini ise 80 kilometre olarak paylaştı.

DEPREMİN NEDENİ AFRİKA KITASININ HAREKETİ

Kandilli Rasathanesi'nden Ege Denizi deprem raporu

Prof. Dr. Ercan, yaşanan sarsıntının, Afrika kıtasının milyonlarca yıldır devam eden kuzeye hareketi sonucu oluştuğunu vurguladı. Kıtanın, Ege Denizi'nin altına doğru yaklaşık 17 derecelik açıyla ilerlediğini belirten uzman, bu hattın Çoban Adası çevresinden geçtiğini ifade etti. Bu jeolojik hareketin bölgede sismik aktivitenin ana nedeni olduğuna dikkat çekildi.

PROF. ERCAN'DAN BÜYÜK DEPREM UYARISI

Yerbilimci, bölgedeki sismik riskin yalnızca küçük ölçekli depremlerle sınırlı olmadığını, olası büyük depremlerin de gündemde olduğunu belirtti. Prof. Dr. Ercan, bölgede meydana gelebilecek büyük bir depremin büyüklüğünün 7,2 ve üzerinde olabileceği uyarısında bulundu. Bu tür bir depremin, yalnızca karasal etkiler değil, deniz tabanında tetikleyebileceği tehlikeli olaylar nedeniyle de riskli olduğunun altını çizdi.

Dün yaptığı açıklamayla İstanbulluları korkutmuştu! Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan yeni açıklama: Kırılma sağ yanal atılımlı

TARİHSEL TSUNAMİ RİSKİ YENİDEN GÜNDEMDE

Bölgenin geçmişine değinen Ercan, tarih boyunca Ege Denizi'nde yaşanan bazı büyük depremlerin tsunami oluşturduğunu hatırlattı. Özellikle Çoban Adası civarının geçmişte benzer olaylara sahne olduğunu belirten uzman, bu tür doğal afetlerin sadece sarsıntıyla sınırlı kalmayıp, deniz tabanındaki hareketlilikten kaynaklı yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.

SİSMİK TEHDİT GEÇİCİ DEĞİL, SÜREKLİ

Prof. Dr. Ercan, depremin yaşandığı hattın, Afrika kıtasının Anadolu plakası altına daldığı aktif bir fay zonu olduğunu belirterek, bölgenin sismik yapısının geçici bir risk olmadığını vurguladı. Ercan, bu coğrafyada sismik hareketliliğin süreklilik arz ettiğini ve bölgenin kalıcı bir deprem tehdidi taşıdığını söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN