Emekli ve memura sevindiren haber: 2023 yılında çifte zam! İşte son tablo...

Emekli ve memura sevindiren haber: 2023 yılında çifte zam! İşte son tablo...

Memur ve emekli maaşlarına 2023 yılında yapılacak zam oranı, TÜİK'in bu hafta açıklayacağı yıl sonu enflasyon rakamlarına göre belirlenecek ve resmen açıklanacak. Memur maaşlarına ek olarak 3600 ek gösterge zammı da eklenecek. Peki, kim ne kadar zam alacak? İşte son durum...

Memur maaşı ve emekli aylığına zam oranları için gözler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi.

Enflasyon farkına eklenecek 3600 ek gösterge zammı için de çalışmalar başladı. 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek yasa ile bugün 2200'den 3600'e çıkartılanlardaki 1391 liralık artış 2 bin 500 lirayı geçecek.

Sabah'ta yer alan habere göre, toplam 5.3 milyon memur ve memur emeklisini kapsayan 3600 ek gösterge düzenlemesinden yeni işe girenler de yararlanacak.

Memurların, kadro unvanı, derecesi, hizmet sınıfı, görevin önemi, sorumluluk düzeyi, hiyerarşik konumu ve eğitim durumu esas alınarak belirlenen ek gösterge sisteminde yapılan düzenlemelerle kamu hiyerarşisindeki kimi aksaklıklar giderildi.

Memurların hem emekli ikramiyelerinde hem de emekli aylıklarında yapılan iyileşmeler bu yıl cebe yansıyacak.

Kamuda ek göstergesi olmayan, 0-2200 ek göstergeli 2 milyon 800 bin çalışan ve emekli de tarihi düzenlemeden yararlanacak.

ÖĞRETMENLERE SEVİNDİREN HABER

Birinci dereceye gelmiş olmak şartıyla tüm öğretmenlerin, alan sınırlaması olmadan 2 yıl ve üzeri yükseköğrenim mezunu sağlık çalışanları, polisler ve din görevlilerinin ek göstergeleri 3600'e çıktı.

Ayrıca avukat, il müdürü, bekçi, uzman jandarma ve uzman erbaş gibi 3000 ek göstergeli tüm meslek gruplarının da 3600 ek gösterge düzenlemesinden faydalanmaları sağlandı.

Dört meslek grubunun yanı sıra sosyal tarafların beklentileri dikkate alınarak il müdür yardımcısı, ilçe müdürü, şube müdürü, gelir uzmanı ve mali hizmetler uzmanları gibi kariyer uzmanları ile denetmenlerin de 2200 olan ek göstergeleri 3600'e çıkarıldı.

Şef ve uzmanlar, teknik hizmetler sınıfında yer alan ön lisans mezunları gibi bazı personelin 3600 ek göstergeden yararlanmasına ilişkin de düzenleme yapılması bekleniyor.

6 AY BEKLEME SÜRESİ

Öğretmen, polis, avukat, hemşire, din görevlisi emeklisi olanlardan daha önce birinci derece 2200 veya 3000 üzerinden emekli olan kişiler için 6 ay bekleme süresi uygulanmayacak.

Bu kişilerin 2200 veya 3000 göstergesi 15 Ocak tarihinde kendiliğinden 3600'e yükselecek.

Geriye doğru hak verilmesi söz konusu olmayacak. İkinci ve üçüncü dereceden emekli olanların ek gösterge artışları aylıklarını çok etkilemeyecek.

Halen görevde olup emekli olacak olanlar ise 6 ay bekleme süresi yönüyle 'yükselenler ve atananlar' olarak ikiye ayrılıyor.

Birinci dereceden emekli olanların ek göstergeleri yükselince maaşlarında ciddi bir artış olacak.

3600 alan memur emeklileri emekli aylıklarını 1 Ocak 2023 itibarıyla alırken, ocak ayının ortasında 2023 Ocak-Haziran katsayı farkını, 15 Ocak-31 Ocak arası 3600 ek gösterge farkını alacak. Yani iki ayrı ek ödeme alacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN