Emekliler hayal kırıklığı yaşıyor: Maaşları eksik hesaplandı! Uzmanı açıkladı, her şey ortaya çıktı!

Emekliler hayal kırıklığı yaşıyor: Maaşları eksik hesaplandı! Uzmanı açıkladı, her şey ortaya çıktı!

EYT'liler ve emekliler ne kadar maaş alacaklarını bekliyordu. 2023 Ocak dönemi aylık artış verilerinin hesaplanmasının ardından SGK maaş hesaplama robotu hizmete girdi. Fakat emekli olacakların 2022 sonu maaş zammı yüzde 14.51 olarak SGK sistemine yüklendi, ancak maaş zammı yüzde 30'du. İşte SGK ve EYT son dakika haberleri...

Sosyal Güvenlik Uzman Özgür Erdursun haftalar önce, "Yüzde 15 refah payı verildi. Bu yüzde 15 refah payı bunun üzerine yansıtılsa ne görüyorsanız aynısını görürsünüz. O refah payı yansıtılmazsa bırakın EYT'liler yeni yılda biraz daha yüksek aylık görmeyi, geçen yıla göre daha düşük aylık görecekler" açıklamasında bulunmuştu.

EYT yasasının çıkmasını bekleyen milyonlarca vatandaş, yasanın çıkmasıyla birlikte alacakları maaşları hesaplayıp, planlarını ona göre yapmak istiyordu.

Vatandaşların maaşlarını hesaplayabileceği uygulama ekranı SGK tarafından erişime açıldı. Ancak maaşlara Özgür Erdursun'un öngördüğü gibi 2022 sonu maaş zammı yüzde 14.51 olarak yansıtıldı. EYT'liler ve yeni emekli olacaklar büyük bir hayal kırıklığı yaşadı.

Erdursun SGK sisteminin açılıp gerçekleşe yüzleşilmesinin ardından Twitter hesabından, "Ben haklı çıkmaktan yoruldum! EYT %30 muymuş!" paylaşımını yaptı.

2023/01/17/ozgur-erdursun-eyt-yorumlari.jpg
Özgür Erdursun

EMEKLİ MAAŞI NASIL HESAPLANIR?

Emekli maaşı hesaplaması, çalışma günü, prim ödemesi gibi pek çok kritere göre değişiklik gösteriyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu da kendi sitesinde yer verdiği maaş ve emeklilik zamanı bilgileriyle birlikte, kesinlik içermeden emekli olduğunuzda alacağınız maaşı belirtiyor.

BUGÜN EMEKLİ OLSAM NE KADAR MAAŞ ALIRIM?

SGK tarafından uygulamaya konan 'Emekli olursam ne kadar maaş alırım' ekranıyla birlikte, EYT'li olmaya hak kazanacak kişiler maaşlarını hesaplayabiliyor.

4A EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA EKRANI

* uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap web sayfasında aşağıda istenen bilgileri eksiksiz doldurun

* T.C. kimlik numarası

* SSK sicil numarası

* Baba adı

* Nüfus il

* Doğum tarihi bilgileri

* 'Sorgula' butonuna basın

4B EMEKLİ MAAŞ HESAPLAMA EKRANI

uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap internet sitesinde 4B emekli maaşı hesaplama sayfasına girin, T.C. kimlik numarası, kurum ve güvenlik kodunu yazın ve ardından emeklilik hesaplamasını yapın.

4C EMEKLİ MAAŞ HESAPLAMA EKRANI

* uyg.sgk.gov.tr/HizmetHesabi4c web sayfasında aşağıda istenen bilgileri eksiksiz doldurun

* Doğum tarihi

* Cinsiyet

* 4A çalışma süresi

* Başlangıç ve bitiş tarihi

* 'Hesapla' butonuna basın

NE OLMUŞTU?

Sosyal Güvenlik Uzman Özgür Erdursun, EYT'lilere yüzde 30 refah payının yansıtılmayacağını ifade etmişti. Emekli aylığı sisteminin farklı olduğunu hatırlatarak emekli ve eytliler için yapılan yansıtılacak refah payının aynı olmayacağını söylemişti, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Emekli aylığında Ocak ve Temmuz ayındaki zamlar yansıtılarak aylıklarını gördüler. Ama Ocak ayındaki zam, geçen yılın zammıydı. Geçen 2021'in zammıydı. O şimdi ortadan kayboldu. Şimdi Temmuz ve Ocak zammı yansıtılacak. Arada da enflasyondan dolayı geçen yıla göre enflasyon düştüğü için oran düşmüş olacak. 2022'de emekli olanlar yüzde 14 daha fazla ve 2023'te emekli olanlar yüzde 14 daha düşük alacak. Açıkçası kimse bu kadar düşük bir enflason beklemiyordu."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN