Emeklilik bekleyenler dikkat! Bu madde emeklilik yaşını tak diye düşürüyor! Şartı sağlayan emekli oldu bile

Emeklilik bekleyenler dikkat! Bu madde emeklilik yaşını tak diye düşürüyor! Şartı sağlayan emekli oldu bile

Son yıllarda emekliler için alınan kararlar ve yasaya eklenen maddeler en çok tartışılan konular arasında yer alıyor. Erken emekli olmak herkesin hayali olurken emeklilik yaşına tak diye düşüren madde herkesin yüzünü güldürüyor. Emeklilik için bu maddeyi sağlayanın yaşı tak diye düşüyor. İşte emeklilik yaşını düşüren maddenin detayları…

Emeklilik şartlarında yapılan son düzenlemeler ile birlikte kısmi emeklilikte 3.600 gün düşük prim ödeme zorunluluğu doğrultusunda diğer o emekliliklerde yer alan 1800 gün düşük prim ödeme zorunluluğunu doğuruyor. Bu kapsamda birçok kişinin emekli aylığı alma şansı artarken vatandaşların emeklilik koşulları da daha erişilebilir bir durumda görülüyor.

EMEKLİYE MALULİYET YARDIMI

Hükümet, yaralı askerlere, güvenlik personeline ve terör mağdurlarına karşılıksız olarak emekli maaşı sağlamaktadır. Bunun yanı sıra ciddi sağlık sorunları ile baş etmek durumunda kalan çalışanların çalışma kapasitesinin %60 oranında azalması durumunda malulen emeklilik hakkı doğuyor. Mağdur kesimlerin emeklilik hakkını destekleyen bu karar ile birlikte emeklilik yaşı da aşağı çekiyor.

emekliler.jpg

KİMLER MALULEN EMEKLİ OLABİLİYOR?

Malulen emeklilik hakkından yararlanmak isteyen kişilerin emeklilikte 1800 gün prim hakkını doldurması gerekmektedir. En az 10 yıl sigortalı olma şartının da sağlanması gerekmektedir. Organ nakli, kemik iliği nakli gibi ciddi sağlık sorunları yaşayan kişilerin de aylık irtibat hizmeti aldığı biliniyor. Kanser gibi hastalıkların teşhisi sonrasında da 18 ay süreyle maluliyet yardımı yapılmaktadır.

emeklilik-hesaplama.jpg

ENGELLİLİK YARDIMI NELERDİR?

Devlet tarafından sağlanan pek çok farklı destek bulunurken engellilik yardımı için de kişilerin Parkinson hastalığı, MS gibi ciddi rahatsızlıkların yanı sıra uyku bozuklukları gibi sorunlar da bu kapsamda yer almaktadır. Bakımı muhtaç olacak kadar malul olan sigortalılar için belirli bir süre şartı aranmazken engellilik durumları belirlenen kişilerin emeklilik hakkı kazandığı görülmektedir.

emekli-para.jpg

Maluliyet ödeneğinden yararlanmak isteyen kişilerin 10 yıl sigortalı olma ve 1800 gün prim ödeme şartını sağlaması gerekmektedir. Bununla birlikte SGK tarafından onaylanmış hastanelerden alınan sağlık raporuna göre malulen emeklilik hakkı tanınıyor. Başkalarının düzenli olarak bakımına ihtiyaç duyan kişilerin 10 yıllık sigorta süresine bakılmaksızın engelli yardımından yararlanma hakkı bulunuyor. Fakat bu kişilerin en az 1800 gün prim ödeme şartını sağlaması gerekmektedir.

malulen-emeklilik.jpg

%60 İŞ GÜCÜ KAYBI

Fizyolojik durum kapsamında çalışma kapasitesini kısmen ya da tamamen kaybeden kişilerin gerekli Sosyal Güvenlik müdürlüklerine başvuruda bulunarak erken emeklilik talebinde bulunma hakkı yer alıyor. Geçici iş göremezlik yardımları ile birlikte en az %60 çalışma kapasitesi kaybı gösteren bu kişilerin sağlık raporu ile birlikte malullük durumu kalıcı hale getirilebili

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN