'En az yüzde 50 zam bekliyorum' diyerek asgari ücretteki alt limiti açıkladı! Zam pazarlığı bu ay bitmeden başlıyor

'En az yüzde 50 zam bekliyorum' diyerek asgari ücretteki alt limiti açıkladı! Zam pazarlığı bu ay bitmeden başlıyor

2024 Ocak asgari ücret maaş zammı için geri sayım başladı. Milyonlarca çalışan yeni asgari ücret zammı oranını merakla beklerken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ücretlerin enflasyonun altında kalmayacağının mesajını verdi. Asgari ücret zammının belirleneceği Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk adımını bu ay sonuna doğru atacak. İşte, 2024 asgari ücret zammı son dakika haberi...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücret zammı için 2024 yılının başında kapsamlı bir düzenleme yapılacağının sinyalini vermişti. Asgari ücret son olarak 2023 Temmuz ayında yüzde 34'lük artışla net 11 bin 402 TL'ye yükseltildi.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU NE ZAMAN TOPLANIYOR?

Milyonlarca çalışanın gözleri, 2023 Aralık ayında toplanacak işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na çevrildi. Asgari ücret, 2024 Ocak zammı için 6 aylık enflasyon verileri önemli bir veri olarak masada yer alacak.

Enflasyon rakamlarının yanında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçi sendikaları ve işverenlerle ilgili gerekli anket çalışmalarını gerçekleştiriyor. Bu iki veri asgari ücret belirlenirken müzakere masasında yer alacak.

Ancak 20 Kasım 2023 tarihinde ilk adımı atılacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda ise revizyona gidilecek. Konuya ilişkin açıklamayı geçtiğimiz günlerde Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Başkanı Ergün Atalay yapmıştı. "Şimdiye kadar hiç kurmadığımız bir asgari ücret komisyonu olacak" diyen Ergün Atalay, komisyonda asgari ücretli iki kadın ve iki erkek çalışanın olacağını belirtti.

2023/08/09/ekonomist-muhammet-bayram-eyt-yorumu.jpg
Muhammet Bayram

3 OCAK 6 AYLIK ENFLASYON NETLEŞECEK

3 Ocak 2024 tarihinde açıklanacak yılın son enflasyon rakamı beklenirken, konuyla ilgili merak edilenleri yeminli mali müşavir ve ekonomist Muhammet Bayram, CNN Türk canlı yayınında anlattı.

Muhammet Bayram'ın açıklamaları şöyle:

"Devletimizin pandemiden itibaren çalışanların, sabit dar, orta gelirlinin yanında oldu. Bu da son yapılan yüksek artışlara konu olabilir. Yine bir yüksek artış bekliyorum, son yapılacak yüksek bir artıştır. 2024'ün ortasından itibaren enflasyonun düşmesini öngörüyoruz. SSK ve BAĞ-KUR emeklileri enflasyon farkı kadar zam alacaklar.

Bu da yüzde 38-40'lar seviyesinde olacaktır. Memur ve memur emeklilerimiz enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı alıyorlar. Yüzde 9 refah payı yansıyacak ve bununla birlikte memur, memur emeklisi yüzde 50 zam alacak. Bütün meslek gruplarına yüzde 50 artış yapılacağını öngörüyoruz. Asgari ücret bu orana göre belirlenmiyor.

YENİ ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Gıda fiyatlarında artış yaşanıyor burada fahiş fiyatla mücadele kapsamında alınacak önlemler önemli. Yüzde 50'ye yakın bir asgari ücret zammını bekliyorum. 16 bin TL seviyesinde bir asgari ücret azami olacaktır. 16 bin TL'den başlamak üzere yeni asgari ücret konuşulacaktır. Şu anda piyasada asgari ücret, 11 bin 402 TL tutarı neredeyse kalmadı, ara zam yapıldı.

Yüzde 40 zam formülünde 2024 Ocak net asgari ücret 15 bin 962 TL olacak. Yüzde 45'lik formülde 16.532 TL, yüzde 50'lik formülde 17 bin 103 ve yüzde 55'lik formülde ise 17 bin 673 TL'ye yükselmesi bekleniyor."

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN