Enflasyon seçimden önce düşer

Enflasyon seçimden önce düşer

Cumhurbaşkanı, uzmanların ‘ekonomi biliminde yeri yok’ dediği faiz politikasından geri dönüş olmayacağını vurguladı. Erdoğan “Eğer ben ekonomi tahsili görmüşsem ve bazı değerler silsilesi içinde inandıklarım varsa faiz sebep enflasyon sonuçtur. Asla bu konudan taviz vermem” dedi. Enflasyon için sandığı işaret etti: Bütün delilleriyle ortada, göreceksiniz seçim öncesi nerelere düşecek.

İhtiyaçlarımıza uygun ekonomi politikası izledikçe saldırılarla karşılaştık. Faiz lobileri kuduruyor. Mandacı iktisatçılara aldırış etmeden hedeflerimize yürüyeceğiz. Faiz sebep enflasyon sonuçtur. Avrupa’da, ABD’de enflasyona bakınca tezimizin doğru olduğunu görüyoruz. Asgari ücret arttı diye işçi çıkarma olacağını sanmıyorum. İstenmeyen durumları engellemek için elimizdeki araçları kullanırız. Mağduriyete izin vermeyiz.

EKONOMİ TAHSİL ETTİM FAİZ SEBEP ENFLASYON SONUÇTUR

Muhalefetin erken seçim çağrısı Bu işin tarihi Haziran 2023 dedik, değişmeyecek. Sizin gücünüz erken seçim kararı almaya yetmez. Boşuna uğraşıyorlar. (BAE ile yeni dönem) İpleri koparmamıştık. İstihbarat teşkilatları görüştü. Şubatta iade-i ziyarette bulunacağım. (İsrail ve Mısır’a büyükelçi atanacak mı?) Kararımızı verdiğimizde büyükelçileri belli bir takvimde atayacağız. BAE ile atılan adımın benzerini diğerleriyle de atacağız.

metinsenturki.jpg

‘FAİZİ SAVUNMADIM, ASLA TAVİZ VERMEM... ENFLASYON SEÇİM ÖNCESİNDE DÜŞECEK’

Eğer ben ekonomi tahsili görmüşsem faiz sebeptir

Erdoğan, iktisatçıların ekonomi bilimine aykırı olarak gösterdiği “Faiz sebep, enflasyon
sonuç” tezini yineleyerek “Eğer ben de ekonomi tahsili görmüşsem ve bazı değerler
silsilesi içerisinde inandıklarım, bilgim varsa, faiz sebeptir, netice değildir. Enflasyon
neticedir” dedi. Cumhurbaşkanı, enflasyonun seçim öncesinde düşeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan dönüşünde uçakta değerlendirmelerde bulundu. Düşük faiz, ucuz TL ile ihracatı önceleyen ancak kur krizi ve enflasyon nedeniyle hayat pahalılığını artıran, derin yoksulluğa yol açan yeni ekonomik modele ilişkin konuştu.

Erdoğan, iktidara geldikleri ilk günden itibaren belki de tarihlerinde ilk kez kendi ihtiyaçları, öncelikleri ve gerçeklerine uygun bir ekonomi politikası izlediklerini, buna aynı kararlılıkla devam ettiklerini savundu. Ekonomik olarak da bağımsızlaşma mücadelesi verdiklerini, bu adımları attıkça içeriden dışarıdan vesayetçilerin dirençleriyle, ekonomiye yönelik türlü saldırılarla karşılaştıklarını ileri süren Erdoğan, şöyle devam etti:

“Bunların her birini milletimizle birlikte bertaraf ettik. Kur, faiz oyunlarına prim vermedik, vermiyoruz. Büyüme yolculuğumuzda yatırım, üretim, istihdam, ihracat hep önceliğimiz oldu. Felaket tellallarına, mandacı iktisatçılara, ekonomik tetikçilere aldırış etmeden hedeflerimize yürümeyi sürdüreceğiz. Son günlerde kur üzerinde iktisadi temelleri bulunmayan hareketler nedeniyle yaşanan fiyat artışlarının oluşturduğu sorunları da milletimizin lehine yatırım, istihdam ve üretimle çözeceğiz. Büyüyeceğiz, büyüdükçe milletimiz kazanacak.”

Erdoğan, iktidara geldikleri ilk günden bu yana ekonomideki tezlerinin özellikle düşük faiz olduğunu, faiz-enflasyon ilişkisini devamlı “faiz sebep, enflasyon neticedir” diye işlediğini, bu tezinin değişmediğini aktardı. Bugün de aynı tezi savunduğunun ve buna inandığını belirten Erdoğan “Eğer ben de ekonomi tahsili görmüşsem ve bu ekonomi tahsilinden de öte bazı değerler silsilesi içerisinde de inandıklarım, bilgim varsa, faiz sebeptir, netice değildir. Enflasyon neticedir. Tabii burada bazıları bunun tam aksini savunuyorlar. Bunlar enflasyonun sebep, faizin netice olduğunu savunuyorlar. Peki öyleyse dünyaya bakalım. Şu anda küresel ekonominin egemen olduğu dünyada acaba enflasyon sebep, faiz netice midir? Yoksa faiz mi sebep, enflasyon mu neticedir? Şu anda Amerika’da, Avrupa’da enflasyonun geldiği nokta ortada. İsrail’e bakalım… İsrail’de faiz nedir, enflasyon nedir, oranlar ne durumdadır? Buna bakalım. Buna baktığımız zaman bizim tezimizin doğru olduğunu oralarda zaten görüyoruz. Şu anda da ben yine iddiamdayım” diye konuştu.
Erdoğan, geçmişte Türkiye’de gecelik faizlerin 7500’lere vardığını gördüklerini, o dönemde iktidarda CHP’nin olduğunu anımsattı. Erdoğan, şunları kaydetti:

“Genç kuşak bunları yaşamadı ama bunları biz yaşadık, gördük. CHP’nin sözcüsü de o dönemin faillerindendir. Tayyip Erdoğan, en başından beri düşük faizden bahsediyor ve bu faiz inecek diyor. Hiçbir zaman faizin yükseltilmesini savunmadım, savunmuyorum ve savunmayacağım. Farklı düşünenler de çıksa Tayyip Erdoğan aynı noktadadır. Asla bu konudan taviz vermem. Çünkü bu benim aynı zamanda değerler silsilesi içindeki yapımdır. Bundan taviz veremem ve vermeyeceğim. Biz bu işi başaracağız. Göreceksiniz enflasyon inşallah seçim öncesi nerelere düşecek. Çok açık net bütün delilleriyle her şeyiyle ortada. Çünkü faiz lobileri kuduruyor. Ben ne dedim TÜSİAD’a? Hadi buyurun, para sizde, finans sektörü sizde. Niye yatırım yapmıyorsunuz? Yeter ki yatırım yapın, mevcut yatırımlarınızı büyütün ve bununla birlikte de istihdam oluşsun.”

Erdoğan “Bu ekonomik argümanı bir model şeklinde aktaracak mısınız halka, yoksa eylem düzeyinde mi kalacak?” sorusu üzerine, “Elbette aktaracağım. İnşallah, 15’er gün arayla bazı televizyon gruplarında ortak yayınlara çıkacağım. Bazı arkadaşlarımı ayrıca çıkaracağım” dedi. Erdoğan, asgari ücret, BAE ile ilişkiler, CHP lideri Kılıçdaroğlu ve erken seçim hakkında ise şu mesajları verdi:

(Asgari ücret artınca işten çıkarmalar başlar mı) “Asgari ücret arttı diye işçi çıkarma gibi bir durumla karşılaşacağımızı da zannetmiyorum. İstenmeyen durumların oluşmasını engellemek için elimizdeki araçları kullanırız. Kimsenin mağdur olmasına müsaade etmeyiz.”

(Stokçuluk iddiaları) “Üretimi engelleyen ahlaksızlar var, edepsizler var. Arkadaşlara şunu da söyledim ‘eğer cezai müeyyideleri düşükse, bunların cezai müeyyidelerini artırmak suretiyle biz bu işin üzerine gidelim.’ Stokçuluk dinimizde de yasaktır.”

(BAE ile ilişkiler) “Arzu edilmeyen gelişmeler olmasına rağmen sonunda iş iyi bir noktaya geldi. Hakikaten adeta aile hassasiyeti içerisinde bir ziyaret oldu. Bu anlaşma metninde olan maddeler inanıyorum ki Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında yeni bir dönemin başlamasına ve bunu kalıcı kılmaya vesile olan bir adım oldu. Nasip olursa şubat ayı içerisinde benim bir iadeiziyaretim olacak.10 milyar dolarlık bir yatırım planı sundular. Bu yatırım planını da uygulamaya koymak suretiyle çok daha farklı bir geleceği inşa etmiş olacağız. Bu konuda da güzel gelişmeler olacak. Tabii Bay Kemal saçma sapan şeyler konuşup duruyor. Birleşik Arap Emirlikleri ile aramızda nasıl bir adım atıldıysa, diğerleriyle de (Mısır ve İsrail) buna benzer adımları atacağız.”

(Kılıçdaroğlu’nun kendisi hakkındaki gayrı milli ifadesi) “Her şeyden önce bu aralar Bay Kemal helalleşmeden bahsediyor. Bir sorun bakalım helal nedir, haram nedir? Erdoğan’a kalkıp bunu söyleyen adam, sen kiminle helalleşeceksin? Bana ve tabanımıza gayri milli dersen biz seninle asla helalleşemeyiz. Bu şekilde saygısızlık yapan, bizden asla helallik beklemesin.”

(CHP’nin erken seçim mitingleri) “Bu işin tarihi Haziran 2023 dedik. Bu değişmeyecek. Bunu bir kere de değil, defaatle söyledik. Kulağı var duymuyor, gözleri var görmüyor. Bunları bu kadar açık söyledik. Sizin gücünüz bu ülkede bir erken seçim kararı almaya yeter mi, yetmez mi? Yetmez. Daha neyi konuşuyoruz, neyi tartışıyoruz. Boşuna uğraşıyorlar. Adeta boş teneke çalıyorlar.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (38)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
38 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN