Şimdi budayın baharda verimi 2 kat artırın: Kasım ayında budanması gereken çalılar!

Şimdi budayın baharda verimi 2 kat artırın: Kasım ayında budanması gereken çalılar!

Kasım ayında budanan bazı meyveler baharda verimi 2 kat artırıyor. İşte, iyi bir verim için Kasım ayında budanması gereken çalılar.

Sonbaharın son zamanlarında bahçelerde de kış hazırlığı hızlanıyor. Kasım ayı; sonbahar ahududusu, mürver ve yaban mersini gibi meyve çalılarının direkt budanarak yeni sezona daha sağlıklı ve verimli hazırlanması için en doğru zaman olarak değerlendiriliyor.

AHUDUDU: Ahudududa budama tekniği meyve verme zamanına göre değişiklik gösteriyor. Yazın ürün veren türlerde meyve veren dallar temizlenip 6-8 sağlıklı genç sürgün korunurken; sonbahar ahududularında tüm sürgünler toprağa yakın seviyeden sıfırlanarak kesiliyor. İlkbahar döneminde çıkacak yeni dallar, yeni sezonun bolluğunu garanti altına alıyor.

kasim-ayinda-budanmasi-gereken-calilar-1.jpg

MÜRVER: Uygun şartlarda 7 metreye kadar uzayabilen mürver ağaçlarında form kaybını ve alt bölümlerdeki seyrekleşmeyi engellemek için yaşlı dalları temizlemek gerekiyor. Çatlaklı kabuğu olan eski dallar dibinden uzaklaştırılırken, pürüzsüz kabuklu 1 senelik genç sürgünler korunuyor. Süs mürverlerinde de budama yalnızca aşırı büyüme ya da şekil bozukluğu halinde gençleştirme amacıyla uygulanıyor.

YABAN MERSİNİ: Yaban mersininde dikimin dördüncü yılı itibarıyla Kasım budaması büyük bir öneme sahip. Meyvenin kalitesini düşüren kahverengi ve gri yaşlı dallar tabandan bir karış kalacak biçimde budanırken, yeşil ve genç dallar 3/1 oranında kısaltılıyor. İşlemin sonunda çalı üzerinde en sağlıklı 5-6 sürgün bırakılarak donlar bastırmadan verim potansiyeli artırılıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN