Erdoğan'ın 'istenmeyen adam' sözleri Rus basınında

Erdoğan'ın 'istenmeyen adam' sözleri Rus basınında

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 4 yılı aşkın süredir tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala hakkında açıklama yapan 10 büyükelçinin "istenmeyen adam" ilan edilmesi için talimat vermesi Rusya basınının önde gelen gazetelerinde önemli yer buldu.

Rusya basınından Kommersant gazetesi, "Erdoğan tüm savaşı üstlendi" başlığıyla verdiği haberinde, Erdoğan'ın Batı'yla ilişkilerde kırmızı çizgisini çekip içişlerine müdahaleye müsamaha göstermeyecekleri mesajını verdiğini yazdı.

Gazete, Erdoğan'ın Batı'yı "meydan okumayı kabul etmek veya Türkiye'yle doğrudan cepheleşmeden kaçınmak" arasında zor bir seçimle baş başa bıraktığını vurguladı.

Kommersant, söz konusu 10 ülkenin yönetimlerinin Erdoğan'ın kararı nedeniyle acil istişareler yaptığının da altını çizdi.

'TÜRKİYE İLE ABD ARASINDAKİ KRİZ DERİNLEŞECEK'

Vedomosti gazetesi, "Batılı büyükelçilerin sınır dışı edilmesinin Türkiye ile ABD arasındaki krizi derinleştireceğini" yazdı.

Gazete, Erdoğan'ın büyükelçilerini sınır dışı etme talimatı verdiği ülkelerin 7'sinin ABD, Fransa, Almanya, Danimarka, Kanada, Hollanda ve Norveç gibi Türkiye'nin NATO müttefikleri olduğuna dikkat çekti. Diğer 3 ülke ise Finlandiya, İsveç ve Yeni Zelanda.

Sputnik'in aktardığı habere göre, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın henüz sert bir karşılık vermediğini ve Türk Dışişleri'nden açıklama beklediğini açıkladığını belirten Vedomosti, Washington'un böylece Ankara'ya manevra alanı bıraktığını kaydetti.

'DAİMİ İTTİFAKLAR ÇAĞI SONA ERDİ'

Moskovskiy Komsomolets, büyükelçilerin büyük bölümünün NATO ülkelerinin temsilcileri olmasının duygularıyla hareket etmekle ve kararlı adımlarıyla bilinen Erdoğan'ı durduramadığını belirtti.

Moskovskiy Komsomolets'e demeç veren Rusya Ekonomi Yüksek Okulu Asya ve Afrika Araştırmaları Merkezi’nin kıdemli araştırma görevlisi Doç. Aleksey Obraztsov, Erdoğan'ın eylemlerinin daha geniş bir uluslararası bağlamda irdelenmesi gerektiğini söyleyerek "Daimi ittifaklar çağı sona erdi. Artık bloklar, durumsal nitelikte ve uzun vadeli değil. Türkiye, yaptığı açıklamalarla NATO içerisinde kendisini yalnız hissettiğini ve bu nedenle kendisine fayda sağlayacak bir politika izleme niyetinde olduğunu bir kez daha hatırlatıyor. Batı'nın bu koşullarda neler yapabileceği belli değil" dedi.

Meselenin açıklamaların ötesine geçmemesinin muhtemel olduğunu kaydeden Obraztsov, "ABD rahatsız olabilir ancak Washington'un elinde Ankara'ya baskı yapmak için somut kozlar bulunmuyor ve kimin kime daha fazla ihtiyacı da bilinmiyor" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN