10 büyükelçi krizi büyüyor! Almanya'dan 'yaptırım' tehdidi

10 büyükelçi krizi büyüyor! Almanya'dan 'yaptırım' tehdidi

Osman Kavala bildirisinin ardından dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 10 büyükelçinin 'istenmeyen adam' ilan edileceğini duyurmasının ardından tepkiler çığ gibi büyüyor. Avrupa Parlamentosu'nun Erdoğan'ın açıklamalarına getirdiği sert eleştirilerden sonra Alman siyasetçiler, 'Erdoğan'ın tavrı kabul edilemez ve karşılığında yaptırım olmalı' yorumunda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Osman Kavala'nın serbest bırakılmasına ilişkin çağrı yapan 10 ülkenin büyükelçisinin 'istenmeyen kişi' ilan edileceğini duyurmasının ardından Avrupa Birliği'nden (AB) ilk tepki gelmiş, AB Parlamento Başkanı David Sassoli, "10 büyükelçinin sınır dışı edilmesi Türkiye hükümetinin otoriterliğe kayışının açık bir işaretidir. Gözümüz korkmayacak" ifadelerine yer vermişti.

'TÜRKİYE’YLE ELÇİLİK DÜZEYİNDE İLİŞKİLERİ SONA ERDİRMELERİ GEREKİYOR'

AB'nin ardından bu kez Alman politikacılar, Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını istedi. 10 Büyükelçi tartışmalarını, "eşi benzeri görülmemiş bir dış politik gerginlik" olarak tanımlayan Federal Parlamento Dışişleri Komisyonu Başkanı Norbert Röttgen, "Eğer büyükelçiler sınır dışı edilirse bu durumda tüm AB ülkelerinin, birlikte hareket ederek Erdoğan'a aynı şekilde cevap vermeleri ve Türkiye’yle elçilik düzeyinde ilişkileri sona erdirmeleri gerekiyor” dedi.

bebe.jpgFederal Parlamento Dışişleri Komisyonu Başkanı Norbert Röttgen

'BÜYÜKELÇİLERİN AÇIKLAMASI HAKLI VE YERİNDE'

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre; 10 Büyükelçi'nin mahkeme kararı olmadan Kavala'nın tutuklanmasına karşı yaptığı açıklamayı haklı ve yerinde bulduğunu söyleyen Norbert Röttgen, ''İnsan hakları sadece bir ülkenin kendi iç meselesi değildir. Bu NATO üyesi olan Türkiye için de geçerlidir” dedi. Röttgen, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın böyle açıklamalarla, ülkesini Avrupa ve Batı’dan tümüyle başka bir yöne çevirdiğini de ileri sürdü.

'ERDOĞAN’IN TAVRI KABUL EDİLEMEZ VE KARŞILIĞINDA YAPTIRIMLARI OLMALI'

Almanya'da yakında kurulması beklenen koalisyon hükümetinin ortaklarından Yeşiller Partisi’nin Federal Meclis Grubu Dış Politika Sözcüsü Omid Nouripour da partisinin hukuk devleti ve demokrasinin ayaklar altına alınmasına seyirci kalmayacağını belirterek, Erdoğan'ın 10 büyük elçiyi 'istenmeyen adam' ilan etmesine şu sözlerle tepki gösterdi: Erdoğan’ın tavrı kabul edilemez ve karşılığında yaptırımları olmalı. Bundan sonra da Erdoğan’a karşı açık bir tonda konuşmamız gerekecek.

lala.jpgYeşiller Partisi’nin Federal Meclis Grubu Dış Politika Sözcüsü Omid Nouripour

Nouripour, Cumhurbaşkanın sözlerinin, kurulacak Alman hükümetine yönelik "sözde ne kadar güçlü olduğunun işareti" şeklinde bir mesaj olduğunu da öne sürdü.

Federal Meclis Başkan Yardımcısı Claudia Roth ise yaptığı açıklamada, yaptırım çağrısında bulunarak "Erdoğan'ın muhaliflere karşı artan vicdansızca tutumu engellenmeli. Uluslararası çapta yanıt verilmeli ve Türkiye’ye silah ambargosu konulmalı" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN