Eski Kabil Büyükelçisi: Taliban'ın terörle mücadelede duruşunu beğeniyorum

Eski Kabil Büyükelçisi: Taliban'ın terörle mücadelede duruşunu beğeniyorum

Eski Kabil Büyükelçisi Ali Sait Akın, katıldığı konferansta Taliban yönetimiyle ilgili ilginç açıklamalarda bulundu. Türk-Afgan ilişkilerinin tarihi önemine değinen Akın, 'Türkiye, Taliban yönetimiyle temas sağlamalı' yorumunda bulundu. Taliban'ın terörle mücadele açıklamaları için ise ' Taliban'ın terörle mücadelede duruşunu beğeniyorum' dedi.

2015-2017 T.C. Kabil Büyükelçisi Ali Sait Akın Stratejik düşünce Enstitüsü’nde “Türk Afgan Dostluğu Işığında Afganistan Gelişmeleri ve Taliban Yönetimine Yaklaşım” başlıklı konferansta konuştu.

Afganistan’ın Türkiye için önemli bir dost ve kardeş ülke olduğunun altını çizen Büyükelçi Akın, aynı görüşlerin Afgan halkında da olduğunu belirtti, Afganistan’ın Türkiye’ye olan ilgisinden bahsetti.

Afganistan- Türkiye tarihini değerlendiren Büyükelçi Ali Sait Akın, “Osmanlı’nın Batıda uyguladığı İslam’ı yayma ve yaşatma politikasını Afganistan ise doğuda yürütmüştür. Afganistan, Kurtuluş Savaşı zamanında Türkiye’ye destek sağlamıştır. Eski tarihlere gidersek Anadolu’ya gelen Türklerin birçoğu Afganistan’dan gelmiştir zaten. İki ülke ortak tarih ve kültür, dini vecibeleri uygulama konusunda da birleşiyor.” şeklinde konuştu.

'TÜRKİYE TALİBAN YÖNETİMİYLE TEMAS SAĞLAMALI, İSTİKRAR İÇİN DESTEK VERMELİ'

Eski Büyükelçi Ali Sait Akın, Taliban’a eski dogmalarla ve önyargılarla yaklaşılmaması gerektiğini vurguladı, Taliban’a fırsat verilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’nin Taliban yönetimini bir İslam ülkesi olarak demokratikleşme ve özgürlükler açısından iyi yönlendirebileceğinin altını çizdi. Büyükelçi Akın şöyle konuştu:

“Afganistan’da birlik ve beraberlik sağlanmaz, ülkeye istikrar gelmezse kaybeden tüm Afganlar ve Müslümanlar olur. Uluslararası toplum Afganistan’da istikrarın sağlanmasını engelliyor. Belki Taliban yönetimini cezalandırmak istiyorlar ancak burada cezalandırılan Afgan halkının kendisi. Çünkü Afganistan’da insani kriz giderek derinleşiyor. Böyle giderse hem Afganistan hem de bölge halkları bu durumdan daha fazla etkilenecek. Türkiye, Taliban yönetimiyle yahut Türkiye’deki önemli Afgan liderlerle temas sağlamalı, Afganistan’ın istikrarı için destek vermeli…”

'TALİBAN'IN TERÖRLE MÜCADELE KONUSUNDAKİ DURUŞUNU BEĞENİYORUM'

Büyükelçi Ali Sait Akın Afganistan’da artan IŞİD saldırılarını ve Taliban’ın terörle mücadelesine de değindi. Akın, “Taliban’ın terörle mücadele konusunda sarf ettiği cümleleri anlamlı ve doğru buluyorum. Dediler ki ‘Afganistan’ın bir terör üssü olarak kullanılmasına izin vermeyeceğim’… Ayrıca terörle mücadele konusunda da yardım istemedi, ABD’yi terörle mücadele konusuna karıştırmadı. Taliban’ın bu duruşunu çok doğru buluyorum.” diye konuştu.

'TÜRKİYE AFGANİSTAN'DA İŞ YAPMA KONUSUNDA AVANTAJLI'

Afganistan’ın imarı noktasında ise Akın: “Bir dünya gücü olan Çin en baştan beri Afganistan’da Taliban yönetiminin yanında. Taliban yönetimi, Çin’le ekonomi alanında çalışmalar yapacaktır. Çin Afganistan’da büyük yatırımlar, işler yapabilir ancak ben Türkiye’nin de Afganistan’da avantajlı olacağını düşünüyorum. Çünkü savaş döneminde bile Türk müteahhitler Afganistan’da iş yapabiliyordu. Bir de Afgan halkı Çin’e Türk halkına baktığı gibi bakmaz. Bu yönden de Türkiye’nin ekonomi iş birliklerinde rekabeti bırakmayacağını tahmin ediyorum.” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN