Evde Bakım maaşı şartları nelerdir? Evde Bakım maaşı almak için aranan şartlar ve başvuru adresi

Evde Bakım maaşı şartları nelerdir? Evde Bakım maaşı almak için aranan şartlar ve başvuru adresi

Evde bakım ödemeleri için kişilerden istenen şartlar araştırılmaya devam ediyor. Kişinin ağır engelli olması durumunda ya da doğuştan engelli olması durumunda evde bakım maaşı ödemesi yapılıyor. Evde bakım ödemeleri vatandaşların dikkatinde yer alıyor. İşte evde bakım ödemeleri hakkında merak edilen tüm detaylar…

Türkiye'de vatandaşlara yapılan ödemeler kapsamında yer alan evde bakım ödemeleri birçok kişinin dikkatinde yer alıyor. Özellikle engeli bulunan kişiler evde bakım ödemelerinden yararlanmaktadır. Evde bakım maaşının ne olduğu, kimlere yapıldığı, ne kadar yapıldığı gibi pek çok zor araştırılıyor. İşte evde bakım ödemeleri hakkında merak edilen tüm detaylar…

EVDE BAKIM MAAŞI NEDİR?

Evde bakım maaşı ağır engelli bulunan kişilere devlet tarafından yapılan ödemeler olarak görülmektedir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan ödemeler devlet kontrolü altında kişilere ödenmektedir. Devlet tarafından belirlenen şartları sağlayan kişilere evde bakım maaşı ödeniyor. Kişilerin ödemeden yararlanması için engelli kişinin banka hesabının olması gerekiyor. Bakıcı olacak kişinin de belli kriterlere sahip olması gerekmektedir.

Evde Bakım Maaşı

 EVDE BAKIM PARASI KİMLERE VERİLİR?

Yönetmelik kapsamında belirlenen şartlara göre üvey kişiler de dahil edilerek bakıma ihtiyacı olan yani engelli kişinin eşi, çocukları ve çocuklarının eşleri, anne ve babası ile bu kişilerin anne ve babası, torunları ve onların eşleri, kardeşleri ve kardeşlerinin eşleri, kardeş çocukları ile onların eşleri, eşinin ana ve babası, eşinin kardeşleri ve onların eşleri ile çocukları, amcaları ve onların eşleri, amca çocukları ve onların eşleri, halaları ve onların eşleri, hala çocukları ve onların eşleri, dayıları ve onların eşleri, dayı çocukları ile onların eşleri, teyzeleri ve onların eşleri, teyze çocukları ve onların eşlerine ödeme yapılmaktadır.

Bakımı yapılacak engelli kişinin ve ona bakacak olan kişinin aynı adreste yaşaması gerekiyor. Bakımı yapılacak kişiyle aynı adreste yaşayan bir kişinin bulunmaması durumunda her gün bakımını yapacak farklı adreste oturan bir akrabası da ödemelerden yararlanabilmektedir.

Hile yaparak ödemelerden yararlanmaya çalışan kişiler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından tespit edilmektedir. Bu kapsamda tespiti yapılan kişiler hakkında yasal işlem başlatılır.

EVDE BAKIM PARASI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Evde bakım maaşı ödemelerinden yararlanmak için kişinin yaşadığı ilde bulunan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne başvuru yapması ya da ilçede yer alan Sosyal Hizmet Merkezine başvuruda bulunması yeterli olacaktır. Başvuru için gerekli olan belgeler şekildedir:

Müracaat için gerekli olan başvuru dilekçesi

Engelli olan kişi için alınmış olan engelli raporu

Engelli olan kişi ile ona bakacak olan kişinin arkalı önlü kimlik fotokopisi ve aslı

Evde kimlerin yaşadığını beyan eden ikametgah belgesi

Evde yaşayan kişilerin gelir durumunu gösteren maaş bordrosu, eğer varsa kir gelirlerini gösteren bir belge ya da üzerlerine kayıtlı mal durumlarını gösteren belgeler

Engelli olan kişiye ait iki adet resim

Engelli kişinin eğitimi devam ediyorsa, öğrenim belgesi

Engelli olan kişinin vasi kararı bulunuyorsa vasi belgesi, annesi ve babası ayrılmış ise mahkeme kararı gerekir.

Eğer boşanma gerçekleşmediği halde ebeveynlerden biri farklı bir evde yaşıyorsa, o kişinin de gelirinin beyan edilmesi şarttır.

Belgeler tamamlandıktan sonra başvuru işlemini yapan kişilerin evleri bakım hizmeti değerlendirme heyeti tarafından ziyaret edildi. Bu kapsamda engeli bulunan kişinin yardıma ihtiyacı olup olmadığı tespiti yapılarak rapor tutulur.

Evde Bakım Maaşı kimlere verilir

Yapılan gözlem sonrasında evde bakım maaşı almaya uygun görülen kişilerin maaşları bağlanır. Engelli kişiye evde bakım maaşı bağlanması için gerekli olan şartlar şu şekildedir:

Engel raporunda ağır engelli olarak geçen kişiler ödemeden yararlanır.

Hane halkının toplam geliri kişi sayısına bölünerek yapılan hesaplama sonucunda asgari ücretin üçte ikisinin altında bulunan kişiler ödemeden yararlanmaktadır. Belirlenen tutar 1219.35 TL olarak hesaplanmaktadır. Bu miktara eşit ya da üzerinde geliri bulunan kişiler evde bakım maaşı alabilir.

Ödemelerden yararlanmak isteyen kişiler için sosyal hizmet yetkilileri gerekli araştırmaları yaparak durum tespitinde bulunmaktadır. Bakıma ihtiyacı olduğu tespit edilen kişilere ödeme yapılır.

Evde bakım maaşı alanlar için önemli bazı noktalar bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:

Engelli rapor süresi dolmadan önce yeni rapor çıkartılması gerekir. Rapor çıkartmayan kişilerin maaşı kesilir.

Rapor yenilenmesi durumunda ağır engelli ibaresinin kaldırılması maaş kesintisine neden olmaktadır.

Engelli kişinin vefat etmesi durumunda 15 gün içerisinde kuruma bildirilmesi gerekir.

Acil başvurular her zaman öncelikli olur

Maaş ödemesi Ziraat Bankası üzerinden yapılmaktadır. Farklı bir bankadan maaş almak isteyen kişilerin yetkililere durumu bildirmesi gerekir.

Bakım maaşı için herhangi bir yaş sınırı bulunmuyor.

Evde bakım maaşı ödemelerine haciz işlemi yapılamaz.

Engelli olan kişi, herhangi bir bakım kurumuna gönderilmesi durumunda maaş kesilir.

Geçici bir süre bakım evinde kalan kişilerin maaşı kesilmez. Engelli kişileri Bakanlık bünyesinde hizmet veren rehabilitasyon merkezlerinde haftada 16 saat yararlanma ve yıl içerisinde en fazla 30 gün kurumda misafir edilme hakkı bulunuyor. Maaş kesintisi olmaması için bu durumun yetkililere bildirilmesi gerekir.

Evde bakım maaşı referans gösterilerek herhangi bir bankadan kredi çekilemez.

Ev sahibi olan kişilerde evde bakım maaşından yararlanabilmektedir. Yeni ev alınması durumunda bu durum için bildirim yapılmalıdır.

Evde Bakım Maaşı Ne Kadar Oldu

EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR OLDU?

Evde bakım maaşı güncel olarak 3.336 TL olarak ödenmektedir. Bazı kişilerin gelir durumunun yüksek olması nedeniyle maaş kesintisi yapılmaktadır. Bu durumda maaş kesintisinin neden yapıldığı hakkında hazırlanan belgenin yazılı olarak alınması gerekir. Maaş kesintisinin haksız yere yapıldığını düşünen kişiler itiraz edebilmektedir. İtiraz sürecinin olumsuz sonuçlanması durumunda kişilerin özgür iradelerini kullanarak dava açma hakkı bulunur. Bu süreçte dava masrafı dava açan kişiye aittir. Davanın kaybedilmesi durumunda ise avukatlık ücreti ve tüm masraflar da davacıya aittir.

EVDE BAKIM MAAŞLARI KAÇ TL OLACAK, BELLİ Mİ? (2023’TE)

2023 yılında evde bakım maaşına ne kadar olacağı merak ediliyor. Asgari ücrete yapılacak olan zam tutarında evde bakım ücretleri de belirlenecek. Bu kapsamda yeni ödeme tutarları Ocak 2023’te belli olacak. Evde bakım ücreti sorgulama işlemleri e-devlet sistemi üzerinden yapılabiliyor.

EVDE BAKIM MAAŞI GELİR KRİTERİ NE OLDU?

Evde bakım maaşı almak için belirlenen kriterlerin sağlanması gerekiyor. Bu kapsamda 4 kişilik bir ailenin asgari ücret tutarından fazla maaşlı olmaması gerekir. Belirlenen gelir kriterleri kapsamında kişilere evde bakım maaşı ödenir. 2023 yılı için belirlenen maaş kriterleri henüz açıklanmadı. Asgari ücretin belli olması ile birlikte yeni ücretlerde açıklanacak.

EVDE BAKIM MAAŞI İÇİN KİŞİ BAŞI GELİR NE KADAR?

2021 yılı kapsamında evde bakım maaşı için 1706.67 TL olarak ödeme yapıldı. Yeni yıl ile birlikte her sene ödeme tutarları da güncellenmektedir. Yapılacak olan zamlar asgari ücret tutarında belirlenmektedir. Yine ödeme tutarları Ocak 2023 de belli olacak.

Evde bakım maaşı ödemeleri her ayın 15'i ile 31 arasında il bazında yapılmaktadır.

Evde Bakım maaşı için gerekli belgeler

EMEKLİ MAAŞI ALAN BİRİ EVDE BAKIM PARASI ALABİLİR Mİ?

Emekli maaşı bulunan ve evde bakım parası almak isteyen kişilerin ödeme alıp alamayacağı en çok araştırılan konuların başında yer alıyor.

Bu kapsamda emekli maaşı bulunan kişiler belirlenen aylık gelir kapsamında yapılan hesaplamalar sonucuyla evde bakım maaşı alabilmektedir.

Eşi emekli olan kişilerde ise durum, bakımını üstlenen eşin emekliliği durumunda ve kişi başı aylık ortalama gelirin aşılmaması durumunda evde bakım parası alır.

Bu kapsamda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta aile gelirinin kişi başına düşen gelir sınırını aşmamasıdır. Bu kapsamda emekli maaşı bulunan kişiler evde bakım maaşı da alabilmektedir.

Emekli olmayan ancak emekli olmak için çalışan, engelli çocuğu bulunan annelerde günlük 8 saat çalışması durumunda geri kalan süreyi çocuklarına ayırıyorsa evde bakım maaşı alabilmektedir. Çalışma süresi dışarı dışında annenin gerçekten çocuğu ile ilgilenip ilgilenmediği Bakım Hizmetleri Değerlendirme Heyeti tarafından gözlemlenmektedir.

Buradaki en önemli husus annenin çalışma süresinde engelli bireye kimin baktığıdır. Bu konunun sosyal hizmet yetkilileriyle görüşülmesi gerekir. Annenin çalışma süresi içerisinde engelli bireye kimin bakacağı yetkililer tarafından belirlenir.

EVDE BAKIM MAAŞI YATAN İLLER NASIL ÖĞRENİLİR?

Evde bakım maaşı alan kişiler sorgulama işlemlerini e-devlet sistemi üzerinden yapmaktadır. T.C. kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile birlikte sisteme giriş yaparak arama motoruna “Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri” yazmanız yeterli olacaktır. karşınıza çıkan sayfada ödeme hakkında bilgiler yer alır.

Bununla birlikte Ziraat Bankası'ndan ödeme alan kişilerde BAKİYE yazıp 4747’ye SMS atarak ödemelerini öğrenebilir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN