Evde engelli ve yaşlı bakanlara yeni devir kapısı! Sigorta primlerini devlet karşılayacak: Emeklilik yolu o kişilere açıldı

Evde engelli ve yaşlı bakanlara yeni devir kapısı! Sigorta primlerini devlet karşılayacak: Emeklilik yolu o kişilere açıldı

Dezavantajlı olarak adlandırılan yaşlı ve engelli kişilere evde bakım hizmeti veren yaklaşık 500 bin kişinin büyük çoğunluğu sigortasız çalışıyor. Evde bakım hizmeti veren çalışanlara sosyal güvence sağlanması amacıyla yeni bir çalışma başlatan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ortak çalışma sonucu hazırlanacak kanun düzenlemesiyle evde bakım hizmeti verenlere emeklilik imkanı sağlanacak. İşte detaylar...

Son dönemde geçim sıkıntısı ailelerin sayısında yaşanan artışla beraber sosyal yardımların kapsamını genişleten iktidar, 2023 gene seçim öncesi yeni sosyal destek ödemelerini hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Seçim öncesi emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ve vergi affı için kanun düzenlemesi hazırlıklarını sürdüren iktidar, evde bakım hizmeti veren fakat sigortasız çalışan kişilere yönelik yeni düzenleme üzerinde çalışıyor.

evde-bakim-hizmeti-sigorta-1.jpg

EVDE BAKIM HİZMETİ VERENLERE SOSYAL GÜVENCE SAĞLANACAK

Bakıma muhtaç yaşlı ve engelli kişilerin ihtiyaçlarını gidermek üzere çalışan kişilere emeklilik hakkı tanınacak.

Henüz fikir aşamasında olan evde bakım hizmeti verenlere emeklilik imkanı, seçime kadar yapılacak mutabakat sonucu netleşecek.

Sosyal güvencesi olmayan evde bakım hizmeti sağlayan kişilerin emekli olmasını sağlayacak modelin yakın tarihte iktidar temsilcileri tarafından kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.

evde-bakim-hizmeti-sigorta-2.jpg

EVDE BAKIM HİZMETİ VERENLERİN PRİMLERİNİ DEVLET ÖDEYECEK

Halihazırda sözleşmeli hizmet süresi devam eden koruyucu aileler için eşi veya yakınına bağlı olmadan emekliliğe dayalı sosyal güvencesi olmayan kişilerin sigorta primleri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ödeniyor.

Yeni düzenlemeyle yaklaşık 500 bin kişi olduğu tahmin edilen evde bakım hizmeti sağlayan sigortasız çalışanların sigorta primleri devlet tarafından karşılanacak.

evde-bakim-hizmeti-sigorta-3.jpg

EVDE BAKIM HİZMETİ VERENLERE SİGORTA MÜJDESİ

Evde bakım hizmeti veren kişilerin primlerinin devlet tarafından ödenmesi uygulamasında, mevsimlik işçilerde uygulanan sistemin benimsenecek.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ortak çalışması sonucu düzenlemenin son şeklinin ilerleyen haftalarda açıklanması öngörülüyor.

evde-bakim-hizmeti-sigorta-4.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN