EYT başvurusu yapacaklara kötü haber! SGK çalışanları iş bıraktı, işlem yapılamıyor!

EYT başvurusu yapacaklara kötü haber! SGK çalışanları iş bıraktı, işlem yapılamıyor!

EYT yasasıyla ilk etapta 2,5 milyon, uzun vadede 5 milyon çalışan emeklilik hakkı kazandı. 3 Mart 2023 tarihinde yürürlüğe giren EYT kanun düzenlemesinin ardından SGK şubelerinde uzun kuyruklar oluştu. İş yükü artan SGK çalışanları, çalışma şartlarının iyileştirilmesi talep ederek iş bıraktı. EYT başvurusu için SGK merkezlerine gidenler, işlem yapamadan kapıdan dönmek zorunda kaldı. İşte detaylar...

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) İstanbul'un Fatih ilçesindeki Unkapanı Sosyal Güvenlik Merkezi çalışanları emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili kanun düzenlemesiyle birlikte iş yükünün arttığı gerekçesiyle iş bırakma eylemi yaptı.

Açıklanan EYT ile SGK çalışanlarının iş yükü arttığını söyleyen Büro Emekçileri Sendikası 1 No'lu Şube Başkanı İsak Ateş, şunları söyledi:

"İŞ YÜKÜMÜZ KATMERLENDİ, ÇALIŞMA ŞARTLARIMIZ İYİLEŞTİRİLMELİ"

"Herkesin yakından takip ettiği gibi emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenleme meclisten geçerek yasalaştı. Henüz düzenleme kamuoyuyla paylaşılmadan 1 Ocak'ta hizmet borçlanmasına asgari ücrete gelen zam oranında artış olacağını duyan mağdurlar sosyal güvenlik merkezlerinin önünde uzun kuyruklar oluşturmuş, borçlanma taleplerini gerçekleştirmişlerdi.

Bu durum dahi Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanlarının iş yükünü iki üç kat arttırırken emeklilik taleplerinin başlaması ile tüm sosyal güvenlik merkezleri önü mahşeri kalabalığa dönüşmüş. Yaşanan yoğunlukla beraber hem vatandaşlar mağdur edilmiş hem de sosyal güvenlik kurumu emekçilerinin iş yükü katmerlenerek artmıştır.

Daha da artacağı görülmektedir. Personelle karşılanması çok büyük sıkıntılara neden olacaktır. Sürekli çıkarılan vergi ve prim aflarıyla beraber diğer işlerini de yetiştirmek için zaten gece gündüz demeden çalışan sosyal güvenlik kurumu emekçisi artık yeter diyor.

SGK çalışanları açlık sınırındaki bir ücretle 85 milyon vatandaşa hizmet etmektedir. 2012 yılında yayınlanan 666 sayılı kanun hükmünde kararnameyle daha önceden SGK çalışanlarının almakta olduğu yılda 2 asgari tutarındaki ikramiye ile kimi ek ödemeler, sözde eşit işe eşit ücret adı altında kaldırılmıştır."

sgk-calisanlari-is-birakti.jpg

"SGK ÇALIŞANLARINA 3600 EK GÖSTERGE İSTİYORUZ"

Ek göstergeden yararlanmak istediklerini belirten Ateş, şöyle konuştu:

"Sosyal Güvenlik Kurumu doğumdan ölüme tüm vatandaşlarımıza hizmet vermekte olup mevcut yoğunluğu ve iş yükü açısından da en yoğun kurumlardan biridir. Sosyal Güvenlik Kurumu emekçileri olarak 2012 yılında haksız ve hukuksuz bir şekilde kesilen Mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geri istiyoruz.

Sosyal Güvenlik Kurumu ek ödeme yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına yüzer puan eklenmesini istiyoruz. Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanlarına da 3600 ek gösterge istiyoruz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN