EYT için bir yasa teklifi daha! O tarihler arasında kademeli emeklilik için Meclis'e yasa teklifi verildi

EYT için bir yasa teklifi daha! O tarihler arasında kademeli emeklilik için Meclis'e yasa teklifi verildi

EYT düzenlemesi için yeni yasa teklifi meclise sunuldu. 24 yıl çalışmış olmasına rağmen EYT düzenlemesinden yararlanamayan vatandaşlar için çalışma Meclis'te. İşte EYT düzenlemesindeki son gelişmeler…

3 Mart 2023'te yürürlüğe giren EYT düzenlemesi ile milyonlarca kişi emeklilik hakkı elde etti. Ancak, 1999-2008 arasındaki dönemde sigortalı olanlar için mevcut durumun değerlendirilmesi için Meclis'e yeni bir yasa teklifi sunuldu.

EYT düzenlemesi, 1999-2008 arasında sigortalı olanlar için kademeli geçiş uygulanması talebini içermekte. 3 Mart 2023 tarihli yasa, erkeklerde 25, kadınlarda ise 20 yıl çalışanlara yaş şartı olmaksızın emeklilik hakkı tanımıştı, ancak bu haktan 8 Eylül 1999 ve önce işe girenler yararlandı. 9 Eylül 1999 ve sonrasında işe başlayanlar ise 24 yıl çalışmalarına rağmen benzer bir hakka sahip olamadılar.

KADEMELİ GEÇİŞ

Bu durumdaki kişiler için hazırlanan kanun teklifi, kadınlarda en az 58, erkeklerde ise en az 60 yaşını doldurma şartı aranmasını öneriyor. Ayrıca, 9 Eylül 1999'dan sonra işe başlayanlar için kademeli geçiş uygulanması önerilmekte. Kadınlarda 43, erkeklerde ise 45 yaşından başlayarak her yıl için birer yıl artırılarak ve prim günü de 6.250 ile 7.000 arasında kademelendirilmesi öngörülmekte.

eyt-sartlari.jpg

Kanun teklifi gerekçesinde, 8 Eylül 1999 öncesi işe girenler için yaş şartının kaldırıldığı ve mağduriyetin kısmen giderildiği belirtilerek, "Ancak bu tarihten sonra işe başlayanlar için yine 58-60 yaş ve 7.000 prim günü aranmaktadır. Bu durumdakiler için 1999-2008 arasındaki dönemde kademeli geçiş uygulanmalıdır" denilmektedir.

Yasa teklifi, Demokrat Parti'li Salih Uzun ve Haydar Altıntaş ile Cemal Enginyurt tarafından hazırlanıp Meclis'e sunuldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN