EYT'lilere yüzde 17 şoku! Maaşlarını almaya günler kala EYT'liler bu haberle sarsıldı

EYT'lilere yüzde 17 şoku! Maaşlarını almaya günler kala EYT'liler bu haberle sarsıldı

5 milyon vatandaşın yakından takip ettiği EYT düzenlemeleri ile ilgili son dakika açıklaması yapıldı. Düzenleme mecliste yerini alırken AK Parti grubunda ise imzaya sunuldu. İlk ödemelerin ne zaman yapılacağı merak edilirken açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den geldi. İşte maaş düzenlemeleri hakkında merak edilen tüm detaylar…

EYT düzenlemesi mecliste yerini aldı. AK Parti grubuna sunulan düzenleme için açıklamalar yakından takip ediliyor. 5 milyon vatandaşın merakla beklediği ilk ödemeleri için açıklama Vedat Bilgin'den geldi. Bilgin, ödeme için 1 Mart’ı işaret ederken Bir diğer açıklama ise Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati'den geldi. Bütçenin hazır olduğunu dile getiren Nebati, EYT düzenlemesini bekleyen vatandaşları heyecanlandırdı. İşte maaş düzenlemeleri hakkında merak edilen tüm detaylar…

EYT İÇİN BÜTÇE HAZIRLANDI


Hazine ve maliye bakanı Nurettin Nebati EYT'liler için beklenen açıklamayı yaptı. Bütçenin hazır olduğunu vurgulayan Bakan Nebati, maliyetin ne kadar olduğunun hesaplandığını dile getirdi. Bütçenin bu duruma göre hazırlandığını söyleyen Bakan Nebati, vatandaşın parasının hazır olduğunun altını çizdi.

paralar-2.jpg

VATANDAŞIN GÖZÜ 1 MART'TA

EYT düzenlemesi kapsamında yer alan vatandaşlar 1 Mart 2023 tarihinde ilk ödemelerini alacak. SGK tarafından hayata geçirilen maaş hesaplama robotundan emekli maaşlarına %30'luk zam oranının yansımadığını gören kişiler maaşlara zam yapılmayacak mı? sorusunun yanıtını aramaya başladı. Emekli maaşları Aralık yüz ayı farkı kapsamında %17 seviyesinde kaldı. Hesaplama robotunda refah payının görünmemesi ise emeklilerin kafasını karıştırdı.

EYT EMEKLİLERİ DÜŞÜK MAAŞ MI ALIYOR?


Emekli maaşları hakkında önemli açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Dilek Ete, TV100 canlı yayınında merak edilenleri yanıtladı. Aylık hesaplama konusunun Çok karmaşık ve teknik bir konu olduğuna dikkat çeken Ete, “EYT ile daha çok SSK'lılar emekli olacağı için ve SGK'da böyle bir robot olduğu için herkes merakla bu hesaplamayı yaptı.”dedi.

para-hesap-1.jpg

SGK sisteminde Bağ-Kur ve SSK'lıların 2023'te alacakları prim esasları ile güncelleme yapıldığını dile getiren Ete, hesaplamanın 2022 rakamları doğrultusunda yapıldığı için böyle bir farkın ortaya çıktığına dikkat çekti. Ete, bu durumun EYT'lilere özel bir şey olmadığının altını çizdi.

2022 YILINDA EMEKLİ OLANLAR YAŞADI


Emekli olmak için 2022 yılını tercih eden vatandaşların daha yüksek maaş alacağı belirtildi. 2021 rakamlarına gelindiğinde 2022 Ocak ve Temmuz zamları ile birlikte emekli aylıklarının 2023 yılına göre daha yüksek olduğu ifade edildi

FARKLAR MAAŞA YANSIYACAK


Yapılan açıklamalar kapsamında 2023 yılında hangi tarihte dilekçe verilirse verilsin herhangi bir maaş kaybı yaşanmayacağının altı çizildi. Fakat 2023 yılı Aralık ayına gelindiği zaman 2023 yılındaki TÜFE ve büyüme oranı doğrultusunda 2024 Ocak ayında emekli olan vatandaşlarla 2023 Aralık ayında emekli olan kişilerin maaşları arasında fark oluşabileceği belirtildi.

paralar-1.jpg
MAAŞ FARKI NE KADAR OLACAK?


Bu sistemin terk edilmesi gerektiğinin altını çizen Ete, bütün günleri aynı olan ve yatırılan prime esas kazançları aynı olan kişilerin maaşlarının aynı olması gerektiğini dile getirdi. Ete, 2022 Aralık ayında emekli olan bir kişi ile 2023 Ocak ayında emekli olan kişilerin %12 ile %17 arasında değişen bir maaş farkı olduğunu söyledi. Dilek Ete, bu durumun adil olmadığını vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN