Felaketin bir anda Şanlıurfa’da ortaya çıktığı oradan da Diyarbakır’a, Artvin’e ve İstanbul’a kadar sıçradığı iddia edilmişti. Sosyal medyada hızla yayılan iddialar sonrasında İstanbul Valiliği gerçeklere ilişkin ilk açıklamayı yaptı. Valilik sürece ilişkin merak edilenleri anlattı. İşte İstanbul Valiliği’nin açıklaması…
KÖPEK SALDIRILARI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
Sokakta gezen başıboş köpekler, bazen karınlarını doyuramadıkları için bazen de çok farklı nedenlerden dolayı insanlara saldırıyorlar. Bu saldırılardan şimdiye kadar onlarca çocuk ciddi zararlar görürken aileler ve köpeklerin çok olduğu mahalle sakinleri önlem alınmasını istiyor. Aksi takdirde birçok insan köpeklerin saldıracağı korkusundan dolayı dışarı adım atamıyor.

ESENYURT’TA KUDUZ PANİĞİ İDDİALARINA YALANLAMA
İlk önce Şanlıurfa’da ortaya çıkan ve iki kişinin hayatını kaybettiği kuduz vakası oradan da Diyarbakır’a sıçramıştı. Diyarbakır’da da kuduz köpek vakasının ortaya çıkması ile Tarım Bakanlığı tüm sokak hayvanlarının aşılanması için 3 milyon aşılı yem göndermişti. Bu vakaların ardından sosyal medya üzerinden “İstanbul Esenyurt’ta kuduz paniği” başlığı ile yapılan paylaşımlar halkı paniğe sürükledi.
Paylaşımların kısa süre içinde yayılması sonucu İstanbul’da yaşayan vatandaşlar endişe duymaya başlarken valilikten bir açıklama geldi. İstanbul Valiliği bu paylaşımların gerçeği yansıtmadığını aktardı.
İSTANBUL VALİLİĞİ’NDEN YAPILAN PAYLAŞIM
“E.İ.S. isimli 6 yaşındaki kız çocuğunun, 15.09.2023 tarihinde Esenyurt İlçesi Gökevler Mahallesi’nde başıboş köpek tarafından saldırıya uğraması olayının ardından sosyal medya mecralarında, çocukta kuduz belirtilerinin görüldüğü yönünde paylaşımlar yapılmıştır. “Esenyurt’ta Kuduz Paniği” başlığıyla yapılan paylaşımlar gerçeği yansıtmamaktadır.
E.İ.S. isimli çocuk olayın ardından 112 ekipleri tarafından hastaneye götürülmüş ve çocuğa tüm hayvan saldırılarında (kedi, köpek vb.) uygulanan rutin prosedür gereği 1.doz kuduz aşısı uygulanmıştır. Aşı uygulamasının ardından çocuk, yüzünde meydana gelen yaralanmaların tedavisi için Çam Sakura Şehir Hastanesi Plastik Cerrahi servisine götürülmüştür. Burada tedavisine başlanan çocuğa şu ana kadar 4 doz kuduz aşısı yapılmıştır. E.İ.S’nin tedavi süreci devam etmekte olup, sağlık durumunda herhangi bir olumsuzluk belirtisi görülmemektedir.
Çocuğun yaralanmasına sebep olan başıboş köpek, Esenyurt Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürlüğü’ne bağlı barınakta gözlem altına alınmıştır.
Olayla ilgili adli ve idari süreç devam etmektedir.
21.09.2023”
