Fırıncılardan dikkat çeken adım: Aşı olmayana ekmek yok

Fırıncılardan dikkat çeken adım: Aşı olmayana ekmek yok

Yetkililerin aşı karşıtlığına yönelik somut bir adım atmaması üzerine meslek örgütleri, harekete geçti. İTO'nun da açıklaması sonrası İstanbul'da 6 ilçenin fırıncılar odası temsilcisi, aşı olmayanlara ekmek satışı yapmayacaklarını açıkladı.

Türkiye'de korona vakaları yeniden artışa geçerken, yetkililerin aşı karşıtlığına karşı somut bir önlem almaması bu kez meslek odalarını harekete geçirdi.

İstanbul'da 6 ilçenin fırıncılar odası temsilcisi, yeni bir karar aldı. Karara göre, aşı yaptırmayan vatandaşlar fırınlara giremeyecek ve ekmek satın alamayacak.

Türkiye'nin bir kapanmaya daha gücü olmadığını söyleyen İstanbul Fırıncılar Odası Esenler Temsilcisi Mustafa Çiçek, şunları kaydetti:

"ŞU ANDA 6 İLÇEDE BU KARARI ALDIK"

"Vaka sayıları artmaya başlayınca karar almak zorunda kaldık. Şu anda koronavirüs vaka sayıları aşırı bir şekilde artmaya başladı. Gidişatı iyi görmüyoruz. Bizler de fırıncılar olarak üzerimize düşeni yapmaya çalıştık. O yüzden fırına gelen vatandaşların aşılarının olup olmadığını kontrol edeceğiz. Aşı olmayana ekmek satışı yapmayacağız. Şu anda 6 ilçede bu kararı aldık. Bu ilçeler ise Bakırköy, Güngören, Bağcılar, Bahçelievler, Bayrampaşa ve Esenler. Ancak bu kararın en kısa zamanda 39 ilçeye yayılacağını düşünüyorum. Hatta bu kararın tüm Türkiye'ye yayılmasını istiyoruz. Bu şekilde en azından insanları uyarmış oluruz. Çünkü Türkiye'nin bir kapanmaya daha gücü yok.

"BU UYGULAMAYI HAFTA BAŞLATACAĞIZ"

Çiçek, şöyle devam etti:

"Biz de vatandaş olarak üzerimize düşen görevi yapmak zorundayız. Fırıncılar Odası olarak aldığımız kararın doğru olduğuna inanıyoruz ve kararı uygulayacağız. Gelen vatandaşların hepsi akıllı telefon kullanıyor. Telefonlarında aşı olup olmadıkları belli. Aşısı yoksa ekmek satışı yapmayacağız. Belki biz pandemi döneminde kapanmadık ama binlerce küçük esnafımız kapandı ve mağduriyet yaşandı. Benim kimseyi mağdur etmeye hakkım yok. Bu uygulamayı önümüzdeki hafta itibariyle başlatacağız."

İTO'DAN AŞI ÇAĞRISI

28 Temmuz'da da İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, iş dünyasına 'aşını ol, indirimi al' uygulama çağrısında bulunmuştu.

Avdagiç, şunları kaydetmişti: "İTO'ya üye 640 bin firma bulunuyor. Yüzbinlerce çalışanı ve milyonlarca müşterisi bulunan bu firmalarımızın bir çoğunun, indirimler gibi etkili yöntemler de dahil olmak üzere aşı kampanyaları yapmalarını öneriyoruz. Aşılama ile toplum sağlığının ve çalışma hayatımızın sağlam tutulması için iş dünyası olarak da bizler de üzerimize düşeni yapmalıyız. Bu noktada iş dünyamızın aşı teşvikleri için proje geliştirmesi çok yararlı olacaktır.

Bilim Kurulu'nun ve uzmanların dile getirdiği gibi, hepimiz aşılarımızı olalım. Ayakta kalalım, üretimde kalalım. Özel sektörün aşılamayı cesaretlendirici yaklaşımlarının, halkın genelinde olumlu etkisi olacağını düşünüyorum. Aşının varyant virüsteki etkisi dahi kanıtlanmışken, aşı olmayanların virüsün yayılmasındaki etkisinin göz önünde tutulması şart. Özel sektörün aşılanan müşterilere ve çalışanlara yönelik birtakım uygulamalarına, birçok ülkede başlandı. Benzer örneklerin Türkiye'de de çoğalması pandemi ile devam eden mücadelede yararı olacaktır."

TURYİD: GİRİŞTE 2 DOZ ŞARI ARANMALI

Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) de vakalarda yeniden yükseliş görülmesi üzerine lokanta, kafe, bar, gece kulübü, kıraathane gibi yerlere girişte 2 doz aşı şartı aranmasını istemişti. Pandemi sürecinde 18 ay kapalı kaldıkları hatırlatılan TURYİD açıklamasında "Aşı, tercih değil toplumsal sorumluluktur. Misafir/ müşterilerin 2 doz aşıyı yaptırmış olması zorunluluğu, hiç aşılanmamış bireylerin dahi iki doz aşısını tamamlamasını sağlanmış olacaktır" ifadelerini kullanmıştı.

DİYARBAKIR'DA AŞI YASAĞI

Daha önce de düğün ve restoran işletmecileri aşı ile ilgili çözüm önerisinde bulunmuştu.

Sektör temsilcileri, düğün salonları ile kafe ve restoranlarda iki doz zorunluluğu getirilmesini istedi. Diyarbakır'da bu kritere uymayanların salonlara alınmayacağı duyurulmuştu.

FIRINCILAR ODASI BAŞKANI: ŞU AN BÖYLE BİR UYGULAMA YOK

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, "Koronavirüs (Kovid-19) aşısı olmayanlara ekmek verilmemesi" gibi bir uygulamalarının söz konusu olmadığını bildirdi.

Balcı, yaptığı yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında yer alan ve kesinlikle Türkiye Fırıncılar Federasyonunun görüşlerini yansıtmayan haberlerin kamuoyunda tartışılıyor olmasının camialarını son derece üzdüğünü belirtti.

"SORUMSUZCA YAPILAN AÇIKLAMA"

"Aşı olmayanları fırınlarımıza sokmayacağız, ekmek vermeyeceğiz" türü haberlere sebep olacak açıklamaların son derece sorumsuzca yapıldığını ifade eden Balcı, şunları kaydetti:

"Bizler, salgın sürecinde vatandaşlarımızın ekmeksiz kalmaması için gecesini gündüzüne katan fırıncı esnafı olarak dün olduğu gibi bugün ve bundan sonra da Sağlık ve Ticaret bakanlıklarımız ile ilgili paydaşlarımızla koordineli şekilde çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Kamuoyuna yapacağımız açıklamalar, tamamen ilgili bakanlıklarımızla gerçekleştireceğimiz görüşmelerin neticesi olarak sizlerle paylaşılacaktır. Şu an için 'aşı olmayanlara ekmek verilmeyecek' türü bir uygulama söz konusu değildir. Kamuoyumuzun, bu hassas süreçte ilgili kurumların yapacağı açıklamalar dışındaki beyanatlara prim vermemesini hassasiyetle rica ediyorum."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (31)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
31 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN