Türkiye'de parayla İngiltere'de bedava

Türkiye'de parayla İngiltere'de bedava

İngiltere'nin vatandaşlarına haftada 2 kez ücretsiz koronavirüs testi vereceğini açıklamasının ardından Türkiye'de koronavirüs testi fiyatlarını inceledik. Fiyatlar Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı "tavan fiyat"ın altına düşmüyor. Öte yandan asgari ücretle geçinen bir vatandaş İngiltere vatandaşları gibi haftada 2 kez test yaptırmak isterse buna da maaş yetmiyor.

EDA NARİN | KARAR

Tüm dünya yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla boğuşurken bir yandan da sağlık sistemindeki aksaklıklar ve sağlığa erişim konuları tartışmaya açıldı. Salgının en başında birçok ülke salgınla farklı mücadele yöntemi geliştirdi ancak Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) açıkladığı kriterler sonrası asgari seviyede birlik sağlanabildi.

İNGİLTERE BUGÜN BEKLENEN EŞİĞİ AŞTI

Salgın sürecinin en başında sürü bağışıklığı yöntemini uygulayan İngiltere, vakaların artmasıyla yaptığı hatanın farkına varmış ve tam kapanma tedbirlerini uygulamaya koymuştu. Bugün gelinen durumda ise İngiltere yeni bir eşiği geride bıraktı. Nüfusunun yüzde 70'ini aşılayarak sürü bağışıklığı ve normalleşme eşiğini aşan İngiltere, koronavirüs tedbirlerini bugünden itibaren gevşetmeye başlıyor. Peki salgının başında yanlış strateji izleyen İngiltere elde ettiği kısmi başarıyı nasıl sürdürmeyi düşünüyor?

TTB SIK SIK UYARMIŞTI

Türk Tabipler Birliği'nin (TTB) salgının başında sık sık tekrarladığı tek bir şey vardı: "Test, test, test" Birçok bilim insanı ne kadar çok koronavirüs testi yapılırsa salgının da o denli önüne geçmede etkili olunabileceğinin altını defaatle çizmişti.

İNGİLTERE'DE KORONAVİRÜS TESTİ ÜCRETSİZ DAĞITILACAK

Sağlık otoriteleri tarafından da birçok kez önemine değinilen test konusu İngiltere tarafından vatandaşlarına sağlanıyor. Cuma gününden itibaren ülkede isteyen herkes haftada iki kez hızlı koronavirüs testi yaptırabilecek. Yaklaşık 30 dakikada sonuç alınabilen bu testler, test merkezlerinde ve eczanelerde ücretsiz dağıtılacak. Hızlı koronavirüs testleri isteyenlere ise postayla gönderilecek.

TÜRKİYE'DE VATANDAŞLAR KORONAVİRÜS TESTİNE NASIL ULAŞIYOR?

Peki İngiltere'de durum böyleyken TTB'nin açıkladığı üzere bugünlerde "Üçüncü ve en büyük pik"ini yaşayan Türkiye'de koronavirüs testine vatandaş nasıl ulaşıyor?

Öncelikle şunu söylemek gerekir ki Türkiye'de devlet hastanelerinde koronavirüs testi yaptırabilmek beraberinde bazı riskleri getiriyor. Hastane önlerinde oluşan mesafesiz test kuyrukları bu risklerden en kuvvetlisi. Öyle ki bu kuyruklar ve kuyrukların insanlarda yarattığı kaygı vatandaşı test yapmaya gitmekten alıkoyuyor. Bu konu hakkında ise uzmanlar uyarılarını yineliyor: "Belirtiniz varsa test yaptırın."

ÖZEL HASTANELERİN 'KAFALARINA GÖRE' ÜCRETLİ KORONAVİRÜS TESTLERİ

Diyelim ki DSÖ tarafından koronavirüs semptomları altında açıklanan belirtilere sahip değilsiniz ama yine de test yaptırmak istiyorsunuz ve fakat ülkenizde İngiltere'deki gibi haftada 2 kez size ücretsiz koronavirüs testi verilmiyor. İşte tam da burada vatandaşlar özel hastanelere yöneliyor. Burada ise ücretli koronavirüs testleri bulunuyor.

SADECE TEST 135 TL İLE 250 TL ARASINDA

Salgının başında Sağlık Bakanlığı özel hastanelerde yapılacak koronavirüs testlerine ilişkin yaptığı açıklamada tavan fiyatı 250 TL olarak belirlemişti. Biz de ortalama fiyatları öğrenebilmek için çeşitli özel hastaneleri aradık. Koronavirüs testini bizim ulaştığımız hastanelerde 135 TL'ye de yapan var 250 TL'ye de. Ulaştığımız 6 hastanenin 3 tanesi Sağlık Bakanlığı'nın "tavan fiyat" olarak açıkladığı 250 TL'ye test yapmayı tercih etmiş. En ucuz test ise 135 TL. Bir başka özel hastane ise 185 TL olarak belirlemiş koronavirüs testi fiyatını. Bir diğer hastane ise tam fiyat vermemekle beraber 200 TL'ye yakın bir fiyat söylüyor.

Öte yandan çok daha lüks olarak bilinen özel hastanelerde ise bu fiyat 350-500 bandına kadar çıkıyor. Bir de bu hastanelerin "evlere özel servis" şeklinde koronavirüs testi yaptıkları uygulamalar var ki onlar çok daha pahalı.

İş yalnızca koronavirüs testi için belirlenen fiyatı vermekle de kalmıyor. Koronavirüs testi olabilmeniz için öncelikle özel hastanedeki bir poliklinikte adınıza muayene açılıyor ve önce bu muayene ücretini ödemeniz gerekiyor. Ardından ise koronavirüs testinin fiyatını ödüyorsunuz tabi bu fiyatları ödemeye gücünüz yetiyorsa.

TÜRKİYE'DE BİR ASGARİ ÜCRETLİ VATANDAŞ İNGİLİZ GİBİ TEST OLAMIYOR

İngiltere'nin vatandaşlarına hafta 2 kez ücretsiz test dağıtacağı düşünüldüğünde Türkiyedeki koronavirüs test fiyatlarıyla ilgili basit bir hesap yapmamak olmaz. Türkiye'de bir kişi haftada 2 kez koronavirüs testi olmak isterse ve bu fiyatı "tavan fiyat" olarak değerlendirirsek bu kişinin haftada 500 TL koronavirüs testi için ödeme yapması gerekir ki bu da ayda 2 bin TL eder. Türkiye'de asgari ücretin 2 bin 825 TL olduğu düşünüldüğünde karşımıza çıkan tablo pek de mümkün görünmüyor. Hele ki bu asgari ücretle 4 kişilik bir aile geçiniyorsa.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN