Gürsel Tekin: Yoksullukta dünya liderliğine doğru ilerliyoruz

Gürsel Tekin: Yoksullukta dünya liderliğine doğru ilerliyoruz

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün yayınladığı 2023 Yolsuzluk Algı Endeksi'ne göre, Türkiye 180 ülke arasında 34 puanla 115. sırada yer aldı. Türkiye, Mısır, Zambiya ve Gambiya gibi ülkelerin bile gerisine düştü. CHP eski genel sekreteri Gürsel Tekin, "Bu sonuçlarda çok net gösteriyor ki, Türkiye yolsuzlukla mücadelede dünya liderliğine doğru ilerliyor” dedi.

MERVE ŞİŞMAN

Gürsel Tekin, yaptığı yazılı açıklamada, 2023 Yılı Yolsuzluk Algı Endeksi’nde Türkiye’nin 34 puanla 115’inci sırada yer aldığını belirtti. "Uluslararası Şeffaflık Örgütü, yolsuzluk algı endeksinde 2015’ten beri hızla gerilememizin nedeni olarak, yürütmenin çok güçlü bir hale gelmesine ve demokratik denge ve denetleme mekanizmalarının azalmasına bağlıyor" diyen Tekin, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne dikkat çekti.

Tekin sözlerini şöyle sürdürdü: "Yani Türkiye, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçtiği 2018 yılından bu yana hızla sıra kaybediyor. Yolsuzlukla mücadeledeki zayıflığın temel nedenleri arasında yargı bağımsızlığı ve denetim mekanizmalarının zayıflatılması gibi faktörleri de unutmamak gerekiyor. Hal böyle olunca Türkiye, yolsuzluk endeksinde son 10 yıl içerisinde en çok gerileyen ülkelerden biri unvanına erişiyor"

'YOLSUZLUK, USULSÜZLÜK VE RÜŞVET...'

"Bu durumun sorumlusu AK Parti iktidarıdır" diyen Tekin, AK Parti'nin kuruluş yılına vurgu yaptı. KARAR'a konuşan Tekin sözlerini şöyle sürdürdü: "Kurulduğu 2002 yılında yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklarla mücadele için kurulduğu iddiasından çok uzaklaştığı açıktır. AK Parti iktidarı, Kamu İhale Kanunu'nda yaptığı 200'e yakın değişiklikle yolsuzlukların önünü açmıştır. Yolsuzluklar, usulsüzlükler ve rüşvet, AK Parti iktidarının yönetim anlayışının normal bir parçası haline geldi"

'TÜRKİYE YOLSUZLUKLA MÜCADELEDE SINIFTA KALDI'

Ülkemizde ne siyasetin temiz kalmasını sağlayacak bir siyasi etik yasası ne de siyasetin mali kaynaklarını şeffaf hale getirecek bir siyasetin finansmanı yasası bulunmadığını belirten Tekin, “Rapor da bir kez daha bize gösteriyor ki, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi şeffaflıkta, yolsuzlukla mücadelede, her alanda olduğu gibi, sınıfta kaldı"

'ADALETLE TANIŞTIRACAĞIZ'

Tekin, "Türkiye’yi hak etmediği yolsuzluk sarmalından kurtaracağız. Adaletle tanıştıracağız" diyerek sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'nin yolsuzlukla mücadeledeki bu gerilemesi, uluslararası alanda itibarımızı zedeliyor ve ülkemizi "korsan devlet" olarak nitelendiren bir konuma getiriyor. Bu durumu değiştirmek için şeffaflık, hesap verebilirlik ve etik değerlere dayalı bir yönetim anlayışına ihtiyacımız var. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, yolsuzluk ve rüşvete karşı tutumumuzun gereği olarak TBMM'ye geçmiş yıllarda siyasi etik ve siyasetin finansmanı ile ilgili kanun teklifleri sunduk. Türkiye’yi hak etmediği yolsuzluk sarmalından kurtaracağız. Adaletle tanıştıracağız”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN