Hakim ve savcı atamalarında yeni dönem

Hakim ve savcı atamalarında yeni dönem

Adalet Bakanı Akın Gürlek, hakim ve savcı atamalarında hizmet puanı ile liyakatin esas alınacağı yeni bir döneme geçildiğini ve doğu-batı ayrımını kaldıran nesnel puanlama sisteminin 2027 Yılı Ana Kararnamesi ile uygulanacağını açıkladı.

Adalet Bakanı Akın Gürlek, hakim ve cumhuriyet savcılarının atama süreçlerinde hizmet puanı ile puan sıralamasını temel alan yeni bir sisteme geçildiğini bildirdi. Sosyal medya hesabı üzerinden açıklamada bulunan Gürlek, vatandaşların adalete erişimini daha hızlı ve etkin kılmak amacıyla yargıda köklü bir dönüşüm sürecinin başlatıldığını ifade etti.

"HEDEFİMİZ DAHA ETKİN VE GÜVEN VEREN BİR YARGI SİSTEMİ"

İl programları çerçevesinde ziyaret ettiği adliyelerde hakim ve cumhuriyet savcılarıyla bir araya geldiğini kaydeden Gürlek, yargılamaların makul sürede sonuçlandırılması yönündeki vatandaş beklentilerini ve bu husustaki hassasiyetleri yargı mensuplarıyla paylaştığını aktardı.

12. YARGI PAKETİ HATIRLATMASI VE ATAMALARDAKİ YENİ ESASLAR

Yargılama süreçlerini hızlandıran ve uyuşmazlıkların kısa sürede çözülmesini sağlayan yasal düzenlemelerin 12. Yargı Paketi ile hayata geçirildiğini hatırlatan Adalet Bakanı Gürlek, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından alınan yeni karara ilişkin şu bilgileri verdi:

  • TEMEL ÖLÇÜT HİZMET PUANI OLACAK: Hakim ve cumhuriyet savcılarının atamalarında hizmet puanı ve puan sıralaması ana kıstas kabul edilecek.

  • LİYAKAT VE TEFTİŞ SONUÇLARI YANSITILACAK: Terfi ile teftiş sonuçlarının yanı sıra liyakat ve mesleğe uygunluk göstergeleri puanlama sistemine dâhil edilecek.

  • DOĞU-BATI AYRIMI KALDIRILIYOR: Atama süreçlerinde nesnel ve ölçülebilir kriterler ön plana çıkarılırken, mevcut doğu-batı ayrımı uygulaması sona erdirilecek.

YENİ SİSTEM 2027 YILI ANA KARARNAMESİ İLE BAŞLAYACAK

Yeni atama modelinin takvimine ilişkin detayları da paylaşan Gürlek, sistemin 2027 Yılı Ana Kararnamesi itibarıyla resmen uygulanmaya başlayacağını bildirdi.

Bakan Gürlek; emeğin, liyakatin ve mesleki başarının daha güçlü bir şekilde karşılık bulacağı bu düzenleme ile hakkaniyet ve öngörülebilirliğin pekiştirileceğini kaydetti. Adalet Bakanı, daha hızlı işleyen, isabetli kararlar üreten ve vatandaşların adalete olan güvenini artıran bir yargı mekanizması için çalışmaların sürdürüleceğini belirterek, yeni sistemin yargı camiasına ve vatandaşlara hayırlı olmasını temenni etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN