Hasan Saltık son yolculuğuna uğurlandı

Hasan Saltık son yolculuğuna uğurlandı

Geçirdiği kalp krizi sonrası hayatın kaybeden müzik yapımcısı ve Kalan Müzik'in sahibi Hasan Saltık, son yolculuğuna birçok ünlü ve siyasetçinin katıldığı cenaze töreniyle uğurlandı.

Bodrum'da geçirdiği kalp krizi sonucu 57 yaşında hayatını kaybeden müzik yapımcısı ve Kalan Müzik'in sahibi Hasan Saltık, Kartal Cemevi'nde düzenlenen cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı.

SALTIK'I BİRÇOK ÜNLÜ VE SİYASETÇİ UĞURLADI

Törene ünlü sanatçılar Ahmet Mümtaz Taylan, Kenan İmirzalıoğlu, Volkan Konak, Şevval Sam, Yavuz Bingöl, Ercan Saatçi, Tolga Sağ, Ali Rıza Binboğa, Kubat, Mazlum Çimen, İlkay Akkaya, Yasemin Göksu, Menderes Samancılar, Ahmet Selçuk İlkan, Olgun Şimşek, Turgay Tanülkü, Suavi ve Cengiz Özkan katıldı.

Törene eşi Nilüfer Saltık ve yakınlarının yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcıları Gamze Akkuş İlgezdi, Seyit Torun ve İBB Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'yla birlikte Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ile Sırrı Süreyya Önder ve Berhan Şimşek'in yanı sıra çok sayıda politikacı da katıldı.

1-001.jpg

KÜÇÜKYALI MEZARLIĞI'NA DEFNEDİLDİ

Taziyeleri kabul eden Hasan Saltık'ın yakınları, gözyaşlarını da tutamadı. Hasan Saltık'ın naaşı sevenleri tarafından omuzlarda taşındı. Saltık'ın cenazesi Küçükyalı Mezarlığı’na defnedildi.

3-001.jpg
"HERKESE DOKUNMUŞ BİRİSİYDİ, HEPİMİZDE ANLAMLI ANILAR BIRAKTI"

Sanatçı Tolga Sağ, "Herkese dokunmuş birisiydi. Mesleki kariyeri boyunca, insan olarak da hepimizle gerçekten çok anlamlı güzel paylaşımlar bıraktı geride. Güzel anılar bıraktı. Çok üzgünüz" diye konuştu.

4-001.jpg
"KÜLTÜRÜ YENİDEN YARATMA KİŞİSİNİ KAYBETTİK"

Şarkıcı Ali Rıza Binboğa "Ülkemizin bütün illerinin konuşulduğu, müzik hazinelerini ortaya çıkaran ve bir kültür elçisi değil bir kültürü yeniden yaratma kişisini kaybettik. Umudu tekrar yeşerten bir sevgili kardeşimiz. Çok erken gitti. İnsanlarımızın, sanatımızın ve kültürümüzün başı sağ olsun" dedi.

2-001.jpg
"25 YILLIK DOSTUMUZU KAYBETTİK"

Müzisyen Yavuz Bingöl de şunları söyledi: "95 yılında Unkapanı merdivenlerinde ince, sıska, boyları benim boyumda dedi ki; 'Üstad benim Kalan Müzik diye bir firmam var. Bana da uğra' dedi. Gittim Kalan Müzik'in camında tek bir tane afiş vardı. Etnik müzikler, gelin müzikleri, göçebe türküleri vardı. 'Sen galiba rüzgara karşı kürek çekiyorsun galiba' dedim. Espri yaptı. Dedi ki 'Gelecek benim, bu dükkanların hiç biri kalmayacak, bir tek ben kalacağım, o yüzden ismini de Kalan Müzik koydum' dedi. 25 yıllık dostumuzu kaybettik. Ülkedeki Kültür Bakanlıklarının yaptığının 10 katı daha çok iş yaptı. Arşiv çalışmaları, genç kuşakların türkülerle buluşmasını sağladı. Çok büyük bir kayıp, hep ülkemiz için hem dünya için. Çok önemli bir kayıp."

Törene katılan sanatçı ve siyasetçilerin Saltık hakkındaki konuşmaları ise şöyle:

"BU TOPRAKLARDA YAŞAYAN HERKESİN SESİ OLDU"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi: Hasan Saltık ile aslında dostluğumuz ve yolculuğumuz 90’lı yıllarda başlamıştı. O zaman o da, ben de çok gençtik, müzik yaptık birlikte. Güzel eserler çıkardık. O sonra çok yükselen bir yıldız oldu. Aslında Türkiye coğrafyasında halk kültürüne ait çok kıymetli şeyler yaptı. Bu topraklarda yaşayan herkesin sesi oldu. O kayıp olan türküleri, ezgileri, hakların değerlerini çıkarıp, lime lime bütün bir Türkiyenin kalbine işledi. Dolayısıyla kaybımız çok büyük. O eserleriyle ve halka kattığı, sunduğu o naftalinli sandıklara saklanmış ama tekrar çıkarılıp sindirilmesi için, tekrar yaşatılması için emek veren biriydi. Ve o değerleriyle yaşayacak. Hep kalbimizdeydi. Çok kıymetliydi. Acımız büyük. Sevgili Nilüfer’e ve tüm ailesine başsağlığı diliyorum. Başımız sağ olsun.

a.jpg

"BİR OZANI KAYBETTİK"

CHP Genel Başkan Yardımcı Seyit Torun: Bir ozanı kaybettik. Gerçekten Anadolu'yu karış karış gezerek o türküler kaybolmuş ezgileri gün ışığına çıkardı. Hem insanlığıyla hem kültür insanı olması bakımından büyük bir değerdi. Hepimizin başı sağ olsun. Ülkemiz yaşayan efsaneyi, yaşayan bir kültür değerini kaybetti. Başımız sağ olsun.

"ACIMIZ BÜYÜK"

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel: Acımız büyük, büyük bir üstadı kaybettik. Anadolu’daki ezgileri bulan, onları derleyen, kültürün devamını sağlayan, hem Anadolu kültürünü hem Anadolu müziğini. Ve hiç bıkmadan usanmadan, farklı ülkelere dair eğer bir ipucunu bulduysa, koşturan bir üstadı, onu yaşayan ve yaşatan birini kaybettik. Acımız büyük. Bütün sevenlerine ve ailelerine baş sağlığı diliyoruz. Saltık ailesi sevdiğimi, tanıdığımız, ailesinin bir kısmının Kartal’da olduğu dostlarımızın üzüntüsüne ortak olmaya geldik. Sabır diliyorum.

"57 YILINA BİN YILLIK İNSANLIK TARİHİNİ SIĞDIRMIŞ DONANIMA SAHİPTİ"

Suavi: Ben bir dostumu, bir kardeşimi değil, ülkenin çok özel, çok donanımlı, bu bayrak yarışını sürdürebilme noktasında devamı olmayan bir evladını yitirdiğini düşünüyorum. Bu büyük bir kayıp. Bu iddialı bir cümle gibi olabilir ama Hasan’ı iyi tanıyan insanlar burada ne demek istediğimi anlayacaklar. Hasan telafisi zor bir insandır. Müthiş şeyler yaptı. 16, 17, 18’li yaşlardan itibaren 57’nci yaşına kadar, belki kalbi durana kadar olağanüstü çalışan bir arkadaştı. Ülkenin reddedilen dillerinden tutunuz kimliklerine kadar, adeta bir belleği, bir hafızayı üstelik hiçbir ayrım yapmaksızın hepsine eşit noktada yaklaşarak bir kültür köprüsüne dönüştüren bu istisna adam bence 57 yılına bin yıllık insanlık tarihini sığdırmış bir donanıma sahipti.

b.jpg

"İZLERİ HEP YAŞAYACAK"

Ahmet Selçuk İlkan: Hasan Saltık hem gönül dünyamız için hem de müzik ve sanat dünyamız için acı bir kayıp. Bir tek sözle, birkaç cümleyle anlatmak mümkün değil. Ne mutlu bize ki yaşarken de değer bilinenlerdendi. Çünkü biz sağlığında bilmeyiz kadrini, ölümünde mermerden yaparlar kabrini diyoruz. Ben inanıyorum ki Hasan Saltık yokluğunda da çok özlenecek, çok aranacaktır. Bugüne kadar atılmış bütün adımlarda onun izleri vardır. Onun hem sevgisini hem de kattıklarını büyük bir özlemle anacağız. En büyük özelliği de müzik tarihimizde gizli kalmış ne kadar deyişler, ağıtlar, türküler varsa hep bunları bize taşıdı. Halk ozanlarımızla yeniden bizim gönlümüze, gözümüze ve dünyamıza sergiledi. İzleri hep yaşayacak.

"ÖMRÜMÜZÜN BİR BÖLÜMÜ GİTTİ GİBİ HİSSEDİYORUM"

Mazlum Çimen: Ben bu coğrafyanın, bu ülkenin müziğinin, müzik dünyasının bir arkeoloğuydu. Müzik arkeoloğu... Kazıyıp çıkartan bir insan. Kültürel anlamda bir kayıp aslında Hasan. Ömrümüzün bir bölümü gitti gibi hissediyorum.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN