Hastanelerde salgın alarmı

Hastanelerde salgın alarmı

Kış aylarını başlamasıyla birlikte grip, nezle gibi üst solunum yolları hastalıklarının arttığı bugünlerde hastanelerdeki çocuk servisleri de alarm vermeye başladı. Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. İbrahim Etem Pişkin, yataklı çocuk servisleri ile yoğun bakımlarda artış olduğunu belirtti. Pişkin "Neredeyse servisimiz tam doluluk oranıyla çalışıyor. Yoğun bakımlarımızda gene artış görüyoruz" dedi.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Etem Pişkin, ertan enfeksi,yon hastalıkları nedeniyle hastanelerde yer kalmadığını söyledi. Prof. Dr. Pişkin, çocuklarda halsizlik, bitkinlik ve eklem ağrısına dikkati çekerek "Son dönemde viral enfeksiyonlarda belirgin artış görüyoruz. Özellikle influenza ve rinovirüs dediğimiz mikroplarda belirgin artış var. Bu iki mikrop aslında birbirinden çok farklı seyrediyor. Rinovirüs, nezle mikrobu.

İnfluenza dediğimiz de grip mikrobu. Her ikisinde ateş gözüküyor ama grip nezleye göre daha ağır seyirli. Çocuklarda halsizlik, bitkinlik, eklem ağrıları ön planda oluyor ve ateş 40 dereceye kadar yüksek seyrediyor. O yüzden influenza gördüğümüz noktalarda, okullarda belirgin olarak sıkıntı ortaya çıkıyor. Hastalar okula gidemeyecek düzeyde oluyor. Bununla beraber nezle olan hastaların genel halleri daha iyi oluyor ve okullara gidebiliyorlar" dedi.

'OKULLARDA MASKE KULLANILSIN'

Özellikle pandemi döneminde okullarda maske önlemi alındığını hatırlatan Pişkin "İnfluenza ve rinovirüs için de maske koruyucu. O yüzden mutlaka okullarda maske kullanmayı öneriyorum. Yine toplumda da Kovid-19'da yaptığımız gibi maske önlemlerimizi artırmayı öneriyorum. Bununla beraber hastane doluluk oranlarımızı arttırıyor çünkü influenza dediğimiz grip mikrobu takiben zatürreye ve orta kulak iltihabına neden olabiliyor. Çok ağır seyredebiliyor. Özellikle astım, kistik fibrozis gibi altta yatan kronik hastalığı olan çocuklarda bu virüs çok daha ağır seyredip, yatışa hatta yoğun bakım yatışına neden oluyor. Bu virüslerin ateş ve öksürüğün çok yoğun olduğu durumlarda, mutlaka bir doktor tarafından değerlendirilmesini öneriyoruz" diye konuştu.

'SON 10 GÜNDÜR YOĞUN ARTIŞ VAR'

Yataklı çocuk servisleri ile yoğun bakımlarda artış olduğunu kaydeden Prof. Dr. Pişkin "Şu anda influenza ve rinovirüsten hatta RSV'den dolayı servisimizde belirgin bir artış var. Neredeyse servisimiz tam doluluk oranıyla çalışıyor. Yoğun bakımlarımızda gene artış görüyoruz. Son 10 gündür yoğun bir artış var; bu hastalıkların çoğu virüslere bağlı. Aynı Kovid-19 gibi bu mikroplar da bir virüs. Bu salgın damlacık yolu ile bulaştığı için okullarda, kreşlerde çok belirgin bir şekilde bulaş oluyor.

Hasta sayısı, gün geçtikçe artıyor. O yüzden mümkün olduğunca bu hastalık semptomları gösteren çocuklarımızın izole olmaları, okula gitmemeleri ve maske kullanmaları gerekiyor. Bu çocuklarda akciğer ve ortakulak enfeksiyonları görülebildiği için antibiyotik ihtiyacı olabiliyor fakat genel olarak bunlar virüs olduğu için antibiyotikler, bu hastalıklarda işe yaramıyor" dedi.

'TEDBİR BİTTİ VİRÜSLER KARŞIMIZA ÇIKTI'

ZBEÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı'nda görev yapan Prof. Dr. Nihal Pişkin ise "Kapanmalarla bir şekilde enfeksiyon zincirinde kırılmayı sağladık ama şu anda bütün bu tedbirleri bıraktığımız için önceden korunduğumuz virüslerle artan sıklıkla karşılaşmaya başladık. Tabi ki öncelikle maske, mesafe ve hijyen hayatımızın bir parçası ama aşıyı da hatırlatmak gerekli. RSV, rinovirüs gibi etkenlerde aşımız yok ve Kovid-19 ile influenzaya göre hafif seyirli hastalıklar. Kapalı alan ve toplu taşımalarda maskeye tekrar dönmemiz gerekiyor. Henüz olmayanlar için grip aşısını ve Kovid-19 için hatırlatma dozunu öneriyoruz" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN