Hastanelerden randevu alınamıyordu, Bakan Koca'dan nihayet açıklama geldi: İki uygulama başlatıyoruz!

Hastanelerden randevu alınamıyordu, Bakan Koca'dan nihayet açıklama geldi: İki uygulama başlatıyoruz!

Yaklaşık 2021 yılından beri kamu hastanelerinde yaşanan yoğunluk nedeniyle Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ve ALO 182 üzerinden doktor randevusu almakta zorluk yaşanıyor. Randevu alabilen hastalara ise ise haftalar hatta aylar sonrasına tarih veriliyor. Yaşanan tıkanıklıkla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan nihayet açıklama geldi.

Devlet hastanelerinde son dönemde randevu bulunamaması sorunu hat safhaya çıktı. Şikayetlerini uzun süredir sosyal medyadan dile getiren vatandaşlara yanıt Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan bir yıl sonra geldi.

Bakan Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "MHRS randevu sorunları, beklenen iyileşme sağlanıncaya dek, odaklanacağımız bir numaralı konudur" ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) randevularında yaşanan tıkanıklıkla ilgili şunları söyledi:

"MHRS randevu sorunları, beklenen iyileşme sağlanıncaya dek, odaklanacağımız bir numaralı konudur. Sistemde oluşan gereksiz yük artışı ve vakit kaybına karşı iki uygulama başladı. Zamanın kullanımında karşılıklı bir başarı, bizi şu an hayal edilemeyen noktalara götürebilir."

fahrettin-koca-mhrs-randevu-sorunu.jpg

DEVLET HASTANELERİNE NEDEN RANDEVU ALINAMIYOR?

Haber Global'den Gökhan Kam'a konuşan konuşan uzmanlar, çok fazla mükerrer randevunun olduğunu belirterek sorunun üç basamaklı sevk sisteminin uygulanması ve sağlık okuryazarlığının öğretilmesiyle giderilebileceği görüşünde.

Hastanelerde 'gerçek hastalardan' çok 'gerçek olmayan hastaların' olduğunu belirten İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, "Randevular çok gereksiz yere meşgul ediliyor" dedi.

Sistem kurulurken hedeflenen sevk zincirinin hayata geçirilmediğini anlatan Saip, "Türkiye'de dünyanın hiçbir yerinde uygulaması olmayan, sevk zinciri olmadan vatandaşların istediği zaman, istediği hastanede, eş zamanlı olarak birçok hastanede muayene olması mümkün. Mükerrer ve gereksiz hastane randevuları çok fazla, gerçek hastalar hizmete ulaşmakta güçlük çekiyorlar" diye konuştu.

pinar-saip-kimdir.jpg
İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip

"MERKEZİ RANDEVU SİSTEMİ DEĞİŞMELİ, YEREL SİSTEM GETİRİLMELİ"

Doktor başına düşen hasta sayısının çok fazla arttığının altını çizen Saip, "Randevu süreleri merkezi olarak 5 dakikada bir veriliyor. Kendisine 5 dakika ayrılan kişi gerekli tatmini bulamıyor. Çünkü bu sürede yeterince muayene edilmesi, hasta olup olmadığının anlatılması ve hastaysa da gerekli tanısının konması mümkün olmadığı için hastaların tekrar tekrar başvurmaları söz konusu" dedi.

Randevuların merkezi sistemden verildiğini söyleyen Saip, "Hastanelerin randevu sistemleri kendilerine ait olmalı" diyor. Saip'e göre, Ankara'dan verilen merkezi randevu sistemi doğru değil. Aile hekimi basamağını atlayan çoğu hasta soluğu devlet hastanelerinde aldığı için de randevu sistemi tıkanabiliyor.

"GERÇEK HASTALARIN HASTANEYE YÖNLENDİRİLMESİ GEREKİYOR"

Hastanelere bu konuda baskı yapılmaması, özgür bırakılması lazım gerektiğini belirten Saip, "Şu anda sistem çok karmaşıklaşmış durumda. Eş zamanlı, mükerrer randevular ve tetkikler maalesef sistemi tıkıyor" ifadelerini kullandı.

Yaşanan bu sorunun çözümünü ise Saip şöyle anlattı:

"Sağlık sisteminde mutlaka birinci basamaktan ikinci ve üçüncü basamağa giderken sevk zincirinin kurulmuş olması lazım. Basamaklar arasında entegrasyon lazım. Gerçekten ihtiyacı olan hastaların hastanelere yönlendiriliyor olması gerekiyor."

aile-hekimleri-dernekleri-federasyonu-baskani-ozlem-sezen.jpg
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Özlem Sezen

"SAĞLIK OKURYAZARLIĞI ÖĞRENİLMELİ"

Yoğunluğun azalması için sevk zincirinin olmasını gerektiğini belirten Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Özlem Sezen, sadece sevk zincirinin yeterli olmayacağını aynı zamanda vatandaşların sağlık okuryazarlığı konusunda bilinçli olmasını gerektiğini söylüyor.

"Vatandaş, ne zaman hastaneye, ne zaman acile başvurması lazım ya da tetkik yaptırması gerekiyor bilmeli" diyen Sezen, "Bir kişi üç ayrı hastanede bir hafta arayla MR (Manyetik Rezonans Görüntüleme) çektirebiliyor. Aile hekimine gelip canının istediği tahlili yaptırmak istiyor. Bunun olmaması gerektiğini, ne zaman olması gerektiğini anlatıyoruz" şeklinde konuştu.

"CANI İSTEYEN HASTANEDEN RANDEVU ALIYOR"

Acile rutin şikayeti için gidenlerin olduğunu belirten Sezen, "Üç aydır devam eden bir şikayet için acile gidilmez" diyor. 'Ben kendi kendime ceviz suyu içtim kolesterolüm düştü mü bakalım' diye tahlil yaptırmak isteyenlerin olduğunu anlatan Sezen, "Bunlara hekim karar verir. Kişiler her canı istediğinde her kuruma rahatlıkla başvurduğunda hizmet alması gerektiğini düşünüyor. Böylece hem bir yığılım oluyor hem de iş yükü artıyor" ifadelerini kullandı.

RANDEVUSUZ HASTANEYE GİDİLİYOR Mİ?

Sağlık Bakanlığı (MHRS) Merkezi Hekim Randevu Sistemi'nin 182 numaralı telefonundan, www.mhrs.gov.tr randevu alarak randevulu muayene olabilirsiniz.

Hastanelere ve bağlı semt polikliniklerinde bazı sınırlamalar hariç randevusuz muayene alınmıyor.

hastane-randevusu-neden-alinamiyor.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN