Havalar ne zaman serinleyecek? Sıcak hava ne kadar sürecek? Türkiye geneli hava durumu

Havalar ne zaman serinleyecek? Sıcak hava ne kadar sürecek? Türkiye geneli hava durumu

Son yılların en sıcak yaz günlerini geçiren Türkiye, peş peşe gelen orman yangınlarıyla sarsıldı. Havaların serinlemesini ve yağmur yağmasını bekleyen vatandaşlar, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün hava durumu tahminlerine göre pazar gününe kadar bekleyecek. 9 Ağustos 2021 Pazartesi gününden itibaren hava sıcaklıklarının 5-6 derece düşmesi bekleniyor. İşte; İstanbul, Ankara, İzmir hava durumu tahmini...

Yurt genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden aşırı sıcaklar etkisini sürdürürken meydana gelen 'yangın fırtınası'nın dinmesi için havaların serinlemesi gerekiyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün (MGM) tahminlerine göre sıcak havanın etkisi hafta sonuna kadar devam edecek. MGM'den yapılan son uyarıda, "Hava sıcaklıklarının hafta boyunca Marmara Bölgesi ile Ege ve Akdeniz kıyı kesimlerinde mevsim normallerinin 4 ila 8 derece üzerinde seyredeceği tahmin edilmektedir" denildi.

20210802-2-49438851-67546190.jpg

AŞIRI SICAK HAVALAR NE KADAR BİTECEK?

Prof. Dr. Şükran Sibel Menteş, halen Türkiye'nin kuzeydoğu ve doğusunun atmosferin yukarı seviyelerindeki oluğun etkisinde olduğunu belirtiyor ve özellikle batı bölgelerinin Afrika orijinli sıcaklığın etkisinde bulunduğunun altını çiziyor.

Doç. Dr. Ahmet Öztopal ise bu durumun yarına kadar devam edeceğini vurguluyor ve yer seviyesinde ise Arabistan orijinli alçak basınç alanının güneydoğudan kuzeybatıya doğru etki alanını genişleterek ilerleyeceğini söylüyor:

"Yer ve yukarı seviyedeki bu sistemlere bağlı olarak, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi sağanak yağış etkisindeyken Ege ve Akdeniz Bölgesi sıcak havanın etkisinde bulunuyor. Maksimum sıcaklıklar Marmara Bölgesi'nde 36-38 derece civarındayken, Ege Bölgesi'nde 38-42 derece ve Akdeniz Bölgesi’nde ise 42-45 derece civarında."

Dr. Güven Özdemir de Batı Akdeniz ve güney Ege bölgesinde perşembe gününe kadar sıcaklıklar artarken, nem yüzde 11 ile yüzde 30 arasında olacak diyor. Ayrıca Özdemir, rüzgarın güney ve güneybatı yönlerden saatte yaklaşık 20 kilometre hızla eseceğini de vurguluyor:

"Marmaris ve Dalaman bölgesinde de sıcaklıklar perşembe gününe kadar aşırı yüksek olacak. Güneş altında durulmamalı. Hatta güneş altında ve yangın riski olan yerlerde bu sıcaklıklar 60 derecelere varacak. Vatandaşlar, sabah 10.00-17.00 arasında kesinlikle dışarı çıkmamalı."

20210802-2-49438851-67546190.jpg

HAVA NE ZAMAN SOĞUYACAK?

Dr. Güven Özdemir, cuma gününden itibaren Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde havanın neminin gündüz yüzde 65, gece yüzde 75 civarında olacağının altını çiziyor:

"Şu an düşük nem ve kuvvetli kuzeyli rüzgarlar yangın riskini devam ettiriyor. Bu nedenle ormanlık alanlardaki kolay tutuşmayı sağlayan cam, pet şişe, şişe ve çöplerin bu bölgelerden uzaklaştırılması gerekir. Cuma günü ve sonrası ise rüzgâr hızı saatte 10 ila15 kilometrelere kadar gerileyecek. Hava sıcaklıları ise 28 ila 33 derece arasında olacak. Bunu da yangın felaketinin büyük ölçüde azalabileceğinin müjdesi olarak kabul edebiliriz."

Ayrıca Özdemir bu duruma paralel olarak, Marmara ve İç Anadolu'da da cuma gününden itibaren aşırı sıcaklıklarda azalma, cumartesi günü ise Marmara'nın doğusu ve güneyi, Karadeniz ve Doğu Akdeniz bölgelerinde yağış ihtimalinin yüksek olduğunu söylüyor. Ayrıca pazar günü Ordu, Trabzon, Rize ve Artvin'de "Şiddetli yağışlara dikkat!" diyerek uyarıyor.

Bugünkü meteorolojik verilere ve değerlendirmelere göre, cumartesiden itibaren sıcaklıklarda 5-6 derecelik düşüşler bekleniyor.

İSTANBUL 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU

2021-08-04-153037.jpg

ANKARA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU

2021-08-04-153100.jpg

İZMİR 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU

2021-08-04-153131.jpg

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, aşırı sıcaklar nedeniyle, "Hafta boyunca batı ve güney kıyılarda etkili olması beklenen sıcak hava dalgası nedeniyle, öğle saatlerinde (11 ile 16 saatleri arasında) başta yaşlılar, çocuklar ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın sıcak çarpmasına karşı dikkatli ve tedbirli olmaları önem arz etmektedir" uyarısı yaptı.

TÜRKİYE HARİTALI HAVA DURUMU TAHMİNİ

5 AĞUSTOS 2021 PERŞEMBE

haritatahmingun1.jpg

6 AĞUSTOS 2021 CUMA

haritatahmingun2.jpg

7 AĞUSTOS 2021 CUMARTESİ

haritatahmingun3.jpg

8 AĞUSTOS 2021 PAZAR

haritatahmingun4.jpg

9 AĞUSTOS 2021 PAZARTESİ

haritatahmingun5.jpg

İL İL HAVA DURUMU TAHMİNİ

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN