Yangın söndürme topu nedir, ne işe yarar, nasıl çalışır? İşte yangın söndürme topu fiyatları

Yangın söndürme topu nedir, ne işe yarar, nasıl çalışır? İşte yangın söndürme topu fiyatları

Küçük yangınları saniyeler içerisinde durdurabilen yangın topu (fireball) basınçsız strafor bir mekanizmadan oluşuyor. Yangın tüplerine göre daha kolay taşınabiliyor ve daha etkili olabiliyor. Alevle temas eden yangın topu patlayarak içindeki kuru tozlu kimyasal etrafa yayıyor. İşte, yangın söndürme topları hakkında bilgiler...

Teknolojinin zaman içerisinde gelişmesiyle yangın söndürme araçlarında da ilerleme kaydedildi. Kapalı mekanlarda veya araçlarda yaygın olarak kullanılan yangın tüplerinin uzun süre kullanılmaması durumunda etkisini yitirmesi dolayısıyla son dönemde 'yangın söndürme topları' ilgi görüyor.

ekran-resmi-2021-08-03-12-59-13.png

YANGIN TOPLARI ORMAN YANGINLARINDA KULLANILIR MI?

Muğla'nın Marmaris ilçesinde devam eden orman yangın bölgesinde bulunan Şahan Gökbakar, yaptığı canlı yayında yangın söndürme topuna dikkat çekti.

Müdahale gelmeyince yangın söndürme çalışmalarına bölge halkıyla birlikte katılan ünlü oyuncu, "Ben bugün sabah itibarıyla buraya yangın topu denen bir malzeme bulup getirttim koli koli. Biz sabah burada yanan ufak tefek ateşlere, buradaki halkla beraber müdahale ettik ve buraları söndürdük."

Yangın söndürme toplarının küçük bir alanda meydana gelen yangınları söndürmek üzere (örneğin ev mutfağı) tasarlanmasından dolayı, binlerce metrekare alanda meydana gelen orman yangınlarına karşı fazla etkili olamayacağı belirtiliyor.

YANGIN SÖNDÜRME TOPU NEDİR?

Yangın topu, küçük yangınlara hızlı müdahale edebilmek için geliştirilmiş basınçsız top şeklinde bir strafor kaptır. Söndürme maddesi kuru tozlu kimyasal olup çalışma düzeneği saniyeli fitil ve elektrik aktivasyonludur. Küçük oluşu nedeniyle yangın tüplerine göre daha kolay taşınabilir ve yangına müdahaleyi kolaylaştırır.

06.jpg

YANGIN SÖNDÜRME TOPU NASIL ÇALIŞIR?

Alevle temas ettikten 3 ile 5 saniye sonra patlayan yangın topu, saniyeler içinde yangını söndürür. Tek bir top açık alanda 3 metreküplük alana etki eden yangınları söndürmeye yeter. Bakım-onarım gerektirmemesi ve küçük olması dolayısıyla yangın söndürme tüplerine göre daha avantajlıdır.

YANGIN SÖNDÜRME TOPU FİYATI NE KADAR?

28 Temmuz 2021 Perşembe günü yurt genelinde ortaya çıkan orman yangınlarının ardından yangın söndürme toplarına yoğun ilgi gösterildi. Orman yangınlarında kullanılmak üzere tasarlanmasa da vatandaşlar evlerindeki olası yangınlar için online alışveriş sitelerinden yangın söndürme topu siparişi veriyor.

Yangın söndürme topu fiyatları 200-250 TL arasında değişiyor. Fakat son günlerdeki orman yangınlarının ardından yangın toplarına yoğun ilgi gösterilince fiyatlar 400-450 TL'lere kadar yükseldi.

e72cwlrxmamdgfc-horz.jpg

YANGIN SÖNDÜRME TOPU FİYATLARINA İNCELEME

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Twitter'dan yaptığı açıklamada, yangın söndürme topu, yangın tüpü, yangın söndürme kıyafetleri gibi ekipmanlarda fahiş fiyat artışları yapıldığına ilişkin iddiaların Bakanlık tarafından incelemeye alındığını belirtti.

Muş, "Ülkemizin yangınlarla mücadele ettiği bu dönemde, çalışmaları sekteye uğratacak olan her türlü suistimal cezasız kalmayacaktır ve fırsatçılar cezalandırılacaktır.

Bu çerçevede Bakanlığımız Ticaret İl Müdürlükleri tarafından gerekli denetimlere başlanmıştır" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN