Arazöz nedir, ne iş yarar? İşte arazöz özellikleri

Arazöz nedir, ne iş yarar? İşte arazöz özellikleri

Orman yangınlarına müdahale eden itfaiye envanterinde yer alan arazöz, alevlere karadan su sıkılması sağlıyor. Kamyon tipi tekerlekli bir araç olan arazöz, boyutuna göre 2 ton ile 18 ton su taşıma kapasitesine sahip olabiliyor. İşte, arazöz hakkında bilgiler...

Yaz aylarında artış yaşanan orman yangınlarında söndürme çalışmalarına destek veren araçlar arasında arazöz de yer alıyor. İtfaiye arazözleri karadan, helikopterler ve yangın söndürme uçakları ise havadan yangınlara müdahale ediyor.

Orman tipi itfaiye arazözleri, ormanların derinlerinde ve çalılıklarda, erişilmesi zor arazilerdeki yangınları söndürmek amacıyla tasarlanmış araçlardır. Aracın dışını çevreleyen koruyucu katman ve araç içindeki ekipman sayesinde yangında itfaiye ekibinin güvenliği de sağlanmış olur.

6103bca0bf21442bbc6aeed0.jpg

ARAZÖZ NEDİR?

Arazöz (Fransızca arroseuse); kamyon, traktör türünde bir taşıta su tankı ve sulama sistemi yerleştirilerek imal edilen ve genellikle ön ya da arkasında sulama düzeneği bulunan motorlu araçtır.

Arazöz, yolları ve meydanlarının temizlenmesinde ve de yol kenarlarında bulunan yeşillikleri sulama için kullanılır. Gerek yol üstü, gerekse yol kenarlarında oluşan pisliklerin sulama yöntemiyle temizler.

ARAZÖZ NE İŞE YARAR?

Toprak, bozuk satıhlı ve stabilize yollardaki toz oluşumunu engellemek için de faydalanılır. Yapı inşaatları ve özellikle yol inşaatlarında çalışan makinelerin su teminini sağlamak için de kullanılır.

Acil durumlarda yangın söndürme çalışmalarına da destek veren bu araçların itfaiyelere özel olarak üretilenleri de mevcut.

6103bca0bf21442bbc6aeed0.jpg

ARAZÖZ KAÇ TON SU ALIR?

Arazözler 3,5 ton su taşıma kapasitesine sahiptir. Orman arazözleri ise 12000 litreye kadar su almaktadır. Ayrıca bu araçlarda 40 bar'lık yüksek basınç kademesi ve 8 bar'lık normal basınç kademesi olmak üzere çift basınç kademeli su pompası bulunmaktadır. Arazöz ile hortumun ucundaki tabanca arasındaki her 10 m'lik kot farkı ± 1 bar basınç kaybına veya kazancına neden olmaktadır.

Öte yandan arazözlerin su taşıma kapasitrleri, boyutuna göre değişmekle birlikte 2 ton ile 18 ton arasında su taşıma kapasitelerinin olduğu biliniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN