Türkiye'de orman yangınları söndürüldü mü? İşte son durum

Türkiye'de orman yangınları söndürüldü mü? İşte son durum

Akdeniz ve Ege bölgelerinde çıkan orman yangınlarında son duruma ilişkin açıklama yapan Orman Genel Müdürlüğü, 4 Ağustos 2021 saat 10.00 itibarıyla 174 yangının 160'sının kontrol altında olduğunu, 14'ü için çalışmaların sürdüğü belirtildi. İşte, orman yangınlarında son durum...

28 Temmuz 2021 Perşembe günü Antalya'nın Manavgat ilçesinde başlayan orman yangını, adeta 'yangın fırtınası'na dönüşerek diğer illerde de ortaya çıktı. Muğla'nın Datça, Marmaris, Bodrum ilçeleri, Aydın'ın Didim ilçesi, Adana, Osmaniye, Kocaeli, Mersin, Elazığ, Hatay ve Isparta'da ardı ardına yaşanan orman yangınları nedeniyle doğa ağır tahribat alırken, bazı köyle tamamen yandı.

TÜRKİYE'DE YANGINLAR SÖNDÜRÜLDÜ MÜ?

Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Türkiye'nin birçok noktasında devam eden orman yangınlarıyla ilgili bilgilendirme yaptı.

OGM'nden yapılan açıklamada, 4 Ağustos 2021 Çarşamba günü saat 10.00 itibarıyla, "39 ilde 174 adet orman yangını meydana gelmiş olup, bu yangınların 160 adedi kontrol altına alınmıştır. 6 ilde 14 adet yangını kontrol altına alma çalışmaları devam etmektedir" denildi.

aw384566-02.jpg

ORMAN YANGINI ÇIKAN İLLER LİSTESİ

* Antalya - Manavgat
* Muğla - Datça, Marmaris, Bodrum
* Aydın - Didim
* Adana
* Osmaniye
* Mersin
* Kayseri - Yahyalı
* Manisa - Soma
* Kütahya - Emet
* Balıkesir
* Kilis
* Kahramanmaraş
* Kocaeli
* Hatay - İskenderun
* Bursa - Keleş
* İzmir - Ödemiş
* Diyarbakır - Dicle
* Karaman
* Tunceli - Hozat

ORMAN YANGINLARI DEVAM EDİYOR MU?

Emniyet Genel Müdürlüğü, Antalya ve Muğla'daki yangın söndürme çalışmalarına destek vermek amacıyla bölgeye 112 Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) sevk etti.

Jandarma Genel Komutanlığı, yurdun çeşitli bölgelerindeki orman yangınlarını söndürme çalışmalarına, 2 bin 310 personel, 317 araç ve 4 helikopterle destek veriyor.

Sahil Güvenlik Komutanlığı, 520 sahil güvenlik personeli, 1 sahil güvenlik korveti, 26 sahil güvenlik botu, 3 dalış emniyet güvenlik ve arama kurtarma timi, 1 sahil güvenlik helikopteri ile yangın söndürme ve tahliye çalışmalarına destek veriliyor.

Muğla ve Antalya'da 869 kişinin tedavisi tamamlandı. 47 kişinin tedavisi sürüyor.

aw384566-06.jpg

DÖRT BAKAN BÖLGEDE

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da bölgedeki söndürme çalışmalarını koordine ediyor. Çavuşoğlu, koordinasyon merkezinde bulunurken, Kurum ve Karaismailoğlu, yangından etkilenen köylerde vatandaşı ziyaret ediyor, taleplerini dinliyor.

Bakan Kurum; Şişeler, Evrenler Yavşı, Yukarı Işıklar, Salur, Sırtköy ve Sevinçköy'de incelemelerde bulunacak. Bakan Karaismailoğlu ise İbradı'daki yol şantiyesini ziyaret edip Manavgat'ın Yaylaalan, Tilkiler ve Sevinçköy mahallelerini ziyaret edecek.

YANGIN BÖLGELERİNE İNSANİ YARDIM

Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada da yangın mağdurlarına yönelik yardımlarla ilgili son durum paylaşıldı.

Antalya, Muğla, Mersin, Adana ve Osmaniye'ye; AFAD, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından toplam 62,5 milyon TL nakdi yardım gönderildi.

Bin 759 vatandaşa barınma hizmeti veriliyor. Afetzede vatandaşların acil barınma ihtiyacının karşılanabilmesi için; yangın bölgelerine 357 aile tipi çadır, 40 genel maksat çadırı, 204 yaşam konteyneri ve 42 WC-duş konteyneri sevk edildi.

Yangından etkilenen vatandaşların beslenme ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla; yangın bölgelerinde günlük 19 bin 435 kişi/öğün sıcak yemek dağıtılıyor.

Ayrıca ihtiyaçlar doğrultusunda bin 700 koli hijyen malzemesi ile 100 gıda kolisi dağıtıldı.

aw784416-01-16-9-1582533505.jpg

ORMAN YANGINLARI NEDEN SÖNDÜRÜLEMİYOR?

2019 yılına kadar orman yangınlarına envanterindeki 9 uçakla müdahale eden Türk Hava Kurumu'nun (THK) yaşanan orman yangınlarında neden kullanılmadığı merak konusu oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın THK uçaklarının uçamayacak halde olduğunu dile getirse de eski THK Merkez Denetleme Kurulu Başkanı Bayram Duman, "Yangın çıkalı 5 gün oldu. Benim aldığım net bilgi, 2 uçağımız talimat gelirse 5 gün içerisinde havada olur" ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye orman yangınları için gönderdiği söndürme uçaklarının THK'nin 'eski' ve 'atıl' denilen uçaklarının benzeri olduğu görüldü.

ORMAN YANGINLARDA NE KADAR ALAN YANDI?

Gazeteci Fatih Portakal, günlerdir yanan ormanların büyüklüğüne dikkat çekti. Portakal, "81.398 adet futbol sahası büyüklüğünde bir alan yandı" ifadelerini kullandı.

Twitter hesabından paylaşım yapan Portakal, şunları yazdı:

"547.000 dekar alan yanmış şu ana kadar. Kül olan büyüklüğü kafanızda canlandırmak istedim: 81.398 adet futbol sahası büyüklüğünde bir alan yandı. Hala yanıyor."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN