Herkes İstanbul'dan yavaş yavaş kaçıyor! TUİK verileri şok etti: Böyle giderse İstanbul'da Türk kalmayacak

Herkes İstanbul'dan yavaş yavaş kaçıyor! TUİK verileri şok etti: Böyle giderse İstanbul'da Türk kalmayacak

İstanbul’da zorlaşan yaşam koşulları orada yaşayanları göç etmeye zorluyor! Herkes İstanbul'dan yavaş yavaş kaçıyor! TUİK verileri şok etti! Korkutan sonuçlar ortaya çıktı! Böyle giderse İstanbul'da Türk kalmayacak...

İstanbul, Türkiye'nin en büyük metropolü olarak yıllardır yoğun göç alan bir şehir olmuştur. Ancak son beş yılda yaşanan dikkate değer bir trend, Türk nüfusunun İstanbul'u terk etmesi şeklinde kendini gösteriyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, bu süre zarfında tam 2.2 milyon Türk, İstanbul'dan ayrıldı ve memleketlerine veya çevre illere göç etti.

GÖÇ DALGASI BÜYÜYOR

1200x675.webp

Bu büyük göç dalgasının temel nedenleri arasında, öncelikle Suriyeli göçü, artan kira ve gıda fiyatları öne çıkıyor. Suriyeli sığınmacıların İstanbul'a yoğun şekilde akını, şehirdeki nüfus dengesini değiştiriyor ve ekonomik baskıları artırıyor. Bununla birlikte, yükselen kira ve gıda fiyatları da İstanbulluları zorluyor ve şehri terk etmelerine sebep oluyor.

Özellikle dikkat çeken bir diğer faktör ise, yabancıların İstanbul'u tercih etmesi. Paralı Mısırlılar, Ukraynalılar, Ruslar ve İranlılar, İstanbul'dan mülk alarak bu trendi destekliyor. TÜİK verilerine göre, her ay 3 ile 5 bin arasında konut, yabancılar tarafından satın alınıyor. Bu durum, hem konut fiyatlarını yükseltiyor hem de yerli Türklerin ev sahibi olma sürecini zorlaştırıyor.

2 MİLYON 182 BİN KİŞİ İSTANBUL’U TERK ETTİ

5e3a8131c03c0e27d4883dee.webp

2018-2022 yıllarını kapsayan son beş yılda, 2 milyon 182 bin kişi İstanbul'u terk etti. Bu rakam, 2018'de 596 bin iken, 2019'da 378 bine düşse de, sonraki yıllarda tekrar artarak 2022'de 418 bini aştı. Göçün ana sebeplerinden biri, yüzde 22.1 ile "daha iyi konut ve yaşam koşulları" olarak belirlendi.

Bu veriler ışığında, İstanbul'un nüfusu Suriyelilerle birlikte 16 milyon 440 bin olurken, hala göç verenlerin sayısı gelenlerden 199 bin fazla. Ekim başı itibarıyla, 576 bin yabancı, ikamet izni ile İstanbul'da yaşıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN