Heyecanla beklenen EYT'den kimler yararlanacak belli oldu!

Heyecanla beklenen EYT'den kimler yararlanacak belli oldu!

Binlerce vatandaş internet üzerinden EYT gelişmelerini merakla araştırıyor. Peki EYT düzenlemesinden kimler yararlanacak? Tüm detaylar haberimizde.

Emekli olmak isteyen vatandaşlar merakla EYT düzenlemesinin yasalaşmasını bekliyor. Peki EYT düzenlemesinden yararlanacak kişiler kimler? EYT düzenlemesi ile ilgili tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

EYT DÜZENLEMESİNDEN KİMLER YARARLANACAK

EYT ile ilgili edinilen son bilgilere göre 1 Şubat tarihi itibariyle emekli olacak vatandaşların maaş hesaplamasına başlanacak. 8 Eylül 1999 tarihinden önce SSK, Bağ Kur ve Emekli Sandığı kapsamında sigortalı olarak işe başlayan vatandaşlar EYT kapsamında olacak. EYT çıkmasaydı 5 bin 900 gün tamamlandıktan sonra vatandaşlar emekli olacaktı ve prim günleri koşulları farklı olacaktı. 1999 senesi öncesinde SSK'lı olan çalışan kadınlar 5000 prim gününü ve 20 sene sigortalı süresine bağlı, Emekli Sandığı kapsamında olan kadınlar da 7200 prim gününü tamamlamak zorunda oluyor. EYT düzenlemesi ile birlikte 1999 senesi öncesinde prim gününü ve sigorta süresinin koşulları kapsamında emekli olma hakkı gelirse Emekli Sandığı kapsamında olan kadınlar 7200 günü, erkek çalışanlar ise 9000 günü tamamlayarak EYT yasasından faydalanabilecekler. 18 yaşından önce çalışmaya başlayan vatandaşların EYT yasasından faydalanmasında bir engel olmayacak. Ancak sigorta süresi 18 yaşını geçtikleri andan itibaren sayılacak ve 18 yaşları dolmadan önce ödenmiş primleri prim günlerine dahil edilecek. SSK kapsamında olan erkekler 25 yıl sigorta süresi 27 Haziran 2000 tarihinde başlıyor ve 2025 senesinde sigorta süresi tamamlanarak EYT yasasından faydalanabilir.

EYT Yasasından Kimler Yararlanacak

1999 SENESİ ÖNCESİ MEMURLAR İÇİN EYT

8 Eylül 1999 tarihinde ve daha öncesinde SSK, Bağ Kur ya da Emekli Sandığı kapsamında sigortalı olarak çalışan insanların prim günü koşulları farklı sayılıyor. 1999 senesi öncesinde SSK kapsamında olan kadınlar 5000 prim günü ve 20 yıl sigorta süresine tabi tutuluyor. Emekli Sandığı kapsamında olanlar ise 7200 prim günü tamamlamak zorunda kalıyor. EYT yasası ile birlikte 1999 senesi öncesinde prim günü ve sigorta süresinde emekli olma hakkı gelirse Emekli Sandığı kapsamında olan kadınlar 7200 günü, erkekler ise 9000 günü tamamlayarak EYT yasasından faydalanabilecekler.

STAJ EYT İÇİN GEÇERLİ OLACAK MI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin staj konusu ile ilgili EYT kapsamında olunmayacağını, sigorta girişi olanlar için bir sorun olmayacağını ancak stajyer ve çıraklığın bir sigorta girişi olmadığını belirtmişti. Eylül 1999 senesi öncesinde sigorta başlangıcı olan insanlar için EYT yasası gelecek. Bahsi geçen tarih öncesinde sigortalı olarak çalışan kadınların 20 sene çalışma ve 5 bin prim günü şartını tamamlamaları halinde EYT düzenlemesinden yararlanabilecek. 1999 senesi Eylül ayı öncesinde sigortası başlayan erkekler ise 25 sene sigorta süresi ve 5 bin prim gününü doldurduktan sonra emekli olabilecekler. EYT düzenlemesinden yararlanmanın şartı çalışma süresi ve 5 bin prim günü doldurulması. Hizmet süresini doldurmayan ve prim günü sayısı eksik olan vatandaşlar EYT düzenlemesinden yararlanamayacak.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN