İkinci el araç satışlarında kriz son buldu! Bakanlığın o hamlesi işe yaradı: Araç piyasasında yeni şahlanış zamanı

İkinci el araç satışlarında kriz son buldu! Bakanlığın o hamlesi işe yaradı: Araç piyasasında yeni şahlanış zamanı

İkinci el araç piyasası resmen rahat bir nefes aldı! Ticaret Bakanlığı tarafından alınan tedbirler fiyatlarda gerileme sağlarken, araç satışlarının da artmasına neden oldu. İşte, ikinci el araç piyasasındaki büyük değişim...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarafından açıklanan verilerde, noter aracılığı ile yapılan devir işlemlerini gösteren ikinci el araç satışlarında Ocak ile Temmuz dönemlerinde yaşanan artışlar dikkat çekti.

Temmuz ayında ikince el araç satışları geçtiğimiz senenin aynı ayına kıyasla %32,1 oranında artış göstererek 567 bin 274'e, diğer araç satışları ise yüzde 53,4 oranında artış ile 334.451'e ulaşmayı başardı. Böylelikle toplam araç satışlarında %39,3 yükseliş olarak 901.725'e ulaşıldı.

2023 yılının 7 ayındaysa, ikinci el araç satışları geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla %24,7 artış göstererek 486.122'ye, toplam araç satışları da %24 artış ile 6 milyon 616.447'ye ulaştı.

c-tesi-h-8-ic.jpg

YILIN İLK 7 AYINDA OTOMOBİL SATIŞLARI ÖN PLANDA

Yılın ilk 7 ayında ikinci el piyasasındaki alım ve satımların sıfır araç satışlarıyla karşılaştırıldığında sönük kaldığını belirten, Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, "İlk 7 ay içinde, ikinci el piyasada, en yüksek satış sayıları otomobilde 741 bin 828 ile mayısta, toplam satışlarda da 1 milyon 104 bin 572 ile yine aynı ayda görüldü.

Kamyonet satışları da yüzde 22,3 artış gösterirken artış oranı, minibüste yüzde 7,9, kamyonda yüzde 1,5, otobüste yüzde 0,1'le düşük kaldı. Öte yandan 7 aylık dönemlere göre traktör satışlarındaki artış yüzde 4,5'te kaldı." ifadelerine yer verdi.

c-tesi-h-8-ic2.jpg

FİYATLARDA FAHİŞ ARTIŞ DÖNEMİ BİTTİ

Ticaret Bakanlığı tarafından ikinci el piyasasında yaşanan kayıt dışılığın ve fahiş fiyat artışının önüne geçmek amacıyla başlatılan düzenlemelerin sektörde rahatlamaya ve fiyat gerilemesine neden olduğuna değinen Erkoç, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bilindiği gibi Ticaret Bakanı'mız Ömer Bolat göreve geldiğinde sektör temsilcileri ile geniş çaplı bir toplantı gerçekleştirmiş, sektörde yaşanan aksaklıkların çözümü noktasında çok önemli adımlar atmaya başlanmıştı. Bu doğrultuda hayata geçirilen 6 ay 6 bin kilometre kısıtlamasının bireysel satışları da kapsaması ve ikinci el araçların ilan yoluyla sıfır araçların fiyatının üzerinde satılmasını engelleyen düzenleme fiyatlara olumlu olarak etki etmeye başladı. Fiyatların yavaş yavaş geri geldiğini, köpüğün ortadan kalktığını söyleyebiliriz. Alınan tedbirlerin fiyatları olumlu etkilemesi ikinci araç satışlarının artmasına katkı sağladı."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN