İlk astronotum diyerek Japonya'yı kandırdı! Gerçek ortaya çıkınca sırra kadem bastı: Japonya'da herkes bu Türk'ü konuşuyor

İlk astronotum diyerek Japonya'yı kandırdı! Gerçek ortaya çıkınca sırra kadem bastı: Japonya'da herkes bu Türk'ü konuşuyor

Başta Japonların olmak üzere tüm dünyada gündem olan ve “İlk Türk astronotum” diyerek insanları kandıran o vatandaş resmen sırra kadem bastı. Gerçekler ortaya çıkınca kendisi ortadan kayboldu. Tüm dünya bu Türk’ü konuşuyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

Serkan Anılır isimli Türk vatandaş, başta Japonları ve daha sonra neredeyse tüm dünyayı “ilk Türk astronotum” diyerek kandırdı ve olayın aslı ortaya çıkınca kendisi ortadan kayboldu. Sputnik’te yer alan habere göre söz konusu kişi adını tarihe yazdırdı lakin ilk türk astronot olarak değil “Japonları kandıran Türk olarak. İşte olayın detayları…

yeni-proje-7-001.jpg

SOSYAL MEDYANIN İLK GÜNLERİNDEN BERİ KANDIRIYOR

Serkan Anılır, sosyal medya arenasının toplumda yavaş yavaş yayılmaya başladı ilk günlerde yani bundan neredeyse 15 ila 20 sene önce ortaya çıktı ve bir anda hem sosyal medyanın hem de basının gündemine bir bilim insanı kimliğiyle girdi. Öyle ki 2004-2010 yılları arasında birçok kişi onu sosyal medyadan gördüklerinden dolayı Japonya’da önemli çalışmalar yapan biri olarak bildiği için insanlar ondan Japonya’nın süper beyni', 'Türk Bilim Adamının Uzay Asansörü: ATA' ve 'Japonların Türk samurayı' unvanlarıyla bahsetti.

Edinilen bilgilere göre söz konusu vatandaş yüksek lisansını Almanya’da yüksek teknoloji alanında yaparken, doçent doktor unvanına sahip olmuş ve uzay fiziği üzerine Tokyo’da çalışmalar yapmış. Bununla kalmayarak tam 8 üniversitede profesör unvanıyla ders veren, ilk Türk astronot, NASA’da Uzay Asansörü, Japonya’da Uzay Şemsiyesi projelerinde söz sahibi olan, Japonya Uzay Havacılık Dairesi’ndeki (JAXA) uzay-fizik bölümünde başkanlık yapan, 9 bin kişinin çalıştığı JAXA’daki tek yabancı olarak görev alan ve 2009 yılında Cadde Yayınları’ndan çıkan 'Türk’ten Samuray Olur mu?' kitabının yazarı olarak biliniyordu.

yeni-proje-7-001.jpg

MEĞER HİÇBİR ŞEY GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ DEĞİLMİŞ

Serkan Anılır için İlk önce bir inceleme başlatıldı. İncelemeye başlatan yetkililer söylenenlerin altında pek iyi şeyler bulamadı. İlk olarak Anılır’ın yazmış oldu doktora tezini neredeyse yüzde 40’ının çalıntı olduğu öğrenildi. Kendisi ise bu konuya ilişkin sorulan bir soru karşılığında şu cevabı vermişti:

"Bir doktora öğrencisi olarak yazdığım ilk tezdi. O yüzden de alıntı yaptığım yerlere numara verip kaynak belirtme olayından haberim yoktu. Basit bir hatamdan kaynaklandı. Zaten işten ayrılmak için başvurmuştum."

Öte yandan konuyu aydınlatmak isteyen yetkililer söz konusu kişinin ilk Türk astronot olup olmadığı iddialarını da araştırmaya karar verdi. Daha sonra yapılan araştırmalarla beraber Anılır’ın astronot fotoğraflarının montaj olduğu ve hatta NASA astronotu Richard J. Hieb'e ait olduğu ortaya çıktı. Söz konusu bu durumun sonrasında Anılır ise, "Astronot fotoğrafı da Houston’da eğlence için yapılmış bir fotomontajdı, biyografimde yer vermek hataydı” açıklamasını yaptı.

Anılır’ın Kariyerine ilişkin ortaya attığı iddiaların gerçekleri çıkarken söz konusu şahsın her bir duruma verecek cevabı vardı. Sosyal medya hesaplarında kendisinin astı not, olimpiyat şampiyonu, yazar, Türkiye’nin ilk resmi astronot adayı olarak NASA’ya gönderildiğini, NASA’da 2 yıl astronotlar eğitimi aldığını, Illinois Üniversitesi ve İTÜ'den mezun olduğunu, Japon Uzay Fiziği Departmanı'nda başkan olduğunu ve Amerikan Ödül Madalyası'na layık görüldüğünü, Tokyo Üniversitesi’nin yabancı yardımcı doçentlik unvanına sahip bir bilim insanı olduğunu iddia ediyordu. Tüm bunların yanı sıra bir de insanlar Anılır’ın söylediği bu tüm yalana inanmıştı.

yeni-proje-8.jpg

JAPON YETKİLİLER PEŞİNİ BIRAKMADI

Japon yetkililer bu işin peşine düşerek Anılır’ın bari aslında kim olduğunu araştırmaya başladı. Yapılan araştırmalar neticesinde söz konusu şahsın söylediği her şeyin bir kurmaca ve yalan olduğu ortaya çıktı. Öte yandan japonya'da çalışmak için sunduğu belgelerin sahte olduğu, Japon Uzay Fiziği Departmanı diye bir birim olmadığı, Illinois ve İTÜ mezunu olmadığı ve Yıldız Teknik Üniversitesi mimarlık bölümü mezunu olduğu, Tokyo Üniversitesi’nde daha önce birçok yabancı yardımcı doçent görevinde bulunduğu ortaya çıktı.

Tokyo Üniversitesi, Anılır’ın söylediği gibi biri olmadığını öğrenince, "130 yıllık tarihimizde böyle bir şey yaşamadık" diyerek Serkan Anılır’ı işten attı ve doktorluk unvanını iptal etti. Yaşanan bu olaylardan sonra bir anda ortadan kaybolan Serkan Anılır, tarihe 'Japonları kandıran Türk' olarak geçti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN