İlk turda oy kullanmayan ikinci turda oy kullanabilir mi? Belli oldu: İşte yanıtı

İlk turda oy kullanmayan ikinci turda oy kullanabilir mi? Belli oldu: İşte yanıtı

YSK Başkanı Ahmet Yener, milletvekili seçimlerinin sonuçlarının belli olduğunu fakat cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kaldığını resmen açıkladı. Türkiye, 28 Mayıs 2023 tarihinde Kemal Kılıçdaroğlu ve Recep Tayyip Erdoğan'ı oylamak için sandık başına gidecek. Bu süreçte, ilk turda oy vermeyen seçmenlerin ikinci turda oy verip veremeyecekleri de belli oldu. İşte, ikinci tur hakkında bilgiler...

Cumhurbaşkanı ve 28. dönem milletvekili genel seçimleri dün (14 Mayıs 2023 Pazar günü) gerçekleşti.

İLK TURDA OY KULLANMAYAN İKİNCİ TURDA OY KULLANABİLİR Mİ?

Milletvekili seçimlerinin oy sayımı nihayete ererken cumhurbaşkanı seçimi ikinci tura kaldı. Seçmenler, 28 Mayıs 2023 Pazar günü cumhurbaşkanını seçmek için bir kez daha sandık başına gidecek.

İlk turda oy kullanmayanlar ikinci turda oy kullanabilecek.

ysk-secim-sonuclari-2023.jpg

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ İKİNCİ TUR NE ZAMAN?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, basın toplantısı düzenleyerek son durura dair açıklamada bulundu.

Yener'in söylediklerinden öne çıkanlar şöyle:

"Saat 15.15 itibariyle sandık oranı yüzde 100 açıldı. Katılım oranı 88.92. Yurtdışında yüzde 52.69 katılım gerçekleşti. Yurtdışında veri girişi devam eden 35 bin 874 oy bulunmaktadır. Kesin olmayan geçici sonuçlara göre Sayın Erdoğan'ın yüzde 49.51, Sayın Kılıçdaroğlu'nun yüzde 44.88, Sayın Oğan'ın yüzde 5.17 ve Sayın İnce'nin yüzde 0.44 oy aldığı görülmüştür.

SEÇİLME YETERLİLİĞİNİ HİÇBİR ADAY KAZANMADI

35 bin 874 oyun tamamının Sayın Erdoğan'a verilmiş olduğunu kabul etmemiz halinde Erdoğan'ın oy oranının yüzde 49.54 olduğu görülmüş, Sayın Kılıçdaroğlu'na verildiğine kabul etmemiz halinde yüzde 44.85 oranında oy aldığı görülmüş ve böylece 6271 sayılı yasanın 4. maddesinde öngörülen seçilme yeterliliğini hiçbir adayın kazanamadı görülmüş.

İKİNCİ TUR TARİHİ BELLİ OLDU

Daha önceden ilan edilen seçim takvimine 28 Mayıs 2023 Pazar günü ikinci tur seçimlerinin yapılmasına karar verilmiştir.

Kurulumuzun az önce aldığı karar ile son 2'ye kalan adaylardan herhangi birisinin adaylıktan çekilmesi halinde yerine, bir sonra gelen adayın müracaat etmesi için daha önce ilan edilen seçim takvimindeki sürenin saat 17'den 20'ye çekilmesine karar verilmiştir.

PROPAGANDA SÜRECİ BAŞLADI

Oy pusulalarında sıralamada herhangi bir değişiklik olmayıp, sıralamalarındaki adayların bir önceki adayın yarıştan devam etmemesi halinde onun yerini alması şeklinde aldığımız kadar var. Erdoğan birinci, Kılıçdaroğlu da ikinci sırada pusulada yer alacaktır. Propaganda süreci başlamıştır."

SEÇİMDE İKİNCİ TUR NEDİR, NE ANLAMA GELİYOR?

İki turlu sistemde seçimler, aralarında belli bir süre olmak şartıyla iki turda yapılır. Bu sistemde seçimlerde genellikle tek turlu sisteme benzer şekilde oylama yapılır Fakat bir adayın seçimleri ilk turda kazanabilmesi için oyların belirli bir oranından fazlasını (nitelikli çoğunluk) (genellikle yüzde 50) alması gerekir. Herhangi bir adayın ya da partinin gerekli çoğunluğu sağlayamaması halinde ikinci tur seçimler yapılır.

İkinci turda, genellikle yalnızca ilk turda en çok oyu alan iki aday veya belirlenen oy oranının üzerinde alan adaylar ikinci turda aday olur. İkinci turda yüzde 50 oy alma şartı bulunmuyor, en çok oyu alan cumhurbaşkanı seçilir.

SON SANDIK SONUÇLARI 2023

YSK sistemine girilen sandık sonuçları belli oldu.

İlk tur seçim sonuçlarına göre; Recep Tayyip Erdoğan 26.855.949 oy ile yüzde 49.42, Kemal Kılıçdaroğlu 24.429.351 oy ile yüzde 44.95, Sinan Oğan 2.824.084 oy ile yüzde 5.20 adaylıktan çekilen Muharrem İnce ise 2.824.084 oy ile yüzde 0.43 oy aldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN